Afyon'da Gezilecek Yerler

Afyon’da Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 18 Yer! Afyonkarahisar 714.523 nüfusu ile Ege bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Ülkemizin tam merkezinde birçok yolun kesiştiği bölgede bulunan Afyonkarahisar ili ulaşım açısından çok gelişmiştir.

Afyon Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar’a demir yolu ve kara yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Kaplıcaları, sucuğu, kaymağı ve haşhaşı ile ünlü Afyonkarahisar ilçesinde gezilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. Bunları hepsini uzun uzun yazdık.

İsteyen olursa burada OKUYABİLİR. Biz de siz değerli okurlarımız için Afyon ilimizde mutlaka gezilmesi gerek 10 yer seçtik. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısmında yazabilirsiniz.

Afyonkarahisar

Afyon Kalesi

Afyonkarahisar il merkezinde yer almaktadır. Afyon Kalesi 225 metre yükseklikte volkanik bir kaya üzerinde yer almaktadır. Hitit İmparatoru II. Murşil tarafından Arzava ülkesine düzenlenen sefer sırasında askerlerin kışı geçirmesi amacı ile MÖ. 1350 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Afyon Kalesinin içinde Tanrıça Kybele’ye adanan birçok tapınma alanları ve 4 büyük su sarnıcı yer almaktadır. Kale; Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubat ve Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından onarılmıştır.Kaleye kayalara oyulan merdivenler ile çıkılır.

Kale içinde Selçuklu ve Osmanlı Döneminden kalma cami, saray, su sarnıçları, erzak depoları, cephanelik ve değerli eşyaların saklandığı mahzenler bulunmaktadır. Afyon Kalesinden şehrin tamamını izleyebilirsiniz.

Afyon Ulu Cami

Afyonkarahisar il merkezin bağlı Camikebir Mahallesinde yer almaktadır. Ulu Camii; 1273 yılında Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahrettin Ali’nin oğlu Sancak Beyi Nasredüddin Hasan tarafından inşa ettirilmiştir. Ulu Camii 40 ahşap sütunu, minberi ve mihrabı ile dikkat çekmektedir.

Caminin içinde bulunan 40 ahşap direkten dolayı Kırk Direkli Camii olarak da anılmaktadır. Çeşitli zamanlarda onarımdan geçen Ulu Camii günümüzde ibadete açıktır.

Eber Gölü

Bolvadin ilçe merkezine 8 km uzaklıkta Eber Köyünden göle ulaşabilirsiniz. Eber Gölü; ülkemizin 12. Büyük gölüdür.

En derin yeri 12 metre olan bir çöküntü gölüdür. Akar Çay ve Sultan Dağlarından gelen kaynak suları ile beslenen göl dört mevsim su seviyesini korur.

Çok büyük bir göl olan Eber Gölünün bazı kısımlarında bulunan kamışlardan dolayı, büyük kısmı çayırmış gibi bir görüntü vermektedir. Göl üzerinde bulunan kamış köklerinin topraktan ayrılması sonucu

rüzgarın etkisiyle üzerine toprak birikir ve bu kamış kökleri yüzen adacık olur.

Hatta bazı odacıklar o kadar büyük ki avcılar ve balıkçılar bu adacıklara barınarak kurmaktadır. İçinde çok sayıda farklı türde balık bulunan gölün üstünde ise 200 üzerinde kuş türü barınmaktadır.

Muhteşem bir güzelliğe sahip Eber Gölü gün geçtikçe kirlenmekte ve bu güzelliğini kaybetmektedir. Umulur ki en kısa sürede önlem alınır ve bu doğal güzelliğin yok edilmesine engel olunur.

Ömer Kaplıcaları

Afyonkarahisar il merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Kaplıca adını Ömer Dede Yatırından almıştır. Kaplıca su sıcaklığı 46-71 derece arasındadır.

Kaplıcanın suları; beslenme bozuklukları, kas-sinir hastalıkları, romatizmalı hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, kemik hastalıkları, beslenme bozukluğu, kireçlenme ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kaplıcada konaklama tesisi, Türk Hamamı, kapalı havuz ve kapalı yarım olimpik yüzme havuzu bulunmaktadır. Ayrıca il merkezinde yer alan Başkomutanlık Milli Parkı, Kocatepe Anıtı, Zafer Anıtı, Anıtkaya Şehitliği ve Kocatepe Şehitliğini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Kırkgöz Köprüsü

Bolvadin ilçe merkezinde Elber Gölüne akan Akarçay üzerinde yer almaktadır. Kırkgözler Köprüsü kuzey ve güney olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Kuzey bölümü; Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından yapılmıştır.

Güney bölümü ise Kanuni Sultan Süleyman zamanında Mimar Sinan tarafından onarılarak 64 göze kadar uzatılmış ve buraya kitabe ile namazgah eklenmiştir. Günümüze sağlam olarak ulaşan Kırkgözler Köprüsü görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Buzluk Mağarası

Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine Kasabasının güneyinde yer almaktadır. Sultandağı’nın en yüksek yerinde bulunan bir doğa harikasıdır. Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra Buzul Mağarasına vardığınızda buna değdiğini göreceksiniz.

Buzluk Mağarasının girişi sadece bir kişinin geçebileceği genişliktedir. İçinde üç kademenin olduğu mağaraya girdiğiniz anda soğuk bir hava sizi karşılayacaktır. Aşağı doğru indikçe hava soğumaktadır.

Aşağı kısımda yer alan buzul sarkıtlar etkileyici bir güzellik oluşturmaktadır. Buzluk Mağarasında yer alan kar kristalleri adeta bir elmas hazinesi görünümünü veriyor.

Haziran ayına kadar üzerinde kar eksik olmayan Sultandağı’nda yer alan bu mağaraya yazın çıkılmaktadır. Zaten kış aylarında bu soğuğa dayanmak mümkün değil.

Ayazin Köyü ve Metropolis

Ayazini; İhsaniye ilçesine bağlı Frig Döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılan bir köydür. Frig Döneminden Bizans’a kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Ayazin Köyünün her köşesinde tarihe dair bir şeyler bulmak mümkün.

Ayazin Köyünde yer alan kayalıklar Frig Dönemine ait bir yerleşim yeridir. Kayalıklara oyularak yapılan bu yerleşim yerinde sarnıçlar, toplantı salonları, mezar odaları, erzak depoları ve yer altı sığınakları bulunmaktadır.

Bu kayalar içinde yer alan yerleşim yeri Roma ve Bizans Döneminde de kullanılmış ve her iki devlete ait yapılar da bulunmaktadır. Burada Roma ve Bizans Döneminden kalma kilise ve şapeller de bulunmaktadır.

Kayalar içinde yer alan evlerin bazıları iki katlı olup ve katlar arasında merdiven bulunmaktadır. Dış düşmanlardan korunmak ve iklim şartlarından dolayı kaya içine yapılan yerleşim yeri günümüzde oldukça dikkat çekmektedir.

Afyon Arkeoloji Müzesi

İl merkezinde Kurtuluş Caddesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresinde yaklaşık 40 höyük, 20 antik şehirden elde edilen eserlerin sergilendiği bir müzedir.

Müze zengin bir koleksiyona sahiptir. Müzede; Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemine ait kazı çalışmalarında elde edilen eserler sergilenmektedir.

Müzenin bahçesinde heykeller, sütun başlıkları, lahitler ve mezar stelleri teşhir edilmektedir. İçinde bulunan eser bakımından ülkemizin en beşinci müzesi olma özelliğine sahip Arkeoloji Müzesi her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır.

Zafer Müzesi

l merkezinde Hükümet Konağı yanında yer almaktadır. 1985 yılında hizmete açılan Zafer Müzesi 1919-1922 yıllarını anlatan önemli bir müzedir.

Başkomutan Meydan Muharebesinin planlandığı binada hizmet veren müzede bu savaş hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının kaldıkları oda düzenlenerek, ziyarete açılmıştır.

Acıgöl Kuş Cenneti

Acıgöl; Afyonkarahisar ve Denizli il sınırları arasında bulunan bir tektonik göldür. Acıgöl’ün bir kısmı Başmakçı ilçesinin güney batısında yer almaktadır. Başmakçı ilçesinden 5 km uzaklıkta Akpınar Köyünden göle ulaşabilirsiniz.

Acıgöl; flamingo, martı, karabatak, turna, yaban ördeği, pelikan, leylek gibi kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Acıgölde yaklaşık olarak 176 kuş türü bulunmaktadır. Kuşların cıvıltısı eşliğinde muhteşem bir gezi yapabilirsiniz.

Gecek Kaplıcası

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde İç Batı Anadolu Bölümü, Afyon ili sınırlarında bulunan Gecek Kaplıcası, Afyonkarahisar-Kütahya yolu üzerinde bulunur. Şifa suları dışında piknik alanları da popülerdir. Burada bulunan termal suları başta solunum ve kadın hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Hem şifa bulmak hem de gezi amaçlı buraya mutlaka uğramalısınız.

İscehisar Peri Bacaları

Türkiye’nin Ege Bölgesinde İç Batı Anadolu Bölümü, Afyon ili, İscehisar ilçe sınırında bulunan İscehisar Peri bacaları, Şehrin harika doğal güzelliklerinden biridir.

Ebheri Kümbeti

Ebher-i kümbeti Eber köyünde kare biçimli bir taş duvar üstünde aynı zamanda 8 köşeli olup bir anıt mezar şeklini ortaya çıkarmaktadır. Bu anıt mezarda Taş Medresesinin hocası olan ve aynı zamanda İsagoci adlı eserin yazarı olan Esirüddin Ebheri’ye aittir.

Böcü İnleri Kilisesi

İlimizde bulunan bu yapılar gezilip görülecek yerler arasındadır. Bu yapı ile ilgili kısaca gözlemlerimizi aktaracak olursak; bu kilise tüf, sarp ve kayalıklarda oyulmuş aralıklı üç kiliseden oluşmaktadır. Bu kiliseler yapılış tarihi ve kimin tarafında yapıldığı ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Fakat çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu yapıların m.ö 8. ve 10. Yüzyılları arasında inşa edildiği ve bu yapıların Bizans dönemine ait olduğu söylenilmektedir. Ayrıca çevresinde aynı yapılara benzer kaya odaları ve kaya mezarları da mevcuttur. Ayrıca başka bir rivayete göre böcek yuvalarını andırdığı için böcü inleri ismini almıştır. Bu yapıları görüp incelediğinizde günümüzün teknolojisi ile zor yapılabilecek yapılardır. Bu yapılar 3000 yıllık tarihi ile hala ayakta durmayı başarmışlardır.

Çay kervansaray (Taşhan)

Bu eser Selçuklular tarafında 1278 yılında yapıldığı ve mimarı Mehmet Oğlu Bey olduğu söylenmektedir. Selçukluların ticarete verilen önemi hepimiz tarih kitaplarında öğrenmişiz. Ticaret demek kervansaray demek konaklama demektir Selçukluların lügatında. Kervansaray iki bölümde oluşmaktadır. Bir bölümü yazlık diğer bölümü kışlık olarak bilinir. Yazlık olan bölüm bu da Han’ın avlusu olan yer büyük bir tahribata uğramıştır. Kışlık bölümü ise günümüze kadar sapasağlam gelmiştir.

Afyon Millet Hamamı

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde İç Batı Anadolu Bölümü, Afyon ili, Başmakçı ilçe sınırında bulunan Millet Hamamı, Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte Osmanlının 17. ve 18. yüzyıldaki eserlerine benzemektedir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Kuzey tarafı erkeklerin Güney tarafı kadınların hamamı olarak inşa edilmiştir.

Bolvadin Müzesi

Türkiye’nin Ege Bölgesinde İç Batı Anadolu Bölümü, Afyon ili Bolvadin ilçe merkezinde bulunan Bolvadin Müzesi, 1987 yılında beri belediye müzesi olarak hizmet vermektedir.

Gazlıgöl Kaplıcası

Türkiye’nin Ege Bölgesinde İç Batı Anadolu Bölümü, Afyon ili, İhsaniye ilçe sınırında bulunan bu kaplıca başta Romatizmal hastalıklar, kireçlenme ve kadın hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir.

Göz at ;

  1. Afyon’da Gezilecek 10 Yer
  2. Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
  3. Afyonkarahisar Gece Hayatı
  4. Afyonkarahisar Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  5. Ege’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  6. Afyonkarahisar Otelleri ve Afyonkarahisar Otel Fiyatları
  7. Afyon Termal Oteller ve Afyon Termal Otel Fiyatları
  8. Ege Bölgesi Şehir Otelleri ve Ege Bölgesi Şehir Otel Fiyatları
  9. Afyon Çiftlik Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz