Rize

Rize Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 23 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Rize gezilecek yerler bakımından oldukça zengin ve doğasıyla özellikle yerli turistlerin adeta göz bebeğidir diyebiliriz. Doğu Karadeniz bölgesinin adeta el dememiş çiçeğidir.

Rize Gezilecek Yerler

Zil Kalesi

Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçe merkezinin 15 km güneyinde bulunur.  Bu kale 13. Yüzyılda Trabzon Rum İmparatorluğu tarafında inşa edilmiştir. Fırtına Vadisine hâkim bir konumda inşa edilmiştir. Yeşillikler içinde göz kamaştırıyor.

Göz at ;

  1. Rize Gezilecek Yerler
  2. Rize Gece Hayatı
  3. Rize’de Gezilecek 10 Yer
  4. Rize Hangi Bölgede,Nereye Bağlı ve Nüfusu
  5. Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  6. Ayder Yaylası
  7. Ayder Yaylası Otelleri ve Ayder Yaylası Otel Fiyatları
  8. Kaçkar Dağları Milli Parkı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
  9. Rize Otelleri ve Rize Otel Fiyatları
  10. Rize Nerede?

Ayder Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunur. Bu yayla 1300’lü yıllarında Halalılar tarafında kurulmuştur. Rakımı 1350 metre olan yaylada yaz kış kar bulunur.

Bu nedenle yazın çok serin olmaktadır. Ayrıca yaylada kaplıcalar bulunur. Buraya her yıl festivaller yapılmaktadır. Buraya gelip bu harika yaylayı görüp bol bol fotoğraf çekmelisiniz.

Rize Kalesi

Şehir merkezinde bulunan bu kale ziyaretçilerine çay ve kahvaltı keyfi sunuyor. Rize ilimize galipte Bu kaleye çıkmayan kişi kesinlikle çok şey kaybeder. Bu kalede oturup manzarayı seyretmek bambaşka bir duygudur.

Ovit Yaylası

İkizdere ilçesinde bulunur. Bu yayla yazın dondurucu suyu ve mükemmel manzarası ile bilinir. Her yıl burada festivaller düzenlenir. Çok ünlü sanatçılar gelir. Oksijen depolayıp kafa dinlemek için yazın bulunmaz bir yerdir.

Anzer Yaylası

İkizdere İlçenin 39 km güneyinde yer almaktadır. İlçe merkezinden Anzer yaylasına toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkün. Tüm alt yapıya sahip olan Anzer Yaylasında bakkal, kasap, manav, fırın, kır kahvesi, lokantalar ve konaklamak içi çok sayıda pansiyon bulunmaktadır.

Anzer Yaylası 1991 yılında turizm merkezi ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Birçok hastalığa şifa olduğu söylenen Anzer balı bu yaylada üretilmektedir. Anzer Yaylası; trekking, yamaç paraşütü ve zirve tırmanışları için elverişlidir.

Ziraat çay bahçesi

Rize ilimizi bilindiği üzere Çay’ın anavatanıdır. Ülkemizde çay yetişen tek ilimizdir. Bu özelliğini elbette biliyoruz. Fakat ilimize galipte çay içmeden dönmek olur mu? elbette olmaz. O zaman Merkezde bulunan bu çay bahçesine uğrayın. Uğradığınıza kesinlikle pişman olmayacağınız bir yer.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize ili sınırları içinde bulunan Kaçkar Dağları Milli Parkı 52.970 hektarlık büyük bir alanı kapsamaktadır. Milli parkın en önemli parçası olan Kaçkar Dağları Karadeniz Bölgesinin en yüksek dağı olma özelliğine sahiptir.

Fırtına Deresi ve Hemşin Deresi milli parkı çevrelemektedir. Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde Türkiye’nin tek sub-tropikal yaşlı yağmur ormanları bulunmaktadır.

Ayrıca milli park sınırları içinde Ayder Yaylası ve Ayder Yaylası kaplıcaları bulunmaktadır. Kaçkar Dağları Milli Parkı trekking, dağcılık, foto safari ve kayak için oldukça uygundur.

Gelintülü Şelalesi

Rize ilimizde bulunan bu Şelale Ayder yaylasında bulunur.  Bu Şelalenin suyu akarken gelin duvağına benzediği için Gelintülü Şelalesi olarak anılmasını sağlamıştır. Şelale yaz ve bahar mevsiminde izlemeye doyulmaz oluyor. Mutlaka gelip görmelisiniz.

Dağmaran

Şehir merkezine 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunur. Buraya gittiğinizde bütün Rize’yi ayaklarınızın altına alıyorsunuz.

Burada gece Mıhlaması ve çay keyfini doyumsuz yaşandığı mekanda bir de üstüne şehrin harika manzarasını da seyre dalınca dünyanın en huzurlu insanı oluyorsunuz.

Palovit Şelalesi

Çamlıhemşin sınırları içinde bulunan Palovit Şelalesi bölgenin en yüksek debili şelalesi olma özelliğine sahiptir. Yeşil yatağında dökülen Palovit Şelalesi görülmeye değer.

Palovit Şelalesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Muazzam manzaraya sahip olan Palovit Şelalesinde güzel bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

İskender Cafer Paşa Cami

İslam Paşa veya Kurşunlu Camisi olarak da bilinen İskender Cafer Paşa Camii, 1571 yılında İskender Cafer Paşa tarafından moloz ve kesme taştan inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çeken yapı günümüze kadar birçok kez onarımdan geçilmiştir.

Avusor Yaylası

Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi denilince akla ilk gelen şeylerden biri de hiç şüphesiz yaylalarıdır. Yaylalara ilkbahar mevsimi ile birlikte çok sayıda ziyaretçi gelir. Serin havası ve harika doğasıyla gidenlerin dönmek istemedikleri yerlerdir. Bu yaylalardan biri de Avusor Yaylası’dır. Burada yaklaşık 50 hane bulunmaktadır. Genelde çığ tehlikesine karşı bir insan boyunda ve taşlarla inşa edilmiştir.

Burada yaşayan halk elektriklerini burada bulunan derede sağlamaktadır. Telefon şebekesi neredeyse hiç çekmemektedir. Anlayacağınız her şeyi doğal olan bu yayla insana huzur vermektedir. Buraya günübirlik geziler düzenleyebileceğiniz gibi birkaç gün kamp veya burada bulunan pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Birkaç günlük şehir stresinden uzaklaşıp burada doğayla baş başa huzur bulabilirsiniz.

Elevit Yaylası

Rize ili, Çamlıhemşin ilçe sınırında bulunan Elevit Yaylası, 1800 metre rakımı bulunan ve genelde gurbetçilerin yaz aylarında ziyaret ettiği harika doğasıyla bilinen bir Karadeniz Yaylasıdır.

Çağrankaya Yaylası

Rize ili, İkizdere ilçe sınırında bulunan Çağrankaya Yaylası, 2300 metre rakımda bulunan ve harika doğası ile insanları kendine hayran bırakan bir Karadeniz Yaylasıdır.

Hazindak Yaylası

Rize ili, Çamlıhemşin ilçe sınırında bulunan Hazindak Yaylası, 1967 m yükseklikte bulunan ve harika manzarasıyla göz kamaştıran bir Karadeniz Yaylasıdır.

Samistal Yaylası

Rize ili, Çamlıhemşin ilçe sınırında bulunan Samistal Yaylası, 2450 metre rakımı bulunan doğası ve taş evleriyle dikkat çeken bir Karadeniz Yaylasıdır. Bu yayla daha çok evlerinde kullanılan büyük kütle taşlar dikkat çekmektedir. Burada 250’e yakın taş ev bulunur. Bu evlerin yapımı çok eskiye dayanmaktadır. Fakat günümüzde bu kadar ev bulunmamaktadır. Evlerin bazıları bakımsızlıktan dolayı yıkılıp gitti. Yaz mevsimi ile birlikte hareketlenen yayla görülmeye değerdir.

Rize Müzesi

Rize kent sınırlarında bulunan Rize Müzesi, Gezilip görülmeye değer tarihi bir yerdir. Hem binası hem de içinde bulunan eserleri görmeden Rize’yi terk etmeyin.

Rize Kız Kalesi

Rize ili, Pazar ilçe sınırında bulunan Kız Kalesi veya Kız Kulesi olarak bilinen yapı, kim tarafında ve ne zaman yapıldığı ile ilgili net bir bilgi yoktur. Fakat 13. Ya da 14. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Dağmaran Tepesi

Karadeniz Bölgesi denilince aklımıza ilk olarak harika doğası ve yeşillikler gelir. Düşünün Karadeniz Bölgesinde harika doğa eşliğinde çayınızı yudumlarken veya sevdiğinizle yemek yiyorsunuz. Bunu herkes ister değil mi? Evet Rize ilimize sadece 5 km uzaklıkta bulunan Dağmaran Tepesinde hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada hayatınızın en güzel anına bir sayfa daha açabilirsiniz. 2004 yıllında burada açılan tesisle birçok hizmet vermektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu tesise gidip sevdiklerinizle bir şeyler yeyip içerken doğa manzarasına doyacaksınız.

Şimşirli Köyü Camii

İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli Köyünde yer almaktadır. Derin bir vadiye bakan cami; 1849 yılında inşa edilmiştir. Kestane ağacından yapılan cami Karadeniz Bölgesinin en önemli ahşap camilerindendir. İki katlı bir yapıdır. Muhteşem ahşap işçiliği ile ön plana çıkmaktadır. Günümüzde ibadete ve ziyarete açıktır.

Mikron Köprüsü

Rize ili, Çamlıhemşin ilçe sınırında bulunan Mikron Köprüsü, 19. yüzyılda Osmanlı tarafında Fırtına Deresi üzerinde inşa edilmiştir. İnşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Köprünün uzunluğu 30 metre olup yüksekliği 12 metredir. 1999 yıllında onarım gören köprü günümüzde iyi durumadır.

Şenyuva Köprüsü

Rize ili, Çamlıhemşin ilçe sınırında bulunan Şenyuva Köprüsü, 1696 yıllında Fırtına Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Bölgenin en eski köprüsüdür. Tek kemerli bir köprüdür. Dere seviyesinde 15-20 metre yüksekliğinde bulunan köprü, Toplam 40 metre uzunluğa sahiptir. Günümüzde hala kullanılmaktadır.

Seslikaya Köyü Köprüsü

Bu köprü 1860 yıllında Hasan Dede tarafında inşa edildiği söylenmektedir. Bu köprünün kitabesi bulunmadığı için kesin bilgiler veremiyoruz. Fakat rivayetlere göre bu köyde yaşayan Hasan Dede diye bir inşa etmiştir. Köprünün inşası da şöyle anlatılmaktadır. Bu köye sürekli askerler silah malzeme taşırlarmış. Her geldiklerinde burada bulunan dereyi kullanmak zorunda kalıyorlarmış. Bu askerlerin canına tak etmiş komutanları da biraz iri yapılı biriymiş orada bulunan bir ağacı kesip dere üzerine atmak istemişse de başaramamış. Bu yüzden hep askerler kızıyormuş ağacı getirin fakat askerlerde ağacı yerinde kaldıramamışlar.

Bunu gören Hasan Dede askerlerin yanına gelmiş. Siz hele soluklanın ben deneyim bir de demiş. Buna komutan bakıp küçümseyip gülmüş. Sonra Hasa Dede bir dua okuyup ağacı kaldırdığı gibi derenin üstüne atmış. Bu şekilde köprü görevini gören bu ağaç köprünün temeli sayılmış. Bu köprü aynı zamanda halk arasında Hasan Dede köprüsü olarak da bilinir. Daha sonra 1862 yıllında vefat eden Hasan Dede Türbesi de bu yörededir. Ayrıca bu köprü Kemerli olan bu köprünün yapımında kesme taş kullanılmıştır. köprünün dereye olan yüksekliği yaklaşık 15 metredir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz