Ayrancı

Ayrancı ilçesi Karaman ilimize bağlı 6 ilçesinden biridir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 44 km uzaklıktadır. Buraya gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Ayrancı Gezilecek Yerler

Karaman’ın İlçeleri

Ayrancı ilçesi daha çok karamanoğuları beyliği ile Türklerin yurdu olmaya başlamıştır. Bu ilçemizde ilk hüküm süren devlet ise Hititler olarak bilinir. İlçe daha çok 1905 yıllında Kırım Türklerin buraya yerleşmesi ile şehir hayatı yaşanmıştır.

İlçe daha önce Divle olarak bilinirdi. İlçe adını bir efsaneden aldığı söylenilir. Yavuz Sultan Selim ve ordusu Mısır Seferine çıkarken buradan geçmiştir. İlçede Hilmi Dede adında birine rastlanır. Dedeye ordunun su içmesi için çeşme gösterilmesi istenir. Hilmi dede ise onlara yayık ayranı ikram etmek ister fakat yayık ayranı en fazla 5 bardak alan bir sürahi içinde getirilir. Bunu gören komutan dedeye bu nedir.

Bu kocaman orduyu nasıl doyurur deyince Hilmi dede ayran üzerinde bir dua okur. Sonra bütün orduya ikram eder. Bütün ordu içer fakat yine de bitmez bunu gören komutan şaşkınlığını gizleyemez. Dedenin yüzüne gülümseyerek senin adın artık Ayrancı dede olsun der.

Ve o günden sonra dede ayrancı dede olarak bilinir. Dede ölünce ise ismini ilçeye verirler. İlçe 1989 yıllında çıkan bir kanunla ilçe olur.  İlçenin nüfusu 2015 yılı itibari ile toplam 8.497’dır.

Göz at ;

  1. Ayrancı Gezilecek Yerler
  2. Ayrancı Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Karaman Gezilecek Yerler
  4. Karaman’ın İlçeleri
  5. Karaman Gece Hayatı
  6. Karaman İlimizde Gezilecek 10 yer
  7. Karaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  8. İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  9. Karaman Otelleri ve Karaman Otel Fiyatları
Ayrancı-Karaman

Ayrancı Gezi Rehberi

Akgöl: İlçede bulunan bu göl bir doğa harikasıdır. İlçeye 30 km uzaklıktadır.  Gizli bir cennettir. Fakat bu cenneti kısa sürede bozdular. Ereğli’de gelen su burayı bataklığa çevirdi.

1999 yıllında Bakanlar kurulu kararı ile burası Milli Park ilan edilip koruma altına alınmıştır. Gölde 300’e yakın kuş yaşamaktadır. Gölün en derin yeri 2 metreyi bulur. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayınız.

Akgöl

Divle Obruğu: İlçemize bağlı Üç Harman Köyünde bulunur. Köyün güney tarafında bulunan Dağın içindeki boşluktur. Yaklaşık 36 metre dağın derinliğindedir. Burası yazları donacak kadar soğuk kışları ılıktır.

Köylüler burayı soğutucu olarak kullanmaktadır. Özellikle burada üretilen Divle peynir burada muhafaza edilmektedir. Bu peynir ülkemizde bulunan en güzel peyniri sayılır. Burada üretilip her tarafa gönderilmektedir.

Divle Obruk

Divle Kalesi: İlçemize bağlı Üç Harman köyünde bulunur. Bu kale Hz. İsa’nın havarisi olan St. Paul tarafında inşa edilmiştir. Kale bir binayı andırmaktadır. Kale apartman şeklinde kat kat üste görünüyor. Bu kale odalar bulunur. Bu odalara dar kapılarla birbirine bağlanmıştır. Kale önünde ise harabe durumunda görülen kilise, mescit ve medrese kalıntıları bulunur. Burada ayrıca mezarlarda var. Yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Divle Kalesi

Köprüler: İlçemizde Ayrancı ve Divle köprüsü bulunuyor. Bu köprüler yapılış tarihi bilinmese de Karamanoğulları tarafında inşa edildiği bilinmektedir.  İki köprüde günümüzde kullanılmıyor.

Ambar Höyük: İlçemize bağlı Ambar köyünde bulunur. ilçeye 18 km uzaklıktadır. Burası Roma döneminde kurulan bir Antik kent olarak bilinir. Burası Sidamara Antik kenti olarak bilinir. 1989 yıllında yapılan araştırmalardan “Sidamara Lahdi” yani “İskenderiye Lahti” bulunmuş.

1901 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülmüş. Hala günümüzde deposunda beklemeye alınmış. Köy höyük üzerinde kurulduğu için bugün kazı çalışmaları yapılmıyor. Anlayacağınız tarih toprak altında yatıyor.

Ambar Höyüğü-Lahiti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz