Mardin

Mardin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 19 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Mardin ilimiz Güneydoğu Anadolu bölgemizde bulunan yegane şehirlerden biridir. Birçok farklı milletti inancı bünyesinde barındıran nadir illerden biridir.

Mardin Gezilecek Yerler

Bu ilimizde her köşesinde tarihi bir anıya şahit olmanız mümkündür. Birçok medeniyete hizmet eden bu şehir elbette birçok tarihi yapıyı da bünyesinde barındırmaktadır.

Göz at ;

  1. Mardin Gezilecek Yerler
  2. Mardin Gece Hayatı
  3. Mardin’de Gezilecek 10 yer
  4. Mardin’in İlçeleri
  5. Mardin Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  7. Mardin Kalesi
  8. Deyrulzafaran Manastırı
  9. Mardin Otelleri ve Mardin Otel Fiyatları
  10. Mardin Otogarından Mardin Havalananına Nasıl Gidilir?

İşte siz değerli okurlarımıza bu tarihi yapılar ve doğal güzelliklerin için en gözde 10 yeri seçtik. Umarım beğenirsiniz. Sorunuz olursa yorum kısmına yazabilirsiniz. Ayrıca isteyen olursa Mardin Gezi Rehberi yazımıza da göz atabilir. Mardin Gezi Rehberi

Mardin’in İlçeleri

Deyrulzafaran Manastırı

Artuklu İlçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunan bu yapı 640 yıl boyunca Süryani Ortodokslarına hizmet etmiştir. Bugünkü görünümüne 18.yüzyılda kavuşmuştur.

Bu yapı 15. yüzyıldan sonra da manastırın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adıyla anılmaya başlandı. Bu manastır dini eğitim merkezlerinden biriydi. Birçok din eğitmeni yetiştirmiştir.

1876 yıllında İngilizler tarafında satın alıp matbaa binası yapıldı. birçok kitap burada basıldı. 1969 yıllına kadar farklı dillerden kitaplar basılmaya devam etti. Günümüzde hala Süryaniler için önemli bir inanç merkezidir.

Mor Gabriel Manastırı

Midyat İlçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunan bu manastır Dünyada ayakta duran en eski Süryani Ortadoks Manastırıdır. Bu Manastır 397 yılında Mor Şmuel (Samuel) ve öğrencisi Mor Şemun (Simon) tarafından, bir Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerinde inşa edilmiştir.

Diğer bir ismi Deyrulumur Manastırıdır. Manastır bir eğitim yuvası olup burada birçok rahip ve eğitmen yetiştirmiştir. Ve aynı zamanda hala ayakta urup eski doğallığını koruyup ziyaretçilere açıktır. Midyat ilçesine gelen birinin ilk uğrak yeri burası olmaktadır. Kesinlikle uğramalısınız.

Dara Harabeleri

Artuklu İlçemizde bulunan bu kent tarihi milattan öncesine dayanmaktadır. birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Burada yapılan çalışmalar sonucu birçok tarihi kalıntıya rastlanmıştır.

En son 13. Yüzyılda İlhanlılar tarafında fethedilip burayı küçük bir köye dönüştürmüşler. Görülmeye değer yapılar mevcuttur.

Meryem Ana kilisesi

Midyat İlçe merkezine bağlı Anıtlı Köyünde bulunur. Bu kilise 1860 yılında Patrik Antuan Semheri tarafından yaptırılan Kilise 21 sütun üzerine oturtulmuştur.

Günümüze kadar ulaşan bu kilisenin Mimari özellikleri bakımında dünyada eşine az rastlanan bir yapıdır. Kesinlikle görmelisiniz.

Mardin Ulu Cami

Artuklu ilçemizde bulunan bu cami Artuklu dönemine ait en eski yapılarından biridir. İlçemizde bulunan bu cami ilçemizin en büyük ve en çok rağbet gören camisidir. Bu cami iki minareli olarak söylenilir.

İlk minaresi 1176 yıllında yapıldığı söylenilir. Daha sonra bu minare zara görünce günümüzde bulunan Minare ise 1888 yıllında inşa edilmiştir. cami tarihi bir cami olup özgün bir mimari ile inşa edilmiştir.

Süryanilere göre burası kilise olarak inşa edilmiş daha sonra camiye çevrilmiştir. Yolunuz düşerse mutlaka tarihi camiyi ziyaret etmelisiniz.

Kasımiye Medresesi

Artuklu İlçemizin merkezinde inşa edilen bu medrese ilk temeli Artukoğulları tarafında atılmışsa da Akkoyunlu hükümdarı Cihangiroğlu Kasım padişah zamanında yapımı tamamlanmıştır.

Yapım yılları 1457-1502 yılları arasıdır. Bu eser günümüze ulaşan nadir eserlerden biridir. Kesme taşlardan inşa edilen bu yapı süslemeleri dikkat çekicidir. Ayrıca bu medresenin en önemli dikkat çekici kısmı mimari kısmıdır.

Medrese avlusunda bir havuz bulunmaktadır. Bu havuz hayatı simgeliyor. Suyun ilk aktığı havuz bebekliği, ikinci akan havuz çocukluğu, üçüncü uzun ince havuz gençliği, dördüncü kısa havuz yaşlılığı, suyun döküldüğü havuz ise mahşeri simgeliyor.

Mardin Kalesi

Bu kale Artuklu ilçemizde bulunur.  Kale bütün şehre hakim bir dağın yamacında kurulmuştur. Bütün şehri selamlamaktadır. Bu kale tarihte çok önemli olaylara şahitlik etmiştir.

Bu kale Evliya Çelebi seyahatnamesinde şöyle bahsedilmektedir. ‘Hendeği olmayan kalenin etrafı cehennem çukurunu hatırlatan derinlikte tıraşlanıp parlatılmış kayalardır.

Birçok mağaraları, karanlık pusu yerleri, on sene kuşatmaya yetecek su sarnıçları vardır. Yalçınlardan inen yağmurun bir damlası heba edilmeyip kaya yollarından sarnıçlarına gider’.

Sabancı Kent Müzesi

Artuklu ilçemizde bulunan bu müze Süvari kışlası olarak kurulan daha sonra Vergi binası olarak kullanılan bu bina Sabancı Vakfı tarafında satın alıp müze yapılmak istenmiştir.

İki katlı bulunan binayı 2006 yılında restorasyon çalışmaları sonucu 2009 yıllında hizmette açılmıştır. Üst katı müze alt katı galeri olarak kullanılmaktadır.

Gülüşke Hanı

İlimizde bulunan bu han tarihi dokusu ile insanı adeta büyülüyor. Buraya mutlaka gitmelisiniz.

Buraya gittiğiniz han da milimlik işlenen işçiliğe şahit olacaksınız. Burada kullanılan taşları ne kadar ustaca süslediklerini görecekseniz. Burayı görmelisiniz.

Beyaz Su

İlimizin Nusaybin ve Midyat ilçelerinin arasında bulanan adeta Mardin’e hayat veren Beyazsu gidip gezip görülmesi gereken bir yerdir. Bir yaz sıcağında Mardin’ yolumuz düştüğünde çok sıcak olduğunu hissettik.

Burada serinleye bileceğimiz bir yer arıyorduk. Sonra burayı bize tavsiye ettiler. Buraya gitmek için yola koyulduk. 2 saat sonra buraya ulaştık.

Ulaşır ulaşılmaz o serinliği vücudumuzda hissettik. Soğuk akan su ile karşılaştık. Bu sudan kana kana içip yüzümüze de serptik. Burada su üzerinde kurulan çardaklardan hizmet verdiğine şahit olduk. Biz de o çardaklardan birine geçip şarıl şarıl akan suyun sesini dinlemeye koyulduk.

Çayımızı yudumlarken suyun akışını seyretmeye doyamadık. Suyun içinde dans eden balıkları görmek ayrı bir lezzetti. Daha sonra burada yakalanan balıkları pişiren bir lokanta gördük. O lokantaya gidip bir güzel karnımızı doyurduk. Hayatımda yediğim en güzel balık diyebilirim.

Burada serinlemek için suya giren çocuklara şahit olduk. Bölgeden birçok ilden buraya insan aktığını gördük. Diyarbakır, Şırnak, Urfa başta olmak üzere birçok insanın buraya geldiğini gördük. Yazın bölge için tam piknik havası bir yerdir. Ayrıca Mardin’in içme suyunun burada sağladığını öğrendik.

Hatuniye Medresesi

Güney Doğu Anadolu Bölgemize gezi yapmayı planlıyorsanız. Muhakkak uğramanız gereken illerden biri de Mardindir. Hele bu gezinizin amacı Tarihi yapıları görmekse. Mardin ilimizde tarihi birçok yapı bulunmaktadır. Bunlardan biri de Hatuniye medresesidir. Bu yapı ile ilgili gözlemlerimizi aktaracağız.

Surur Hanı

Mardin ilimizin merkezinde bulunan Surur Hanı ile ilgili derleyip topladığımız bilgileri siz değerli okurlarımıza sunacağız. Mardin ilimiz denince akla hemen medeniyetin eşiği tarihi kokan şehir gelir bu şehir birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arkalarında birçok eser bırakmışlardır.bu eserlerden biride Surur Hanıdır. Bu han 17. yüzyılda Osmanlılar tarafında inşa edilmiştir. bugün kısmen orjinaliğini koruyan bu yapı çevresinde om dükkan bulunmaktadır. bu yapı zamanla birçok restorasyon çalışmalarında geçmiştir. İki katlı olan bu yapı içinde cafe ve restoran bulunur.

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi, 1895 yıllında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından patrikhane olarak inşa edilmiştir. Uzun yıllar farklı amaçlar için kullanılmıştır. İnanç merkezi, siyasi parti merkezi ,sağlık ocağı, polis Karakolu vb. amaçlar için kullanılan bina 1947 yıllında Kültür turizm Bakanlığı tarafından bu binayı Süryani Katolik Vakfından satın alınmıştır. 2000 yıllında ise müze olarak hizmette açılmıştır. 3 katlı olan bu müze sadece Mardin’in değil Şırnak, Batman ve Siirt illerimizin de müzesi sayılmaktadır. Bölgenin tarihini öğrenmek isteyenler mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelidir.

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi, 1385 yıllında Melik Necmeddin İsa Bin Muzaffer Davut Bin El Melik Salih tarafından Mardin merkezinde inşa edilmiştir. 1985 yıllında Aksaray Müzesi olarak hizmet eden yapı Osmanlılar zamanında ise hapishane olarak kullanılmıştır. Günümüzde restore edilip ziyaretçilere açılmıştır. Gelip görmeniz gereken bir yerdir.

Kırklar Kilisesi (Mor Behnam)

Kırklar Kilisesi, 569 yılında Süryani azizlerinden Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına inşa edilmiştir. 1170 yılında kırk şehitlere ait rölikler bu kiliseye getirilmiştir. Kilise de 400 yıllık eserler bulunur. Eserler oldukça dikkat çekicidir. apı günümüzde Mardin Metropolitlik Kilisesi olarak kullanılıyor.

Şehidiye Camii

Mardin merkezde bulunan Şehidiye Camii 1214 yıllında Melik Mansur Nasreddin Aslan tarafından medrese olarak inşa ettirilmiştir. Artuklular dönemine ait bu cami birçok onarımdan geçilmiştir. Günümüzde halla ibadete açık olan bu camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Tarihi Mardin Evleri

Tarihi Mardin Evleri, şehrin ter tarafında bulunan ve tarihi kokan yapılardır. Bu yapılar ilk olarak milattan önce 4500’lere dayanmaktadır. 1983 yıllından itibaren ise UNESCO Dünya Miras listesine girmiştir. Evlerin mimari yapıları oldukça dikkat çekicidir. Buraya yolunuz düşerse bu evleri mutlaka yakında incelemeniz tavsiye ediyorum.

Melik Mahmut Camii

Mardin ilimizin tarihine göz atacak olursak birçok medeniyette ev sahipliğini yaptığını görebiliriz. Bu medeniyetlerden biri de şüphesiz bu bölgede uzun hüküm süren Artuklulardır. Mardin ilimiz her karış toprağında Artukluların izine rastlayabiliriz. Bunlardan bir tanesi ise Melik Mahmut camisidir. Bu caminin kitabesi bulunmadığı için pek bilgi sahibi olmasak da caminin 14. Yy’da yapıldığı söylenmektedir.

Bu camini yapılışı ince bir işçilik ve zengin bir mimari etkisiyle yapılan bir eserdir. Bu caminin avlusunda bir türbe bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre türbenin içinde mezar bulunamamıştır. Fakat rivayetlere göre burası Artuklu hükümdarı Melik Salih’in mezarı bulunmaktadır. Bu cami de burada yatan hükümdar Melik Salih’in adını almıştır.

Gazipaşa İlkokulu

Bu bina ilk olarak 1892 yıllında Lole adında bir mimarbaşı inşa etmiştir. 2.meşrutiyet döneminde Süryani kadim cemaatine mensup Cebbur adında zengin biri bu binayı alıp uzun yıllar bu binayı ev olarak kullanılmıştır. Bu bina 4 katlıdır.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz