Adilcevaz Nasıl Gidilir

Bitlis’in çoğu ilçesi gibi Adilcevaz’ da tarihte birçok uygarlığa ev sahibi yapmıştır. Adilcevaz Van Gölü’nün kıyısına sahip Bitlis’in bir ilçesidir.

Adilcevaz Gezilecek Yerler

Bitlis merkeze 90 kilometre uzaklıkta olan Adilcevaz’ a ulaşım sorunu yoktur. Uçak ile Erzurum ya da Van’a ulaşıp buradan kara yolu ile ulaşabileceğiniz gibi Bitlis üzeri de ulaşabilirsiniz.

Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Adilcevaz da çeşitli tarihi esreler vardır. Gezip göreceğiniz bu tarihi eserler şunlardır:

Göz at ;

  1. Adilcevaz Gezilecek Yerler
  2. Adilcevaz Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Bitlis Gezilecek Yerler
  4. Bitlis’de Gezilecek 10 Yer
  5. Bitlis Gece Hayatı
  6. Bitlis Nerede?
  7. Bitlis Otelleri ve Bitlis Otel Fiyatları
  8. Bitlis Hakkında, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  9. Süphan Dağı Nerede, Nasıl Gidilir
  10. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
Adilcevaz Nasıl Gidilir
Adilcevaz Nasıl Gidilir

Kef Kalesi  : Adilcevaz’a 6 km uzaklıkta bulunan bu kale Urartu döneminden tarihi bir miras olarak kalmıştır. Dik ve sarp bir tepeye kurulan kalenin girişi kuzey tarafındadır.

Sürekli arkeolojik kazılar yapılan bu kalede yaklaşık otuz adet odaya sahip bir saray kalıntısına ulaşılmıştır. Yüksek bir tepede olan bu kale Adilcevaz ve Van Gölü manzarası ile Adilcevaz’ın görülmeye değer yerlerdendir.

Adilcevaz Kalesi: Adilcevaz’ın merkezinde bulunan bu kale Urartu Döneminden kalmıştır. Van gölünün karşısında sarp bir kaya üzerine kurulan kale iç ve dış sur olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir.

Van Gölünün karşısında yer alan kale göl manzarası ile eşsiz bir sunum oluşturuyor. Gün batımının en güzel anlarına şahitlik edeceğiniz bu kaleye Adilcevaz gezinizde uğramalısınız.

Adilcevaz Nerede
Adilcevaz Nerede

Ulu Cami: İlçe merkezinde 15. yüzyılda yapılan Ulu Cami zamanla tahrip olmuş ve bazı kısımları toprağa gömülmüştür. 1965 yılında restore edilen tarihi cami bütün güzellikleri ile ziyaretçilerini bekliyor.

Tuğrul Bey (Zal Paşa) Camisi: Van Gölünün kıyısı olan Tuğrul Bey Cami Adilcevaz-Ahlat karayolu üzerinde bulunmaktadır. Osmanlı dönemine ait bu cami, kubbeli tip camilerin Anadolu’daki ilk örneğidir.

Çok kubbeli bir yapıya sahip olan bu caminin 12 kubbesi vardır. 1965 yılında restorasyon çaılşmaları yapılan bu cami bütün tarihi ihtişamıyla ziyaretçilerini beklemektedir.

Adilcevaz
Adilcevaz

Hıdırşah Bey Türbesi: Adilcevaz’ın Hıdırşah mahallesinde bulunan bu türbe Karakoyunlular dönemine ait tarihi bir mirastır.  Hıdırşah Bey’e ait olan bu türbede bulunan kitabeli mezar taşı işlemeleri ile tarihi ve mimari bir özelliğe sahiptir.

 Paşa Camii : Adilcevaz – Ahlat yolu üzerinde göl kıyısındadır. Muhtemelen 16.yüzyılda Zal Paşa tarafından yapılmıştır. Adilcevaz Kalesi tarafında bulunan eser bütünü ile dikdörtgen planlı ve kesme taştan yapılmıştır. Bu türbe yöre halkı tarafında büyük ilgi görmektedir.

Suphan Dağı: Adilcevaz’da bulunan bu dağ Anadolu’nun üçüncü büyük dağıdır. Yaz aylarında tırmanmaya uygun ı-olan dağ, dağcıların en çok ilgi gösterdiği yerdir. Harika manzaralara sahip olan bu dağın eteklerinde kışın da kayak yapılır.

Bu tarihi güzellikleri yanı sıra doğa güzelliklerine de sahip Adilcevaz sınırları ilçesinde bulunan Sütey Yaylası ve Aydır Gölü temiz havası ve doğal güzellikleri ile görülmeye değer yerler arasındadır. Van gölü kıyısın da bulunan cevizi ile ünlü olan Adilcevaz’da her yıl ekim ayının ilk haftasında geleneksel olarak ceviz festivalleri düzenlenmektedir.

Ayrıca bu ilçede güreş, voleybol ve futbol gibi sportif etkinlikler de yapılmaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleri yanı sıra ceviz festivalleri ve ilçede yapılan çeşitli etkinlikler sayesinde çok sayıda yerli ve yabancı turist alan bu ilçe kültürel ve ekonomik açıdan çok gelişmiştir.

Ayrıca Van gölüne kıyısı olan bu ilçede sahil yolları bulunmaktadır. Van Gölü havasında yürüyüş yapabilir ve yaz aylarında yüzebilirsiniz. Adilcevaz halkı tarafından yapılan Van gölünün inci kefali ile yapılan tuzlu balığın tadına bakabilir ve Adilcevaz’a özgü küçük ince kabuklu cevizinden alabilirsiniz.

Adilcevaz’a ceviz festivali zamanı gelip hem yöresel etkinliğe katılıp faklı bir deneyim elde edebilir hem de tarihi ve doğal güzelliklerini görebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz