Belen Hangi Şehirde

Belen ilçesi denince eminim hepimizin aklına aynı şey geliyor. Nedir o tabiî ki Belen Geçididir. Hatta bazılarınız şuan Belen geçidi burada mı diye söyleniyor. Evet, sevgili okurlarım Amanos dağları üzerinde bulunan ve köprü görevini yapan Belen Geçidi bu ilçemizde bulunur. Yaklaşık 650 metre yüksekliğinde bulunur. Bu ilçemizle ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki gezi yazısını okumalısınız. Aklınızda kalan bir soru falan olursa lütfen yorum kısmında bize bildirin.

Belen İlçesi

Belen ilçesi Hatay ilimize bağlı 15 ilçesinden biridir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. İlçeye gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Hatay’ın İlçeleri

Belen ilçemiz ismini Arazinin çok engebeli ve yokuş olması nedeniyle buraya Belen adı verilmiştir. İlçemiz 1990 yıllında ilçe statüsüne kavuşuyor. İlçeye bağlı 19 mahalle bulunur. ilçenin nüfusu yaklaşık olarak 30.842dır.

Belen

Belen’de Gezilecek Yerler

Bakras Kalesi:  İlçemize 7-8 km uzaklığında bulunan Bakras Köyün bölgesinde bulunur. Büyük bir sarp dağın üzerinde inşa edilmiştir. Kalenin her iki tarafı vadi olup kale çok yüksek bir yerde kalmıştır. Rivayete göre bu kaleyi Ammuri kralı Dakianus yapmıştır. Çünkü bu bölgede eşi ile birlikte yolculuk yaparken eşi Atan düşüp ölmüştür. O da eşinin anısına bu kaleyi inşa etmiştir. Fakat bu kale zamanın ve insanların vermiş olduğu tahribat kalenin yüzünde okunmaktadır. Günümüzde kale tanınmayacak haldedir.

Bakras Kalesi

Hatay Şehitler Anıtı: İlçemizde bulunan bu anıt I.Dünya Savaşı döneminde, 1914 yılında, Fırka Komutanı Yarbay Musa Kazım Bey tarafından yaptırılmıştır. bu anıtın hikayesi şöyledir. 1. Dünya savaşı sırasında askerlerimizin arasına bulaşıcı bir hastalık yayar. Bunu gören komutan Almanya’ya durumu bildirir. Almanya’dan birçok serum gelir. Bu hasta askerlerimiz. Şuan Milli eğitim müdürlüğün bahçesinde bulunan kilise o dönemde hastane olarak kullanılıyordu. Hastalar orda yatıyordu. Bu hastalara serum vermek için Ermeni asılı bir doktor görevlendirilir. Doktor bütün serumlara askerlere verilir. Burada 1500 askerimiz şehit olur. Daha sonra bu doktorun verdiği serumlarda kaynaklandığı söylese de ispatlanamaz. Doktor harbiye sonuna kadar görevi başında bulunur. Daha sonra zehirli bir iğne ile intihar eder. Şehitlik; 1981 yılında, bakım-onarıma alınarak, bugünkü haline gelmiş.

Belen Şehitlik Anıtı

Gazi Abdurahmanpaşa Türbesi: İlçemizde bulunan bu türbe E-91 karayolunun yanında, metruk su değirmeninin yanındadır. Abdurahman Gazi bu ilçede doğum büyümüştür. Bu ilçe için çok hizmet etmiştir. Yöre halkı için önemli bir şahsiyettir. Sürekli türbesi ziyaret edilir.

Abdurahman gazi Türbesi

Ermeni Kilisesi: Çarşı merkezinde bulunan bu kilise kim ve ne zaman tarafında yapıldığı belli değildir. Kilise 19. Yüzyılda buraya gelen Ermeniler tarafında inşa edildiği söyleniliyor. Sadece Çan Kulesi günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Geri kalan kısmı metruk haldedir. Antakya Sen Pier Kilisesine gelen turistler tarafından ziyaret ediliyor. Bu kilise Hristiyanlar için önemli bir yere sahiptir.

Ermeni Kilisesi

Sonuç olarak bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp bu tarihi yapıları ziyaret ediniz. Ayrıca yöremize ait Semirsek bir çeşit pide tadına bakmalısınız.

Belen Nerede

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz