Munzur Şelalesi Nerede Nasıl Gidilir?
Munzur Şelalesi Nerede Nasıl Gidilir?

Tunceli Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 23 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Tunceli 82.193 toplam nüfusu ile Hem ülkemizin hem de Doğu Anadolu Bölgesinin en az nüfusa sahip olan bir ildir. İlimize bağlı 8 ilçe bulunur.

Tunceli Gezilecek Yerler

Tunceli ilimizin gezilip görülecek birçok yapı bulunur. İlimizle ilgili çok uzun bir yazı yazdık isteyen olursa burada OKUYABİLİR. Şimdi ilimizde 10 gözde yeri seçtik.

Umarım beğenirsiniz.  Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısımında yazabilirsiniz.

Munzur Vadisi Milli Parkı

Bu vadi Tunceli- Ovacık dağları arasında uzanır. 1971 yıllında burası milli park ilan edilmiştir. Burayı  milli yapan etkenler; akarsu zenginliği, endemik bitkilerin varlığı ve yaban hayatıdır. 42.000 hektarlık bir alanda kurulan bu vadi 1518 bitki örtüsü 227 endemik bitkisi ile adeta şehre oksijen depolanmaktadır.

Bu milli parka gittiğinizde hayatınızda ilk defa ismini dahi bilmediğiniz bitkiler göreceksiniz. Ayrıca dağlarda görmediğiniz hayvanları göreceksiniz. Bu vadi de muhteşem manzarasına büyüleneceksiniz.

Burada spor yapabileceksiniz. Balık tutabilirsiniz. En güzeli de burada kamp kurabilirsiniz. Size tavsiyemiz buraya yolunuz düşerse mutlaka bu küçük cennet köşesine uğramalısınız.

Çok güzel vakit geçirebilirsiniz. Türkiye Milli parkları içinde en büyüğü olan bu milli park her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır.

Çelebi Ali Cami

Pertek İlçemizde bulunan bu cami 1570 yıllında Çelebi Ali tarafında inşa edilmiştir. inşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Bu caminin dikkat çekici bir süslemesi yoktur. Fakat sade oluşu ile dikkatleri daha çok üstüne çekmektedir. Gelip görmeniz gereken bir yerdir.

Çemişgezek Kalesi

Bu kale Çemişgezek ilçe merkezinin batısında bulunan Tahar Çayın kenarında bulunur. Bir tepe üzerinde inşa edilen kale tarihi hakkında pek bilgi yoktur. Urartulardan kalma olduğu söylenilir. Günümüzde büyük kısmı zarar görmüştür.

Tahar (Yusuf Ziya Paşa) Köprüsü

Çemişgezek İlçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunan bu köprü Tahar Çayı üzerinde ova köyleri ile ulaşımı sağlar. 1807 yıllında Yusuf Ziya paşa tarafında inşa edilmiştir.

1856 yıllında Diyarbakır valisi tarafında restore edilmiştir. Bu köprü Tahar köprüsü, Çemişgezek Köprüsü ve Yusuf Ziya Köprüsü olarak bilinir. Son zamanlarda yanında yapılan yeni bir köprü ile burası dinlenmeye çekilmiştir.

Dereova Şelalesi

Bu şelale Nazımiye ilçe merkezine 11 km uzaklıkta bulunan Dereova Köyün sınırlarında bulunur. Gelin Pınarı olarak da bilinir. 20 metre yükseklikte akan suyun verdiği serinliği insanı adeta büyülenmektedir.

Burada yaz ve kış mevsiminde harika manzara meydana gelmektedir. Kış mevsiminde şelale suyun donması ile Ortaya sarkıt ve dikitler meydana gelir. Yaz mevsiminde ise o suyun serinliği ve etrafındaki ormanla birlikte yeşilliğin oluşturmuş olduğu manzarayı düşünebiliyor musunuz.

Yaz mevsiminde burada yürüyüş ve piknik yapmak için bulunmaz bir yerdir. Fakat buraya giden yolların kötü olmasından dolayı pek ziyaretçi çekemiyor. Bu küçük cenneti görmeye mutlaka gelin.

Elti Hatun Türbesi

Bu türbe Akkoyunlu hükümdarı Elti Hatun’a aittir. Elti Hatun bir gün çok kötü hastalanır. Abisi Uzun Hasanı çağırır: Abi ben yılanda çok korkuyorum. Öldüğümde beni toprağa gömme der. Uzun Hasan da kabul eder.

Kız kardeşi ölünce ona bir türbe yaptırır. Cenazesini bir tabutta koyar tabuttu da zincirle havada asar. Birkaç gün sonra ziyarete gelir tabuttu açtığında kardeşine sarılı şekilde kocaman bir yılan görür. Kaderde kaçılmaz diyor.

Cenazesini alıp toprağa gömer. Bugün oraya gittiğinizde sizde şahit olacaksınız büyük bir zincir var onun hemen altında bir mezar var. Bu mezar Elti Hatun’a aittir. Onun yanında ise Uzun Hasan’ın Annesi ve yeğeni yatmaktadır.

Elti Hatun Camisi

Bu cami ilçe merkezinde bulunur. Uzun Hasan’ın kız kardeşi Elti hatun adına inşa edilmiştir. yanında bulunan kitabeye göre 1252 yıllında inşa edilmiştir. yapıdaki pencereler oldukça düzensizdir.

Bagırpaşa Dağı ve Krater Gölü

3200 metre yüksekliğinde bulunan bu dağ ve dağın tepesinde kurulmuş krater bir göl bulunur. Yöre halkı için kutsal sayılan bu yer her zaman ziyaret edilir.

Kurban kesilip dua edilir. Burada yaz kış kar erimez. Her mevsimde geldiğinizde karı görmeniz mümkündür. muhteşem manzarası ile insanı büyülemektedir.

Pertek Kalesi

Murat nehri kenarında bir kayalık üzerinde inşa edilmiştir. fakat Keban Barajın yapılması ile bu kale gölün içinde bir ada konumuna geldi. Osmanlı döneminde onarılıp kullanılmıştır.

Daha önce karakuş heykeli vardı. Onu kaldırıp yerine Osmanlıca bir kitabe koydular. Günümüzde hala ayakta dimdik duruyor.

İn Delikleri

Çemişgezek İlçemizde bulunan bu mağara kesinlikle görülmesi gereken bir yer kayalıkların içi oyulup oda şeklinde oyuklar bulunur. Burada yapılan oyuklar insanı hayrete bırakıyor.

Üstünde resim ve yazı bulunmamaktadır. Yılların vermiş olduğu tahribat yüzünde okunmaktadır.  Acilen onarılıp hizmette açılması gerekir.

Sivdin Köprüsü

Tunceli ili, Çemişgezek ilçe sınırında bulunan Sivdin Köprüsü, kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat 12. ya da 13. yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir. Karar Deresi üstündeki bu köprü tek kemerli olup korkuluk duvarları kesme ve moloz taştandır. Buraya yolunuz düşerse bu tarihi köprüyü mutlaka ziyaret edin.

Göktepe Höyüğü

Tuncelli ili, Mazgirt ilçe sınırında bulunan Göktepe Höyüğü, Bugüne kadar herhangi bir kazı yapılmadığı için hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat söyleyenlere göre burası aydınlanırsa Tunceli şehrin tarihi de aydınlanacaktır.

Mahsume (Besime) Hatun Türbesi

Tunceli ili, Pertek ilçe sınırında bulunan Mahsume Hatun Türbesi, Halk arasında Besime olarak bilinen Mahsume Hatun adında bir kadına ait olan bu türbe inşa tarihi hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat bazı kaynaklara göre bu türbe 15. yüzyıllın sonu 16. yüzyıllın başı olarak tahmin edilmektedir.

Ulukale Camii

Tunceli ili, Çemişgezek ilçe sınırında bulunan Ulukale Camii, 1793 yıllında yapılan cami üzerinde ekleme yaparak inşa edilmiştir. Kesme taşlarla inşa edilen cami mimarisi oldukça dikkat çekicidir. tek şerefeli minaresi ise daha geç dönemde inşa edilmiştir. Buraya yolunuz düşerse bu camiyi mutlaka ziyaret edin.

Til Höyüğü

Tunceli ili, Mazgirt ilçe sınırında bulunan Til Höyüğü, 1996 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmiş ve bugüne kadar herhangi bir kazı yapılmadığı için hakkında herhangi bir bilgi yoktur.

Bağın Kalesi

Tunceli ili, Mazgirt ilçe sınırında bulunan Bağın Kalesi, kim tarafında ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat bazı kaynaklara göre yapımı Milattan öncesine dayanır.

Ferruh Şad Bey Türbesi

Tunceli ili, Çemişgezek ilçe sınırında bulunan Ferruh Şad Bey Türbesi, 1550-1551 yılları arasında yöreye hakim olan Emir Ferruh Şad Bey adına inşa edilen bir türbedir. Bu türbe sekizgen bir mimariye sahip olup kesme ve moloz taştan inşa edilmiştir. Alt tarafı Mumya, Üst tarafı mescit bölümünde oluşmaktadır. Bu yapısıyla Selçuklu türbe geleneğini taşımaktadır. Yine türbenin çevresinde bazı tarihi yapılar ve mezar taşları göze çarpmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Uzun Hasan Türbesi

Tunceli ili, Çemişgezek ilçe sınırında bulunan Uzun Hasan Türbesi, Halk arasında Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’a ait olduğu bilinse de gerçek olan türbe üzerinde yazılan kitabeye göre 1572 yılında Behlülbey oğlu Şah Bey ve iki oğlu için yaptırdığı biliniyor. Türbe, sekizgen mimari yapıya sahip olup yapımında kesme taş kullanılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafında 1971 yıllında restore edilmiştir. Günümüzde iyi durumdadır. İki katlı olan bu türbeye yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Yelmaniye Cami

Tunceli ili, Çemişgezek ilçe sınırında bulunan Yelmaniye Camii, 14. yüzyıl başında Timur zamanında Emir Taceddin Yelman bin Keykubat bin Halit el-Kürdi tarafından inşa edilmiştir. İlk inşa edildiğinde medrese olarak olarak yapılmıştı. Daha sonra camiye çevrilmişti. Günümüzde caminin güney kısmında bulunan temel kalıntılar ile buranın bir külliye olduğu anlaşılmaktadır.

Çelebi Ağa Cami

Tunceli ili, Pertek ilçe sınırında bulunan Çelebi Ağa Camii, 1570 yıllında Koca Hacılı Ali oğlu Çelebi Bey tarafından inşa edilmiştir. Cami inşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Cami; üç kubbeli son cemaat yeri ve tek kubbeli ana mekandan oluşmaktadır. Hemen batısında eyvanlı çeşmesi ve minaresi bulunur. Caminin olduğu yer Keban Barajı tarafında tehdit haline gelince uzmanlar tarafında Pertek ilçe merkezine taşınmıştır. Günümüzde ibadete açık olan cami görülmeye değerdir.

Mazgirt Kalesi

Tunceli ili, Mazgirt ilçe sınırında bulunan Mazgirt Kalesi, ne zaman ve kim tarafında yapıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Sadece bazı kaynaklara göre buranın Urartularda kalma bir kale olduğu söylenilir. Bu kaleye ulaşmak için mağara yolu ile gidilmektedir. Mağaranın önünde 40 basamaklı bir merdiven vardır. Kalenin en yükseğinde kalıntılar bulunur. Bu kalıntıların Köşk ve yel değirmeni olduğu sanılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse buraya mutlaka uğrayın.

Elti Hatun Camii

Tunceli ili, Mazgirt ilçe sınırında bulunan Elti Hatun Cami, 1252 yılında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın kız kardeşi Elti Hatun adına yapılmıştır. Mimarisi oldukça dikkat çeken cami şimdiye kadar birçok onarımdan geçilmiştir. Günümüzde iyi durumda olup ibadete açıktır. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Sağman Camii

Tunceli ili, Pertek ilçe sınırında bulunan Sağman Camii, 1555 yıllında Keyhüsrev Bey’in oğlu Salih Bey’in yaptırdığı tahmin edilmektedir. Cami mimari oldukça dikkat çekmektedir. Fakat günümüzde köy boşaltıldığı için cami de oldukça zarar görmüştür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz