Eyyubiye

Eyyubiye ilçesi denince aklımıza hemen Eyüp peygamber gelmektedir. Şüphesiz. Eyüp peygamberin burada yaşadığı çektiği çile ve sabrı bu ilçemizde çekmiştir. Sadece Eyüp peygamberin değil birçok peygamberin yaşadığı yerdir. İlçemiz ile ilgili bir yazı ele aldık umarım beğenirsiniz. Eklemek istediğiniz bir yer olursa yorum kısmına ekleyebilirsiniz.

Şanlıurfa

Eyyubiye ilçemiz Urfa kentimizin 13 ilçesinden biridir. Aynı zamanda 2012 yıllında Urfa ilimizin Büyükşehir olması merkezi 3 ilçeden biridir. İlçemiz Urfa kentimiz Nüfus bakımında en kalabalık ilçesidir.

Şanlıurfa İlçeleri

Eyyubiye İlçemizde gezilecek yerler

Kurtuluş Müzesi: Bu müze 1903 yıllında Nedim bey tarafında inşa edilmiştir. Haremlik ve selamlık bölümleri bulunur. 1940 yıllında tiyatro olarak kullanılmıştır. 2009 yıllında müze olarak hizmette girmiştir. Ayrıca müzenin bir bölümü devlet müzesi müzik korosuna tahsis edilmiştir.

Kurtuluş Müzesi

Fırfırlı Cami: Bu cami ilk olarak kilise olarak inşa edilmiştir. 12 havariler tarafında inşa edilen bu kilise Oniki Havari Kilisesi olarak da bilinir. Osmanlı zamanında kilise üzerinde bulunan rüzgargülü benzeri materyal kullanıldığında buraya halk arasında Fırfırlı Kilise denilmiştir. 1956 yıllında kiliseden camiye çevrilmiştir. ismi de öyle kalmıştır.

Fırfırlı Cami

Selahaddin Eyyubi Camisi: Bu cami ilk kilise olarak inşa edilmiştir. uzun yıllar kilise olarak hizmet etmiştir. daha sonra kendi kaderine bırakılan kilise tahrip olmuştur. 1993 yıllında kilise onarılıp camiye çevrilmiştir. cami günümüzde de gidip baktığınızda cami de kiliseye ait birçok süsleme ve figür bulunur.

Selahaddin Eyyubi Camisi

Küçük Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu Konağı: Bu konak Selahaddin Eyyubi Cami karşısındadır. 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Haremlik ve selamlık bölümleri bulunur. Uzun zaman konak olarak kullanılan bu yapı günümüzde sıla gecelerin yapıldığı yer olmuştur.

Küçük Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu Konağı

Haleplibahçe Mozaikleri: Bu mozaikler Balıklı göl çevresinde bulunur. 2007 yıllında burada yapılan kazılar sonucunda 3000 yıl öncesine ait yapılar bulunmuştur. bu yapılar Urfa müzesinde sergileniyor. Haleplibahçe Mozaiklerinin en önemli özelliği “Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Tanımlı Olarak Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki Tek Örneği” nin burada ortaya çıkmasıdır.

Haleplibahçe Mozaikleri

Balıklı Göl: Bu göl Urfa ilimizin en önemli yerlerden biridir. Urfa ilimize gelen kişilerin ilk uğradıkları mekandır. bu göl inanç konusunda önemli bir yer sahiptir. Hz. İbrahim için Ateşin serin ve selamet olduğu mekandır. Hz. İbrahim Nemrut’a karşı baş kaldırmış Nemrud tarafında Hz. İbrahim için ateş hazırlayıp içine atmıştır. fakat ateş yakmamış. o ateşi bahçeye dönüştürmüştür. bu gölde bulunan balıkların kutsal olduğu kabul edilir. burada bulunan balıklar yenilmez. kesinlikle uğramalısınız.

Balıklı Göl
Balıklı Göl-Urfa

Halil-Ür Rahman Camisi: Bu cami Balıklı gölün yanında bulunur. 504 tarihinde Rahip Urbisyus tarafından Hz. İsa Peygamber’in annesi Hz. Meryem adına bir kilise inşa ettirilmiştir. Meryem Ana Kilisesi olarak kayıtlara geçer.  Fakat Abbasiler zamanında burası camiye dönüştürülmüştür. halk arasında Döşeme Camisi olarak da bilinir. Urfa ilimizde önemli bir yere sahiptir.

Halil-Ür Rahman Camisi

Aynzeliha Gölü: Bu göl Balıklı gölün güneyinde kalenin ise hemen önünde yer alır. bu gölün olduğu yer ile ilgili rivayet şöyledir. Nemrut’un kızı Zeliha Hz. İbrahim dinine inandığını babasına söylemiştir. babası onun için ateş hazırlayıp burada yakmıştır. onun yakıldığı yerde 150 metre karelik bir alanda bir göl oluşuyor. bu gölde balıklar çıkıy. bu balıklar günümüze kadar süregelmiştir. kutsal olduğuna inanılan bu balıklar yenilmiyor.

Aynzeliha Gölü

Urfa Kalesi: Bu kale yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait bir yapı üzerinde inşa edilmiştir. bu kale 11-16. yüzyılları arasında inşa edildiği söylenmektedir. bir görüşe göre bu kale Abbasiler tarafında inşa edilmiştir. kale muhteşem manzarası görenleri hayrete düşürüyor. kaleden Aynzeliha gölüne bir tünel inmektedir. görmenizi tavsiye ediyorum.

Urfa Kalesi
Urfa Kalesi Nerede

Mevlid-i Halil Cami ve Mağarası: Dergah platosu içerisinde bulunur. Balıklı gölün hemen yanı başındadır. Bu mağarada Hz. İbrahim’in doğduğuna inanılır. bu yüzden Mevlid-i Halil Camisi inşa etmişlerdir. burada çıkan suyun Zemzem suyundan sonra en kutsal su kabul edilir. Bu mağara 5 faklı evreden geçmiştir. İlk olarak Seleukoslar döneminde alana, bir putperest tapınağı yapılır. Yahudiler döneminde bir havradan bahsedilir. 150 yıllında Hristiyanlar zamanında bir kilise inşa edilmiştir. Bizans döneminde Urfa Ayasofya yapılır. son olarak Osmanlı döneminde 1523 tarihinde Muhammed Salih Paşa tarafından aynı alana cami inşa edilmiştir.

Mevlid-i Halil Mağarası
Mevlid-i Halil Camisi

Bakırcılar Çarşısı: Bu çarşı Hanlar bölgesinde bulunur. Çarşı 1887 yılında Hartavizâde Hüseyin Ferideddin tarafından yaptırılmıştır. Çarşıda sağlı-solu dükkanlar bulunur. bu dükkanların kapılarında aydınlatma pencereleri bulunur. ilk yapıldığında halı, kilim ve keçe satılırdı. Sonra bir ara yemenci pazarı olarak kullanılmış. en sonda Bakırcılar esnafına devredilmiştir. bir tarafı bakırcılar diğer tarafı kuyumcular işletiyor. görmenizi tavsiye ediyorum.

Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı-Urfa

Gümrük Hanı: Bu yapı Hanlar bölgesinde bulunur. 1563 yıllında Kanuni Sultan Süleyman zamanında inşa edilmiştir. Evliya Çelebi buraya Yetişmiş Han diye bahsetmiştir. Dış cephesindeki taşlardan dolayı Alaca Han ismini almıştır. Muhteşem görüntüsü ve mimarisi ile siz değerli okurlarımızı bekliyor.

Gümrük Hanı

Reji Kilisesi: Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi, Ellisekiz Meydanı’nın kuzeydoğusundadır. Yapı, 6. yüzyıla ait bir kilise kalıntısının üzerine, 1861 yılında inşa edilmiştir. Bu kilise Hz. İsa’nın Havarilerin anısına yapılmıştır. 1924 yıllına kadar kilise olarak aktif hizmet etmiştir. daha sonra Tütün Fabrikası, üzüm deposu ve  Tekel olarak kullanılmıştır. Kilise, halk tarafından Tekel kelimesinin Fransızca karşılığı olan Regie (Reji)’den dolayı “Reji Kilisesi” olarak isimlendirilmiştir. Kiliseden çıkarılan bazı yapılar Urfa Müzesinde sergilenmektedir. 1998 yıllında restore edilip 2002 yıllında “Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi” olarak hizmette girmiştir. günümüzde hala çeşitli sosyal etkinliklere hizmet etmektedir.

Reji Kilisesi

Ulu Cami: Bu cami ilçe merkezinde bulunan Divanyolu Caddesinde bulunur. bu cami kitabesi belirlenmediği için kim tarafında inşa edildiği de bilinmiyor. cami Kızıl kilise olarak da bilinir. Cami eski bir kilisenin olduğu yere inşa edildiğinden bu ismi almıştır. Cami söylenenlere göre 1170-75 yılları arasında Zengiler tarafında inşa edilmiştir. Caminin harim kısmında bir kuyu bulunur. Bu kuyu rivayete göre Hz. İsa havarisine verdiği mendili buraya atmıştır. bu yüzden kuyu kutsal kabul edilmektedir. Caminin minaresine Cumhuriyet döneminde bir saat eklenmiştir. bununla birlikte Urfa ilimizin ilk saatli kulesi bu minare olmuş oldu. görmenizi tavsiye ediyorum.

Ulu Cami
Ulu Cami Saatli kulesi

Sonuç olarak bu ilçemiz yolunuz düştüğünde bu tarihi yapıları görmeden dönmeyiniz. Urfa ilimizde bulunan bütün gözde tarihi yapılar bu ilçemizde bulunur. İlçemizde Urfa Kebabı ve çiğ köftesini de yemeden dönmeyiniz.

Urfa Sıla Gecesi
Eyyubiye-Urfa
Eyyubiye

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz