Moğolistan'da Gezilecek Yerler
Moğolistan'da Gezilecek Yerler

Yaklaşık 3 milyon nüfusuyla Doğu ve Orta Asya’da yer alan Moğolistan, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin kuzeyinde Rusya, güneyinde, doğusunda ve batısında Çin bulunur.

Göz at ;

  1. Ulan Batur Nerede, Hangi Ülkede ve Nerenin Başkenti
  2. Moğolistan’da Gezilecek 10 Yer
  3. Moğolistan Nerede?
  4. Moğolistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
  5. Moğolistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar ve Nasıl Alınır?

Yüz ölçümü bakımında Dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan mavi göklerin ülkesi Moğolistan, baş döndürücü doğası, geleneksel yaşam tarzı, çekik gözlü halkıyla uzak olduğu kadar gezilip görülmesi gereken harika bir ülkedir. Burada gezilip görülecek çok sayıda doğal güzellik alanı ve tarih yapılar bulunur. Bunların içinde en popüler olan 10 yer belirledik. İşte o yerler…

Hovd

Altay Dağları’nın eteklerinde Buyant Nehri’nin kıyısında yer alan Hovd, 17. yüzyılda Galdan Boşugtu Han tarafından kurulan tarihi bir kenttir. Bu şehirde yaklaşık 30 bin kişi yaşamaktadır. Her yıl çok sayıda kişi tarafında ziyaret edilen bir turistik şehirdir. Özellikle doğası oldukça büyüleyici olup görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu şehri ziyaret edin derim.

Ölgi

Ülkenin en batısında yer alan Ölgi, Moğolistan’ın Bayan Ölgii ilinin merkezi konumunda bulunan bir şehirdir. Bu şehirde yaklaşık 30 bin kişi yaşamaktadır. Ülkenin kültür sanat faaliyetleri bakımında önemli bir şehirdir. Işık turan müzeleri, yeşil alanları ve ulusal tiyatrosuyla gezilip görülmesi gereken harika bir şehirdir. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip yeni yerler yeni kültürler keşfedebilirsiniz.

Erdenet

Ülkenin kuzeyinde Selenge ve Orhun nehirleri arasındaki bir vadide yer alan Erdenet, yaklaşık 90 bin nüfusuyla ülkenin en büyük 2. şehridir. Ayrıca dünya çapında önemli maden kentidir. Burada gezilip görülecek veya keşfedilecek birçok yer bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka şehri ziyaret edip tarihi yapıları ve doğal güzellik alanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Karakurum

Ülkenin güneybatısında yer alan Karakurum, 13. yüzyılda Moğolistan İmparatorluğu’na yaklaşık 30 yıl boyunca başkentlik yapmış bir kenttir. Bu nedenle şehirde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlardan en popüler olanı ise Dünya Kültür Hazineleri Alanı olarak bilinen Orhun kalıntıları veya yazıtlarıdır. Bunun dışında yine birçok tarihi yapı bulunmaktadır.  Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir. Bu tarih kent, ölmeden önce gezi listenize eklemesi gereken bir yerdir.

Bayankhongor

ülkenin güneybatısında yer alan Bayankhongor, Moğolistan’ın 21 şehrinden biridir.  Yüzölçümü 115,977.80 km² olan şehirde yaklaşık 80 bin kişi yaşamaktadır.Şehirde gezilip görülecek birçok tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunur. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip yeni yerler ve yeni kültürler keşfedebilirsiniz. Yolunuz buraya düşerse mutlaka ziyaret edin.

Gobi Çölü

Moğolistan’ın güneyi ve Çin’e bağlı Sin-Kiang ve Kansu eyaletlerinin yakınlarındaki bölgeyi de içine alan Gobi Çölü, Orta Asya’nın önemli simgelerinden biridir. Hatta dünya çapında önemli bir yer tutmaktadır.  1.295.000 km²’lik alan kaplayan Gobi Çölü, 300 metreyi bulan kum tepeleri ve 90 metre uzunluğuyla dikkat çekmektedir. Çöl üzerinde kabile halinde birçok topluluk yaşamaktadır. Buraya son yıllarda yürüyüş rotaları da belirlendi ve sürekli turlar yapılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse bu tura katılıp sonrasında çölde yaşayan yerel halkla yemek yeyin derim. Bunun dışında çöl üzerinde gezilip görülecek birçok turistik alan bulunur. Bunlara da uğramayı ihmal etmeyin.

Altay Dağları

Rusya, Moğolistan ve Çin’e kadar uzanan sınırlarıyla dünyada önemli bir yer tutan Altay dağları, Orta Asya’nın önemli bir turistik yeridir. Tarih boyunca birçok olaya şahitlik eden bu dağlar aynı zamanda doğal güzellikleriyle de bilinmektedir. Burada çok sayıda göçebe insan yaşamaktadır. Buraya yolunuz düşerse gelip bu insanlarla oturup muhabbet edebilirsiniz. Maceraperest gezginlerimiz için çok harika bir gezi rotası olan Altay Dağlarını mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

Cengiz Han Atlı Heykeli

Tuul Nehri kıyısında başkent Ulan Batur’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan Cengiz Han Atlı Heykeli, 40 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük heykellerinden biridir. Çölün ortasında yer alan bu heykel, yıl boyunca milyonlarca insan tarafında ziyaret edilmektedir. Heykelin içinde bir asansör bulunmaktadır. Heykelin tepesine asansörle çıkabiliyorsunuz. Tepeye çıktığınızda şehrin harika manzarasını görebiliyorsunuz. Bana göre bu heykeli mutlaka ziyaret edip önünde fotoğraf çektirin.

Moğolistan Ulusal Müzesi

Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Ulan Batur’un merkezinde yer alan Moğolistan Ulusal Müzesi, 1971 yıllında ziyarette açılan önemli bir yapıdır. Müzede taş devrinden günümüze kadar gelen dönemi kapsayan birçok eser sergilenmektedir. Yine 3. katta 1990’lü yıllardan günümüze kadar siyasi olayları anlatan belge, fotoğraf ve eşya sergilenmektedir. Ülkenin tarihi ve kültürünü merak edenler mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelidir.

10  Gandantegchinlen Manastırı

Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Ulan Batur’da yer alan Gangantegchinlen Manastırı, 1809 yıllında inşa edilen önemli bir Budist Manastırıdır. Hatta dünyada ayakta kalmış en popüler ve en iyi Budist manastırı olarak bilinir. Ayrıca bu yapı, Gandan Manastırı olarak bilinen ”Tam Huzurun Büyük Yeri” olarak adlandırılmaktadır. Zaman zaman sıkıntılar yaşansa da günümüzde ibadette açık olan bu manastırı şiddetle ziyaret etmenizi tavsiye ederim.


Bunlar dışında Moğolistan hakkındaki genel bilgileri bir liste haline getirdik. Şöyle ki;
Moğolistan

Nüfus: 3.006.444

Başkent: Ulan Batur

Resmi Dili: Moğolca

Para Birimi: Tögrög

Bulunduğu Kıta: Asya

Kuruluş Tarihi: 13 Şubat 1992

Önemli Şehirleri: Ulan Batur, Erdenet, Darkhan, Choibalsan, Ölgii, Sainshand

Saat Farkı: Moğolistan saati Türkiye saatine göre doğusu 6 saat, batısı 5 saat daha ileridir.

Vize Durumu: Moğolistan’a yapılan seyahatlerde süresi 30 günü aşmayan ziyaretlerde vize istenmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz