Almanya'nın Başkenti Nedir
Almanya'nın Başkenti Nedir

344,3 mil karelik alanıyla Almanya’nın başkenti Berlin, ülkenin en büyük şehridir. Berlin aynı zamanda 2016 itibariyle altı milyondan fazla metropol nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en yoğun nüfuslu şehirlerinden biridir. Berlin’de yaşayan insanların yaklaşık% 95’i Alman kökenlidir. 20. Yüzyılın sonlarındaki Berlin Duvarı ile ünlü olmasına rağmen, Berlin, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi çeken Avrupa Birliği’nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Berlin hem geçmişte hem de modern zamanlarda önemli bir şehir olmuş, hem iki büyük dünya savaşında hem de Soğuk Savaş’ta rol oynamıştır.

Berlin Tarihi

Brandenburg Uçbeyi ayı Albert, 1157 civarında Berlin’i kurdu. Arkeolojik kanıtlar, MÖ 9. binyıl kadar erken bir tarihte insan yerleşimi belirtileri göstermektedir. Semnones ve Burgundians gibi Alman kabileleri, MÖ 500 civarında modern Berlin’in etrafına köyler inşa ettiler. Slav kökenli insanlar 6. yüzyılda Berlin’e yerleştiler ve “Berlin” adının kurucuları olarak kabul edildiler. Alman tüccarlar, şehir yavaş yavaş önemli bir şehre dönüştüğü için 12. yüzyılda Berlin’i işgal etti. Berlin, 1618 ile 1648 arasındaki Otuz Yıl Savaşı’ndan önemli ölçüde harap oldu. Şehir için toparlanma ve büyüme, 18. yüzyılda ııı. Frederick yönetimindeki Prusya Krallığı’nın başkenti olduğunda meydana geldi.

Berlin’in ilk ticaret yollarının kesiştiği noktadaki konumu, burayı zamanın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirdi. Prusya İmparatorluğu’nun kurulmasından ve büyümesinden sonra Berlin, Prusya’nın başkenti olarak önemli bir siyasi rol oynadı. Prusya Krallığı’ndan sonraki yöneticiler Berlin’i siyasi ve idari başkentleri yaptılar. 19. Yüzyıl sanayi devrimi, şehrin en önemli ekonomik, politik, yerleşim ve ulaşım merkezlerinden biri haline geldiğini gördü. 20. yüzyılda mimarlık, resim ve tiyatro gibi sanat alanındaki yeni icatlarla büyümesi devam etti. Berlin, 20. yüzyılda bilim, teknoloji, sinema, sanat ve beşeri bilimler ile yüksek öğrenim alanında önde gelen şehirlerden biriydi.

Berlin’in bölünmesi ve yeniden birleşmesi

20. Yüzyılda Berlin, Almanya siyasetinde kilit bir rol oynadı. Almanya’nın Doğu ve Batı Almanya’ya bölünmesinden sonra Berlin de Doğu ve Batı Berlin’e bölündü. Doğu Almanya başkent olarak Doğu Berlin’i seçti. Berlin Soğuk Savaş boyunca bölünmüş kaldı. 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasından ve 1990’da Doğu ve Batı Almanya’nın yeniden birleşmesinden sonra Berlin de yeniden bir araya geldi ve Federal Almanya Cumhuriyeti’nin siyasi başkenti olarak yeniden kuruldu.

Almanya’nın başkentinin modern rolü

Bugün Berlin, resmi ikametgahı Schloss Bellevue olan Almanya Cumhurbaşkanı’nın ikametgahı ile Federal Almanya Cumhuriyeti’nin başkentidir. Bakanlıklar ve Bundesrat da şehirde bulunuyor. Berlin, zengin tarihi mirası, birçok müzesi ve diğer tarihi merkezleri ile en önemli turistik yerlerden biri olarak kabul edilir. Şehirdeki ilgi çekici yerler arasında Berlin Moda Haftası, Müze Adası ve Yahudi Müzesi bulunmaktadır. Berlin, Berlin Roma Katolik Başpiskoposu ve Aziz Petrus Katedrali de dahil olmak üzere birçok dini organizasyonun koltuğudur. Boris. Şehirde Berlin Humboldt Üniversitesi ve Berlin Özgür Üniversitesi gibi dünya standartlarında birkaç eğitim kurumu bulunmaktadır. Berlin şehri aynı zamanda ulaşım, iletişim ve eğlence merkezi olarak da hizmet vermektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz