Palu

Palu, Elazığ ilimize bağlı 10 ilçesinden biridir. Palu ile Elazığ il merkezi arası yaklaşık 72 km’dir. Palu ilçe merkezine gitmek için il merkezinden buraya giden dolmuşlar bulunur. Bu dolmuşlarla ulaşım yapılabilir.

Elazığ-Palu

Palu ilçemizin tarihi milattan öncesine dayanır. Burada birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. İlk medeniyetlerden biri olan Hurriler ilk  varlığını sürdüren medeniyet olmuştur. onu takip eden Sümerler, Hititler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler gibi medeniyetler varlıklarını sürdürmüşlerdir. Daha sonra 1071 tarihi bu ilçemize ve bölgemize Türk akını başlamıştır. Bununla birlikte ilçemizde Çubukoğulları, Artukoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti, İlhanlılar, Dulkadiroğulları ve Akkoyunluların hâkimiyeti altına girmiştir. 1514 yıllında ise Osmanlıların Hakimiyetine girmiştir.

Palu Hangi Şehirde

İlçemize bağlı 1 belde, 36 köy, 35 mezra ve 10 mahalle bulunmaktadır.  2014 yılı sonu itibariyle toplam nüfusu 20.035, merkez nüfus ise 9.454’dür.

Palu Gezi rehberi

Palu Kalesi

Bu kale ilçemizin doğu tarafına düşüp yaya olarak ulaşabileceğimiz Bir yerdir. Yaklaşık şehir merkezinde 1 km uzaklıktadır. Bu kalenin Urartular dönemine ait olunduğu söylenilir. Hatta Urartu hükümdarı burada düğün yaptığı rivayet edilir. Kale de Urartulara ait birçok yapıya rastlanmak mümkündür. Evliya Çelebi’nin kitaplarına konu olan bu kaleyi görmelisiniz.

Palu Kalesi

Cemşit Bey Külliyesi

Bu külliye 16.yüzyılda inşa edilen bir Osmanlı eseridir. Bu külliyede cami, medrese, türbe hazire bulunur. Bu külliye 1998 yıllında onarım görülmesine rağmen daha sonraki yıllarda meydana gelen deprem sonucunda tekrar onarılmak zorunda kalınmıştır. Bu külliye bölgede mimari olarak benzeri yoktur. Bu yüzden çok önemli olup ziyaretçileri buraya çekmektedir.

Cemşit Bey Külliyesi

Küçük Cami

Cami eski Palu Çarşıbaşı Mahallesinde bulunur. Bu cami kitabesi bulunmadığı için pek bilgi sahibi değiliz. Cami kare planlı olup tavanı çökmüştür. Yılların vermiş olduğu tahribat yüzünde okunmaktadır. Her an bütünü yıkılabilir.

Küçük Cami

Ulu Cami

Bu Cami eski Palu Çarşıbaşı Mahallesinde bulunur. 1852 yıllında inşa edildiği söylenilir. Bu cami de uzun yıllar bakımsızlıktan çoğu yıkılmış durumdadır.

Ulu Cami

Dükkanönü(merkez) Cami

Bu cami Dükkanönü mahallesinde bulunur. Bu cami yapılış tarihi ile ilgili çeşitli rivayetler bulunur. Halk arasında Merkez cami olarak da bilinir. İnce bir işçilikle yapılmıştır.

Eski Hamamı

Hamam eski Palu Çarşıbaşı Mahallesinde bulunur. Küçük Cami ile Ulu Cami arasında bulunur. Bu hamam yapılış tarihi 1619 yıllında yapılmıştır. hamam Osmanlı eseri olup uzun yıllar yöre insanına hizmet etmiştir.

Eski Hamam

Kilise

Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesinde bulunur. Yapının Bizans dönemine ait olunduğu söylenilir. Bu yapının günümüzde büyük ölçüde zarar gördüğünü söyleyebiliriz.

Palu Kilise

Palu Köprüsü

Bu köprü Murat nehri üzerinde yapılmıştır. Kim tarafında yapıldığı belli değildir. Roma döneminde yapılan bu köprü Selçuklu ve Bizans döneminde kullanıldığı rivayet edilir. 156 metre uzunluğunda 3,5 metre genişliğinde olan bu köprü 2010 yıllında gerçeğine uygun bir şekilde restore edilmiştir. hatta rivayetlere göre İstanbul’u Bağdat’a bağlayan köprü diye geçmektedir.

Palu Köprüsü

Alacalı Mescid

Kitabesi bulunmadığı için kim tarafında yapıldığı da belli değildir. Fakat Selçuklu mimarisine benzemektedir. Siyah beyaz taşlarla yapıldığı için Alacalı isimini almıştır.

Alacalı Mescidi

Kındik Mescidi

İlçe merkezine bağlı Aşağı mahallede bulunur. Murat nehrin kıyısında Kındik denilen kayanın üzerinde inşa edilmiştir. Cami günümüzde büyük bölümü yıkılmıştır. Kitabesi bulunmadığı için kim tarafında yazıldığı da belli değildir.

Kındik Mescidi

Murat Nehri

Bu nehir ilçemize nefes vermektedir. Kıvrım kıvrım akışı ile insana adeta hayat vermektedir. Yaz mevsiminde burada yüzen insanlar şahit olabiliyoruz. Bu nehrin su sporları içinde kullanılacağı düşünülmektedir.

Murat Nehri

Akdağ Yayaları

İlçemizin güneyinde bulunan sıradağların arasında mis gibi havası ve soğuk su ile insanları yazın buraya çekmektedir. Hatta bir köyde bulunan yaylarda festival düzenlemekteler.

Akdağ Yaylaları

Keban Barajı Gölü

İlçemizin sınırında bulunan bu göl elektrik üretimi sağlamaktadır. Bunun dışında Balıkçılık yapılmaktadır. Burada motorlu tur seferleri dahi yapılmaktadır. Buraya uğramalısınız.

Keban Barajı Gölü

Sonuç olarak tarihi ve doğal güzellikleri bilinen bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp bu tarihi yapıları ziyaret etmelisiniz.

Palu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz