İspir Hangi Şehirde

İspir ilçesi Erzurum ilimize bağlı 21 ilçesinden biridir. İl merkezine yaklaşık 144 km uzaklıktadır. Buraya gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir. ayrıca çevre il ve ilçelerde kalkan dolmuşlarla buraya direk gidilebilir.

Erzurum’un İlçeleri

İspir ilçemizin ismi Çoruh Nehri kıyısında yaşayan Saka toplumun isminde geldiği anlaşılıyor. İspir ilçemiz Erzurum yöresi ve Karadeniz yöresinin karışımı bir şehirdir. Bazı kültür, gelenek ve göreneklerini Erzurum ilimizde almış bazı değerleri ise Karadeniz yöresinde almış. Çünkü Karadeniz bölgemiz sınır olduğu için kültür kaynaşması olmuştur.

İspir Hangi Şehirde

İspir İlçemizde gezilecek yerler:

İspir kalesi: Erzurum yolu üzerinde bulunan şirin bir tepenin üzerinde kurulu bu kale Saltuklar tarafında inşa edilmiştir. kaleye çıkınca bütün şehri ayaklarınızın altına alıyorsunuz. Bu tepeden bütün şehre hakim oluyorsunuz. Zarar görüp onarılan kale günümüze ulaşmayı başarmıştır.

İspir kalesi

 İspir cami: Bu cami ilçemizin merkezinde inşa edilmiştir. Saltuklular tarafında inşa edilmiştir. kesme taş kullanılarak inşa edilen cami uzun yıllara yöre halkına hizmet etmiştir.

İspir Camisi

Tuğrılşah cami: İlçemizin çarşı merkezinde bulunan bu cami Emir Atabey Erdemşah, Tuğrul şah adına l200-1225 yılında yaptırmıştır.

Tuğrılşah cami

Melik Halil Gazi cami: İlçemizin Çarşı merkezinde inşa edilen bu cami Selçuklu dönemine ait bir eserdir. Cami uzun yıllar kendi kaderine terk edilmiştir. cami bu yüzden bugün içler acısı yaşamaktadır. Cami bugün kullanılamaz harabe şeklindedir.

Melik Halil Gazi cami

Kadıoğlu medresesi: İlçemizin Çarşı merkezinde bulunur. Bu cami Erzurum Müftüsü Kâdızâde Mehmed Efendi tarafından 1725-1726 yılları arasında yaptırılmıştır. cami klasik bir Osmanlı eserinden çok farklıdır. Medrese içinde farklı odalar bulunur.

Kadıoğlu medresesi

Elamalı mağarası: Bu mağara ilçemizin merkezine bağlı Madenköprü beldesine yaklaşık 1,5 km uzaklıkta bulunan Elamlı Mahallesindedir. Mağara fosilleşmiştir.

Elamalı mağarası

Ayrıca ilçemizde görülmesi gereken diğer yapılar da şunlardır

Hacı Yusuf Ceylan Konağı

Sandık kalesi

Devedağı (fısırik) kalesi

Karakale kalesi

Maden kalesi

Sırakonaklar dere ağzı mağarası

Cankurtaran kalesi

 Karakale’deki su çanağı

 Yedigöze kalıntıları

 Ortaören viranşehir harabeleri

 Saltuklu mezarları

Zarbuna Bekir Paşa mezarı

 Numanpaşa mahallesi kalıntıları

Numanpaşa Cami

Ömer Paşa Kümbeti

 Numanpaşa Konağı

Karahan harebeleri

Alacabük han kalıntısı

Köprüköy kilise kalıntıları

tarihi taş kemer köprüsü

Petekli Manastırı

Petekli Kilisesi

Hüdüt paşa türbesi.

Kirazlı Köyü Koç Heykelleri

Kân Kuru Fasulyesi

Sırakonaklar mahallesi(Hodıcur)

Akseki mahallesi sahipsiz mezarlar

Avcı alabalık tesisleri

İDOS dinlenme tesisleri

Kaçkar dağı

Yedigöller

Ayazman çeşmesi

Geçitağzı mahallesi kilisesi

Gorga Dağı

Hortik Alişan Ağa camisi

Hortik kaplan kayası

Hortikli Şah-pender(şeyh-bender)

Hortik şelale

Yazıcızade çeşmesi

Sonuç olarak bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka bu tarihi yapıları ziyaret etmelisiniz. Burada ayrılırken Çağ Kebabı tatmadan dönmeyiniz.

İspir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz