Zonguldak

Zonguldak Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 21 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Karadeniz Bölgemizin kıyısında olan aynı zamanda ülkemizde kara elmas şehri olarak adlandırılan Zonguldak ilimiz tarihi ve doğal güzellikleri ile göz kamaştırmaktadır.

Zonguldak Gezilecek Yerler

İlimizi 2015 yıllı itibari ile toplam nüfusu 595.907’dır. İlimize bağlı 8 ilçe bulunur. Bunlar: Karadeniz Ereğli, Çaycuma, Gökçebey, Alaplı, Kilimli, Devrek, Kozlu ve  Zonguldak Merkez. Bunlarla ilgili uzun uzun yazdık isteyen olursa burada okuyabilir.

Göz at ;

  1. Zonguldak Gezilecek Yerler
  2. Zonguldak’ın İlçeleri
  3. Zonguldak Gece Hayatı
  4. Zonguldak’da Gezilecek 10 Yer
  5. Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  6. Zonguldak Otelleri ve Zonguldak Otel Fiyatları
  7. Ilıksu Kaplıcası ( Kozlu-Aşağıçayır Kaplıcası)
  8. Zonguldak Hangi Bölgede, Nereye Bağlı ve Nüfusu
  9. Filyos Nerede, Nasıl Gidilir
  10. Zonguldak Nerede?

Biz de siz değerli okurlarımız için ilimizde bulunan 10 doğal güzelliği yazdık. Umarım beğenirsiniz. sorularınız olursa yorum kısmında bize ulaştırabilirsiniz. Ayrıca Zonguldak Gezi Rehberi yazımıza da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. İyi okumalar…

Zonguldak’ın İlçeleri

Filyos Kalesi

Çaycuma İlçemizde bulunan bu kale Antik dönemdeki yerleşim yerine yakın bir tepe üzerinde bulunur. Günümüzde kaleye ait duvarlar ve Roma döneminde kalan bir kule kalıntısı görebiliriz.

Kale duvarları 2003 yıllında Kültür ve Turizm Bakanlığınca koruma altına almıştır. Yolunuz düşerse bu yapıyı ziyaret etmelisiniz.

Filyos Ören Yeri

Çaycuma İlçemizde bulunan bu yer Romalılar tarafında yapıldığı bilinen yerleşim yeridir. Tarihi ve doğal güzelliği ile göz kamaştırmaktadır. Buraya yolunuz düşerse uğrayıp bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyiniz.

Çayır Köyü Su Mağarası

Çaycuma İlçe merkezine 12 km uzaklığında bulunan  Çayır köyünde bulunur. Mağaraya en fazla 15-20 metre ilerleyebilir. Daha ileri gitmek istiyorsanız bot giymeniz gerekir.çünkü ayaklarınız yaş olabilir.

Mağarada buz gibi soğuk su çıkıyor. Mağara içinde sarkıt ve dikitlerden oluşmuş muazzam bir doğal güzellik vardır. Mağaranın önünde piknik alanı bulunur.

Aynı zamanda burada alabalık tesisi de bulunur. Buradaki alabalıkların tadı müthiş olup şifa niyetine yiyorlar. Bu kadar güzelliği barındıran bu mağaraya kesinlikle uğramanızı tavsiye ediyorum.

Gökgöl Mağarası

İlimizin merkez ilçesinde bulunur. Astım hastalığına iyi gelindiği söylenir. Burada uzaktan bile bakıldığında mağara görünüş olarak çok muhteşem görünmektedir.

Mağara içinde sarkıt ve dikitlerle sizi adeta selamlamaktadır. Yolunuz buraya düşerse mutlaka uğramalısınız.

Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanı

Zonguldak ilimizin Devrek ilçesine bağlı Akçasu Köyünde bulunan Bostandüzü Ormaniçi Dinleme alanı ile ilgili gözlemlerimizi siz değerli okurlarımıza sunacağız.

İlimizde bulunan bu dinleme tesisine hafta sonu mutlaka sevdiklerinizle birlikte bir piknik yapmalısınız. Bu dinleme tesisine varır varmaz cıvıl cıvıl kuş sesleri ile kendinizden geçiyorsunuz. Manzara ile birlikte büyüleniyorsunuz. Her köşede piknik yapan ailelere şahit oluyorsunuz.

Biraz daha ileri gidince suda yüzen çocuklar görüyorsunuz. Biraz daha ilerde lokanta, büfe, oturma grubu, otopark ve çeşme görüyorsunuz. Yazın vermiş olduğu sıcaklıkla resmen bütün şehrin buraya geldiğine şahit oluyorsunuz. 3,5 dönümlük bu piknik alanında neredeyse boş alan bulamıyorsunuz.

Herkes sevdiği ile birlikte akşama kadar doyasıya eğleniyor. Sonuç olarak Hafta sonu doğa ile iç içe geçirmek istiyorsanız sizin için kaçırılmaz fırsatlar sunan bu mesire alanı birçok ziyaretçiyi ile sizi de beklemektedir.

Çanakçılar Özel Etnografya Ve Arkeoloji Müzesi

 Zonguldak ilimize bir gezi düzenlediğinizde planınızda mutlaka bulunması gereken bir yer de Zonguldak İlimizin Gökçebey ilçesinde bulunan Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeolojik Müzesidir.

Bu müze Zonguldak ilimizde faaliyet gösteren Çanakçılar Seramik Anonim Şirketi tarafında açılmıştır. Bu müze iki katlı olup ziyaretçilerine hizmet vermeye devam etmektedir. İlk katında ilimizde bulunan fabrikalarda üretilen seramik eşyaları sergilenmektedir.

Ayrıca bu katta satış yeri ve sergi yeri de mevcuttur. İkinci katta ise bölgede yapılan kazılar sonucunda elde edilen tarihi yapıları burada sergilenmektedir.

Ayrıca müzenin bulunduğu bahçe yaban ve Evcil hayvanlara ait bir hayvanat bahçesidir. Bu ilçemize yolunuz düştüğünde gidip görmeniz gereken bir yer olduğunu söylemiştik. Gittiğinizde burada bulunan hayvanları da ziyaret edebilirsiniz.

Kapuz Plajı

Zonguldak ilimizin merkezinde bulunan kapuz plajı ile ilgili gözlemlerimizi siz değerli okurlarımızla paylaşacağız Deniz, turist, kum, plaj vb… gibi kelimeler kullanınca herkesin aklına hemen Akdeniz sahilleri gelir hiç şüphesiz.

Peki Zonguldak denince aklımıza ne geliyor? Tabi ki kara elmas yani taş kömürü geliyor değil mi? Oysa ben sizi bugün Zonguldak’a götüreceğim taş kömürü için de değil.

Sizi Plaja götüreceğim evet şaşırmayın plaj dedim. Bu bölgemizde irili ufaklı birçok plaj bulunmaktadır. Fakat en büyük ve en güzellerinden biri Kapuz plajı dır.

Bu plaj 10 adet duş 5 bay 3 bayan wc, 214 soyunma kabini, telefon, büyük bir çay bahçesi, ilk yardım, büfe, lokanta mevcuttur. Yani anlayacağınız bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir yer.

Buraya gelen bütün ziyaretçilerin uğrak yeri oluyor. Özellikle son yıllarda belediyenin yapmış olduğu çalışmalarla burası çok güzel olmuştur.

Karadeniz Ereğli Müzesi

Ereğli İlçe merkezinde bulunan bu müze 19. Yüzyılda Halil paşa tarafında inşa edilmiştir. 3 katlı olan bu bina Halil paşa konağı olarak da bilinmektedir.

Bu bina uzun yıllar Halil paşa konağı olarak kullanılmıştır. 3 katlı olan yapı 1998 yıllında müzeye çevrilmiştir. Müzede birçok arkeolojik eser sergilenmektedir. 2005 yıllında yapılan sayımda 5 bin üzerinde eser bulunuyor.

Buraya yolunuz düşerse her bir katında farklı tarihi lezzet alacağınız bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

Cehennem Ağzı Mağaraları

Ereğli İlçemizin merkezinde bulunan İnönü Mahallesinde bulunur. Aslında burası tek mağara değil 3 mağaradır. Bu mağaralar hakkında birçok efsane anlatılır.

Bu mağara ölüler mağarası biliniyor. Buraya giren ölüyormuş bu yüzden bu adı almış. Efsaneye göre tabi.  içi su ve taş yapıtları ile doludur. Yolunuz düşerse uğrayın böyle gizemli bir mağarayı kaçırmayın derim.

Kızılcapınar Baraj Gölü

Ereğli İlçe merkezine 21 km uzaklıktadır. 1991-94 yıllarında inşa edilmiştir.  Ereğli Demir Çelik fabrikasını suyu burada karşılanmaktadır.

Yöre halkının günübirlik piknik yeridir. Birçok şeye hizmet eden bu baraj gölü Aydınlar çayı üzerinde kurulmuştur. Yolunuz düşerse uğrayınız.

Cehennem Ağzı Mağarası

Cehennem Ağzı Mağarası, Zonguldak ilimizin küçük ama gelişmiş ilçesi olan Ereğli’de bulunan Mağaraların en büyüğü ve en çok ziyaret edilendir. Yakın zamanda turizme açılan mağara her gün yüzlerce kişi ziyaret etmektedir.

Mağara ile ilgili birçok efsane anlatılmaktadır. Burada 100 metre arayla 3 farklı mağara bulunur. Bunlar. 1- Kilise mağarası 2- Cehennem Ağzı Mağarası 3- Ayazma mağarasıdır. Buraya yolunuz düşerse bu kadar gizemli olan bu mağarayı ziyaret etmeden geri dönmeyin. İçinde bulunan sarkıt ve dikitler kesinlikle görülmeye değerdir.

Karadeniz Ereğli Kalesi

Zonguldak’ın şirin ilçesi Ereğli sınırında bulunan Karadeniz Ereğli Kalesi, 13. Yüzyılda Bizans döneminde bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Uzun yıllar birçok devlete hizmet eden kale günümüzde harap olmuş durumdadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda kale etrafında çok sayıda tarihi kalıntıya rastlanmıştır.

Filyos Plajı

Filyos; Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı küçük, şirin bir kasabadır. Filyos Karadeniz’in kıyısında yer alan doğal güzelliğe sahip bir yerdir. Filyos Beldesinde denize girilecek birçok plaj bulunmaktadır. Burada yaz mevsiminde plaja girip gönlünüzce serinleyebilirsiniz.

Halil Paşa Köşkü

Zonguldak il sınırları içerisinde bulunan Halil Paşa Köşkü, 19. yüzyılın sonlarına doğru Halil Paşa Karamanoğlu tarafında inşa edilmiştir. Uzun süre konak olarak kullanılan yapı daha sonra ortaokul ve lise olarak hizmet vermiştir. 1988 yıllında restore edilen bina 1998 yıllında Ereğli Müzesinin bir bölümü olarak hizmet vermeye başlamıştır. İki katlı müze ilk katında arkeolojik eserler sergilenirken, İkinci katında etnoğrafik eserler sergilenmektedir.

Köprülü Camii

Zonguldak kent merkezinde bulunan Köprülü Camii, 1661 yılından Sadrazam Köprülü Mehmet paşa tarafında inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Buraya yolunuz düşerse bu yapıyı mutlaka ziyaret edin. Köprülü Camii, Zonguldak kent merkezinde bulunan Zonguldak çarşısındadır.

Ilıksu Kaplıcası ( Kozlu-Aşağıçayır Kaplıcası)

Zonguldak-Karadeniz Ereğli karayolu üzerinde bulunan Ilıksu Kaplıcası ( Kozlu-Aşağıçayır Kaplıcası) birçok hastalığa şifa dağıtmaktadır. Ilıksu Kaplıcası ( Kozlu-Aşağıçayır Kaplıcası), Zonguldak-Karadeniz Ereğli karayolu üzerinde ve Kozlu beldesine bağlı Aşağıçayır Köyü sınırları içinde bulunmaktadır.

Filyos Antik Kenti

Filyos; Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı küçük, şirin bir kasabadır. Bu tarihi kasabada bulunan Filyos Antik Kenti, “Tieion – Tius – Tium – Tieium – Tios – Tion” isimleriyle bilinir. Filyos çay ağzında bulunan bu antik kent, Romalılar tarafında yapıldığı bilinen yerleşim yeridir. Tarihi ve doğal güzelliği ile göz kamaştırmaktadır. Buraya yolunuz düşerse uğrayıp bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyiniz.

Fetih Çınarları

Zonguldak’ın Ereğli ilçe sınırında bulunan Fetih Çınarları, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in emri ile İstanbul fethinden hemen sonra buraya 8 adet çınardan oluşan alan koruma altına alınmıştır. Günümüzde dinlenme ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

Bozhane Hamamı

Zonguldak ilimizin Ereğli ilçesinde bulunan Bozhane Hamamı ile ilgili gözlemlerimizi siz değerli okurlarımıza aktaracağız. Bu yapı Bozhane mevkiinde bulunur. Bu yapının kitabesi bulunmadığı için yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor. Ama mimari özeliklerini incelediğimizde bu yapının 19.yüzyılda Osmanlı mimarisine ait olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni Cami

Türkiye’nin Kara Elması olarak bilinen Zonguldak ilimiz ve burada bulunan Yeni Camiyi tanıtacağız size. Kentin merkezinde bulunan Yeni Cami tam olarak ne zaman yapıldığı ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Yeni Cami’nin kesin tarihi bilinmese de yakın bir tarihte inşa edildiğini söylemek pek yanlış bir bilgi olmayacaktır. Bu cami Zonguldak ilimizin en büyük camilerden biridir. Cami iki katlı olup taş ve tuğladan inşa edilmiştir.

Tavan kısmı ise ahşaptan yapılmıştır. Üzeri ise sıva ile örtünmüştür. Caminin hemen altında üzeri açık bir şadırvan mevcuttur. Caminin içinde minber bulunmaktadır. Caminin hemen yan tarafında ise minare bulunmaktadır. Caminin minaresi yakın tarihte restore edilmiştir. Camiye ilgi büyüktür. Kent merkezinde bulunması halkın uğrak yeri haline gelmiştir. Cuma günleri cami de yer bulma sıkıntısı görülmektedir.

Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı

Bu anıt ağacı Zonguldak ilimizin Gökçebey ilçesine bağlı Veyisoğlu Köyünde bulunan koca meşe mevkinde yer alan palamut meşe ağacı T.C Kültür Turizm Bakanlığı Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü tarafından 18.10.2010 tarihinde anıt ağaç olduğunu tescillenip koruma altına alınmıştır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here