Mısır Hakkında Bilgi
Mısır Hakkında Bilgi

Mısır, Afrika’nın kuzeydoğusunda bulunan bir ülkedir. Kuzeyde Akdeniz, doğuda İsrail ve Kızıldeniz, güneyde Sudan ve batıda Libya ile komşudur. Mısır’ın büyük bir kısmı çöldür. Bu nedenle Mısırlıların çoğu Sudan’dan gelen ve Akdeniz’e akan Nil Nehri üzerinde yaşamaktadır. Nil’in sonundaki verimli topraklarda, Mısır’ın başkenti Kahire, dünyanın en büyük şehirlerinden biridir.

Not: Sitemizde aynı zamanda Mısır nerede isimli makalelerimizide okuyabilirsiniz.

Mısır Hakkında Bilgi
Mısır Hakkında Bilgi

Antik çağda bile, Firavunları ve Piramitleri nedeniyle bilinen bir Mısır İmparatorluğu vardı. Daha sonra Bölge Yunan ve Roma oldu. Yaklaşık 640 yılında Araplar İslam’ dinine geçti ve ülke Müslümanlaştı. O zamandan beri Mısır’da Arapça konuşuluyor. İnsanların çoğu Müslüman. Ancak Kıptiler olarak adlandırılan Hristiyanlar var ve çok az Yahudi var. 1880’den 1922’ye kadar ülke bir İngiliz kolonisi idi. Daha sonra Mısır bir Krallık oldu ve sonrasında bir Cumhuriyet oldu.

Birçok çölün yanı sıra, Bozkır ve Savan vardır. Oralarda çimen ve çalılar yetişir. Bu tür manzaralar arazi alanının çoğunu kaplar. Aralarında özellikle hurma ağaçlarının yetiştiği Vahalar vardır, ancak diğer meyveler ve sebzeler de vardır.

Mısır’da çok az yeşil alan vardır. Çoğunlukla Nil boyunca uzanan bir şerittir. Antik çağlarda bile, insanlar sulama için kanallar kurdular. Suyun geldiği yerde Tarım çok iyi yapılır. Delta da çok yeşil. Bu, Nil’in ağzına yakın düz bir alandır. Arazi çok sığ olduğu için, nehir birçok kollara dalmaktadır. Diğer bölgeler de sulama için kanallarla açılmıştır.

Sina Yarımadası ülkenin doğusunda yer almaktadır. Doğu tarafında Akabe Körfezi sınırı oluşturur. Batı tarafında, kısmen bataklık olan bir alan var. Hz.Musa (a. s.), kavmini İsrailoğullarına ulaştırdı. Yaklaşık 150 yıl önce Süveyş Kanalı Kazıldı, böylece gemiler Afrika’yı dolaşmadan Akdeniz’den kırmızıya daha fazla gidebildiler. Sina, Mısır’ın en yüksek Dağıdır. Katharinenberg’in Tepesi Deniz seviyesinden 2637 metre yüksekliğindedir.

Mısır’da çok nadiren yağmur yağar, örneğin Sina’da yılda sadece iki gün yağmur yağar. Akdeniz kıyılarına kışın biraz yağmur yağar. Gündüzleri ülkenin geri kalanı kadar sıcak değil, geceleri de çok soğuk değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz