Guyana Gezi Rehberi
Guyana Gezi Rehberi

Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Yaklaşık 770 bin nüfusu ile Güney Amerika’da yer alan küçük bir ülkedir.

Guyana Gezilecek Yerler

Amerika kıtasının kuzeyinde bulunan Guyana ülkesinin doğusunda Venezuela, Surinam, güneyinde Brezilya, kuzeyinde Karayip Denizi bulunmaktadır.

Göz at ;

  1. Guyana’da Gezilecek 10 Yer
  2. Guyana Gezilecek Yerler
  3. Guyana Nerede?
  4. Guyana’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
  5. Guyana Vizesi

Ülkenin %80’i ormanlardan oluşmaktadır. Bu ormanların çoğu hiç bozulmamış yerlerdir. Bunun dışında burada gezilip görülecek birçok yer bulunmaktadır. Bu yerlerden en popüler 10 tanesini sizler için bir liste haline getirdik. Şöyle ki;

Linden

Linden, yaklaşık birkaç yüzyıl önce kurulan önemli bir maden kentidir. Hatta Guyana’nın ilk madencilik merkeziydi. Bu nedenle burası ülke ekonomisine önemli katkıları olmuştur. Fakat günümüzde burada madencilik yapılmamaktadır. Bu madencilik tarihini yansıtan bir müze bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse Linden Müzesi’ndeki Sosyo-Kültürel Miras Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Yine bu bölgeye yakın Essequibo’daki Gluck Adası’na, kırmızı havyan maymunları, devasa zambak pedleri ve tropik kuş gözlemciliği gibi aktivitelere katılabilirsiniz.

Lethem

Güney Rapununi bölgesini ve Kanuku dağlarını süsleyen Lethem, Brezilya’ya açılan kapı olarak bilinmektedir. Burası doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla göz kamaştırmaktadır. Özellikle iklimi ve bakir doğası insanı kendine hayran bırakmaktadır. Buraya yolunuz düşerse özellikle  Brezilya köprüsünü görün. Bunun dışında diğer tarihi yapılar ve doğal güzellikleri ziyaret edin. Sevdiklerinizle birlikte harika bir gezi serüveni için bu şehri tercih edebilirsiniz.

Bartica

Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Bartica, 1842 yıllında kurulan önemli bir kenttir. Essequibo Nehri içinde Cuyuni-Mazaruni kesiştiği bölgede bulunan Bartica, gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Burada birçok tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunur. Buraya yolunuz düşerse özellikle asma köprüleri ve harika doğasını keşfedin.

Georgetown

Atlas Okyanusu kıyısında Demerara Irmağı ağzında yer alan Georgetown, Guyana’nın başkenti ve en büyük şehridir. Bunun yanı sıra önemli bir liman kentidir. Burada gezilip görülecek çok sayıda yer bulunmaktadır. Özellikle sömürge döneminde kalma tarihi yapılar, bakir doğası, harika doğal güzellikleri, hareketli alışveriş yerleri ve renkli gece hayatıyla yıl boyunca çok sayıda turist ağırlamaktadır. Buraya yolunuz düşerse ilk olarak uğramanız gereken yerdir. Oldukça popüler bir şehirdir.

Kabuk Plajı

Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Kabul Plajı veya diğer ismiyle Shell Plajı, Kuzey Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan 145 km uzanan uçsuz bucaksız bir plajdır. Bu plaja yıl boyunca çok sayıda turist akın etmektedir. Fakat buraya gelen turistler yüzmek için gelmiyorlar. Evet yanlış duymadınız buraya yüzmek için değil deniz kaplumbağasını ziyaret etmek için gelirler. Burada yer alan deniz kaplumbağalarının dünya üzerinde nesli tükenmekte olan hayvanlardır. Buraya mart ayından ağustos ayının sonuna kadar ziyaret edebilirsiniz. Plajın harika bir manzarası bulunmaktadır.

Roraima Dağı

Brezilya, Venezuela ve Guyana’nın kesişim noktasında yer alan Roraima Dağı, 2.810 m yüksekliğiyle bölgenin en büyük yüksek dağıdır. Bu dağ, 14 kilometre uzunluğundadır.  Canaima Milli Parkı içinde yer alan bu dağ, birçok hayvan ve bitki türü bulunur. Bu bölge yıl boyunca yağış almaktadır. Buraya tırmanmak için Venezuela tarafından denemek lazım. Oldukça gizemli bir yapısı bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse bu dağı mutlaka ziyaret edin derim.

Kanuku Dağları

Ülkenin güneybatısında yer alan Kanuku Dağları, Guyana’da bulunan bir sıradağdır. İsmi yerel dilde ‘orman’ anlamına gelmektedir. Buraya gittiğinizde dağ tepelerinde zengin bir orman örtüsüne şahit olursunuz. Burada kurulan Kanuku Milli Parkı, çok sayıda hayvan ve bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Buraya gelip harika doğa manzarası eşliğinde yürüyüş yapıp birçok yeni canlıyı keşfedebilirsiniz.

Orinduik Şelaleleri

Guyana’nın Potaro-Siparuni Bölgesi’ndeki Bitter Nehri üzerinde yer alan Orinduik Şelaleleri(Orinduik Falls), yaklaşık 25 m boyunda ve 150 m genişliğinde bulunan harika bir doğal güzellik alanıdır. Şelalenin yanındaki hava pisti sayesinde buraya yıl boyunca çok sayıda turist akın etmektedir. Bu şelale ziyaretçilerine yüzme keyfi de sunmaktadır. Bu harika manzara eşliğinde isteyen bol bol fotoğraf çekebilir. İsteyen de yüzebilir. Hatta bu muazzam güzellik karşısında oturup saatlerce sohbet edilebilir.

Kaieteur Ulusal Parkı

Guyana’nın Potaro-Siparuni Bölgesi’nde yer alan Kaieteur Ulusal Parkı, 62.000 hektarlık bir alana yayılan ulusal bir parktır. Parkta birçok doğal güzellik alanı, hayvan ve bitki türü bulunur. Fakat burayı popüler hale getiren 226 m yükseklikte adeta dans eder gibi akan Kaieteur Şelalesi’dir. Bu şelale bölgeye çok farklı renk katmaktadır. Oluşturduğu manzara kesinlikle görülmeye değerdir. Bölgenin en güzel şelalelerinden biridir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

10  Iwokrama Yağmur Ormanı

Ülkenin kalbinde yer alan Iwokrama Yağmur Ormanı, 3,700 kilometrekarelik alanıyla dünyadaki bozulmamış son yağmur ormanıdır. Bu ormanda harika manzaralı şelaleler, muazzam görsellik sunan dereler ve soyu tükenmekte olan birçok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Buraya gelip safari yapabilirsiniz. Orman içerisinde harika bir yürüyüş yolu bulunmaktadır. Buraya rehber eşliğinde hayatınızda unutamayacağınız bir gezi turu yapabilirsiniz. Size tavsiyem İnsanlar tarafından bozulmadan bu bakir ormanı biran önce ziyaret edin.


Bunlar dışında Guyana hakkındaki genel bilgileri bir liste haline getirdik. Liste Şöyle;
Guyana

Nüfus: 770.610

Başkent: Georgetown, Guyana

Resmi Dili: İngilizce

Para Birimi: Guyana doları

Bulunduğu Kıta: Güney Amerika

Kuruluş Tarihi: 26 Mayıs 1966

Önemli Şehirleri: Georgetown, Bartica, New Amsterdam, Linden

Saat Farkı: Yerel saat Türkiye saatine göre 6 saat daha geridir.

Ne Zaman Gidilir: Ülkeye seyahat etmek için en uygun zaman Şubat – Nisan, Eylül ve ekim ayları arasıdır.

Vize Durumu: Guyana vize isteyen ülkeler arasındadır, Guyana ülkesine Türkiye’den İstanbul çıkışlı uçuşlar bulunmaktadır.

Guyana Nerede, Nasıl Gidilir
Guyana Nerede, Nasıl Gidilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz