İhsaniye

İhsaniye Afyonkarahisar iline bağlı bir ilçedir. İhsaniye ilçesi Afyonkarahisar il merkezine 35 km uzaklıkta yer almaktadır.

İhsaniye İlçesi

Köklü bir geçmişe sahip olan İhsaniye ilçesinde çok sayıda tarihi yapı yer almaktadır. İlçe tarihi mirasları dışında doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmaktadır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Ayazin Köyü ve Metropolis

Ayazini; İhsaniye ilçesine bağlı Frig Döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılan bir köydür. Frig Döneminden Bizans’a kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Ayazin Köyünün her köşesinde tarihe dair bir şeyler bulmak mümkün. Ayazin Köyünde yer alan kayalıklar Frig Dönemine ait bir yerleşim yeridir. Kayalıklara oyularak yapılan bu yerleşim yerinde sarnıçlar, toplantı salonları, mezar odaları, erzak depoları ve yer altı sığınakları bulunmaktadır. Bu kayalar içinde yer alan yerleşim yeri Roma ve Bizans Döneminde de kullanılmış ve her iki devlete ait yapılar da bulunmaktadır. Burada Roma ve Bizans Döneminden kalma kilise ve şapeller de bulunmaktadır. Kayalar içinde yer alan evlerin bazıları iki katlı olup ve katlar arasında merdiven bulunmaktadır. Dış düşmanlardan korunmak ve iklim şartlarından dolayı kaya içine yapılan yerleşim yeri günümüzde oldukça dikkat çekmektedir.

Aslantaş

İhsaniye ilçesinde Göynüş Vadisinde yer almaktadır. MÖ. 7. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir anıt mezardır. Frig Dönemine ait bu anıt 10.5 metre yükseklikte özenle yapılmış işlemelere sahiptir. Anıtın ön tarafında mezar kapısı ve kapının ardında bir mezar odası bulunmaktadır. Mezar kapısının her iki yanında yer alan şaha kakmış aslan ve ayakları altında yer alan yavru aslan ve bu aslanları içine alan hayat ağacı figürü oldukça dikkat çekmektedir. Anıt adını bu aslan figürlerinden almıştır. Bu anıtın Frig Dönemi krallına ait olduğu tahmin edilmektedir. Frig Vadisi olarak anılan bu bölgede kayadan yapılmış bir kale bulunmaktadır. Frig Vadisine Nisan ve mayıs aylarında gitmenizi tavsiye ederim. Hava aşırı sıcak olmayacağından rahatlıkla gezersiniz. Ayrıca burada yeşil tabiatın içinde çadır kurup kamp yapabilirsiniz.

Yılantaş

Aslantaş’ın 50 metre ilerisinde Aslantaş ile aynı kayalık üzerinde bulunmaktadır. Bir anıt mezardır. Anıtın ön yüzünde birbirine sarılmış iki yılan ve mızrakları ile yılana saldıran iki savaşçı figürü bulunmaktadır. Aslantaş gibi Yılantaş da deprem sonucu yıkılmış ve yılan figürleri kayanın altında kalmıştır.

Maltaş

Aslantaş ve Yılantaş’a 500 metre uzaklıkta bulunmaktadır. MÖ. 7. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Maltaş zamanının önemli bir tapınak yeri olduğu düşünülmektedir. Maltaş günümüzde bir kısmı toprağa gömülmüş durumdadır.

Aslankaya

İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Kasabasında Emre Gölü’nün kıyısında yer almaktadır. Heybetli bir kaya bloğu olan Aslankaya’nın sağ tarafında devasa bir aslan kabartması bulunmaktadır. MÖ. 7. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Kapıkaya 1

İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Kasabasında Üçlerkaya Köyünde yer almaktadır. MÖ. 8 yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kapıkaya1 üzerinde bulunan Kybele kabartması ile dikkat çekmektedir.

Kapıkaya 2

Emre Gölü kıyısında Döğer Kasabasında kayalar üzerinde yer almaktadır. Kapı üzerinde ayakta duran Tanrıça Kybele işlenmiştir. Önünde basamaklar ve sunak kısmı bulunan Kapıkaya’nın zamanında tören yapıldığı yer olduğu tahmin edilmektedir.

Gazlıgöl Kaplıcası

İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl Beldesinde yer almaktadır. Kaplıca suları 45-68 derece sıcaklığa sahiptir. Kaplıca suları içme olarak kullanıldığında; böbrek, mide, karaciğer, bağırsak ve safra yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. Banyo olarak kullanıldığında; romatizma, nevralji, kadın ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıca çevresinde kaplıca ve konakla tesisleri yer almaktadır. Şifalı bir tatil için Gazlıgöl Kaplıcalarını tercih edebilirsiniz.

İhsaniye Hangi Şehirde
İhsaniye Nasıl Gidilir
İhsaniye Nerede Haritası
İhsaniye

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz