Bursa'da Gezilecek Yerler

Bursa Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 70 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Bursa 2.901.396 Nüfusu ile Marmara bölgemizin en kalabalık 2. şehri Ülkemizin ise en kalabalık 4. şehridir. İlimize bağlı 17 ilçe bulunur. Bursa sanayi, turizm,  Ticaret ve tarım kenti olarak bilinir.

Bursa Gezilecek Yerler

İlimizde gezilip görülecek birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunur. yemekleri, havası ve tarihi yapıları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir.

İlimizle ilgili çok uzun bir yazı yazdık isteyen olursa burada OKUYABİLİR. Şimdi ilimizde bulunan 10 gözde mekanı seçtik. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız ve eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısmında yazabilirsiniz.

Bursa

Bursa Kent Müzesi

Bursa ilimizin Osmangazi ilçesinde bulunan bu müze mutlaka ziyaret edilmeli. 2004 yıllından berri hizmet etmektedir.   Bu müze kent müzecilkte örnek bir yapıdır. Zemin katında Bursa ilimizin tarihi ile ilgili eserler sergilenmekte.

Birinci katında ise Eğlence, yemek kültürü ve Hacivat karagöz öyküsü anlatılır. Bir müze düşünün hem tarihi hem eğlence hem de yeme içme bulunur. Böyle bir müze kaçırılmaması lazım diye düşünüyorum.

Irgandı Köprüsü

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunur. Dünyanın arastalı 3 köprüsünden biridir. Bu köprü dünyada sadece 4 yerde var. Bunlar Floransa, Venedik , Bulgaristan ve Türkiyedir. Buraya geldiğinizde köprüyü ziyaret edebilir. Alışveriş yapabilir. İçinde oturup çay içebilirsiniz.

Koza Han

Bursa ilimizin Osmangazi ilçesinde bulunan Koza Han ile ilgili gözlemlerimizi siz değerli okurlarımıza sunacağız. Bursa ilimize yolunuz düşerse mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biri de bu tarihi yapıdır.1492 yıllında Osmanlı hükümdarı 2. Yıldırım Beyazıt tarafında inşa edilmiştir.

Bu hanı inşa etmesinin sebebi İstanbul da bulunan medrese ve camilere gelir sağlamak amacıyla yapıldığı söylenmektedir.  Bu han Osmanlı mimarisi ile inşa edilip günümüze kadar ulaşılmıştır. Bu yapı Ulu Cami ile Beyazıt Cami arasında bulunmaktadır.

Han’a girer girmez sizi farklı bir hava karşılamakta han iki katlı olup 95 odadan oluşmaktadır. Bu odalar günümüzde dükkan olarak kullanılmaktadır. Eskiden beri bu dükkanlarda ipek satılmaktadır. Bahçesinde bir çay bahçesi bulunmaktadır.

Hana karşı oturup çayınızı yudumlarken tarihi yolculuğa çıkıyorsunuz. Buraya yıl boyunca  birçok ziyaretçi gelmektedir.

Yeşil Külliyesi

Yıldırım ilçesinin Yeşil Semtinde bulunmaktadır. İsmini yeşil çinilerden alan Yeşil Külliyesi; camii, türbe, medrese, imaret ve hamamdan oluşmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Yeşil Külliyeden günümüze Yeşil Camii, Yeşil Türbe ve Sultaniye Medresesi sağlam olarak ulaşmıştır.

Yeşil Camii: Çelebi Sultan Mehmet tarafından Mimar Hacı İvaz’a inşa ettirilmiştir. İki katlı iki kubbeli olarak inşa edilen Yeşil Camii adını süslemelerde kullanılan yeşil çinilerden almıştır. Erken Osmanlı mimarisini yansıtan Yeşil Camii kusursuz mimari tekniği ve görkemli yapısı ile dikkat çekmektedir.

Çeşitli motifler ve çiniler ile kaplı Yeşil Camii iç ve dış mimarisi ile büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Yeşil Camiinin karşısında bulunan ve külliyeyi oluşturan Yeşil Türbe ve günümüzde Türk İslam Eserleri müzesi olarak kullanılan Sultaniye Medresesi görülmesi gereken tarihi eserlerdendir

Bursa Ulu Camii

Osmangazi ilçesinin Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Osmanlı Devleti zamanında I. Beyazıt tarafından Mimar Ali Neccar’a inşa ettirilmiştir. 1399 yılında yapımı tamamlanan Ulu Camii Türk tarihinin en büyük camisidir.

20 adet kubbeye sahip Ulu Caminin orta tarafında bulunan kubbeler içi aydınlatması için camlarla kaplanmıştır. Ulu Camii iki minare ve üç ana kapıya sahiptir. Caminin iç duvarlarında 192 adet hat levhası, duvar yazısı, hat sanatları ve caminin içine girdiğinizde karşı duvarda bulunan vav harfi dikkat çekmektedir. Ulu Caminin Hacı Abdülaziz oğlu Mehmet isimli sanatkâr tarafından sert ceviz ağacından kündekari tekniği ile yapılan minber büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır.

Ulu Caminin içinde bulunan şadırvandan akan su sesleri ile harika bir görüntü oluşturmakta ve huzur vermektedir.  Çeşitli zamanlarda onarımdan geçip günümüze sağlam olarak ulaşan Ulu Camii her yıl binlerce yerli ve yabancı turist almaktadır. Muhteşem ve heybetli mimariye sahip Ulu Camiyi mutlaka ziyaret listenize etmelisiniz.

Soğanlı Botanik Parkı

Osmangazi ilçesinde Soğanlı Mahallesinde bulunmaktadır. Bol oksijenli havası ile binlerce bitkiye ev sahipliği yapan Botanik Parkta dinlenme ve spor alanları bulunmaktadır. Yemyeşil ağaçlar ve rengarenk çiçekler ile kaplı Botanik Bahçe doğal bir alan oluşturmaktadır.

Botanik Park içinde İngiliz bahçesi, Japon Bahçesi, Fransız Bahçesi, kaya bahçesi ve şekilli bitkiler bahçesi gibi çeşitli bitkilerin yer aldığı bahçeler bulunmaktadır.

Ayrıca Botanik Park içerisinde çocuk oyun alanı, masmavi sulara sahip üç büyük gölet, büfe ve kafe bulunmaktadır. Botanik Parkta hem türlü türlü bitkilere şahit olup hem de bol oksijenli havasında keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Uluabat Gölü

Mustafakemalpaşa ilçe sınırlarında bulunan Uluabat Gölünde Halilbey adası ve 6 küçük ada bulunmaktadır. Uluabat Gölüne çok sayıda su kuşları uğramaktadır.

Su kuşları ile harika bir görüntü oluşturan Uluabat Gölü görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir. Uluabat Gölünde çok sayıda kuş türüne şahit olabilirsiniz.

Suuçtu Şelalesi

Mustafakemalpaşa ilçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunan Muradiye Köyü yakınlarında bulunan Çataltepe Mevkiinde yer almaktadır. Karadere üzerinde bulunan şelale 35 metre yükseklikten dökülmektedir.

Çok yüksekten akmasından dolayı harika bir görüntü oluşturan şelale uçan suyu andırdığı için Su Uçtu Şelalesi adını almıştır. Su Uçtu Şelalesi döküldüğü yerde bir gölet oluşturmaktadır. Bahar aylarında şelale suları artarak aktığından dolayı şelaleye yaklaşmak için yağmurluk giymek gerekir.

Mayıs ayından sonra suları azalan Su Uçtu Şelalesi çevresi mesire yeri ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Su Uçtu Şelalesinin tepesinde bulunan lokantada bu muhteşem manzaraya karşı oturup alabalık yiyebilirsiniz. Harika manzara fotoğrafları çekeceğiniz Su Uçtu Şelalesini ziyaret listenize eklemenizi tavsiye ederim.

Uludağ Kayak Merkezi

Bursa’nın en gözde yerlerinden olan Uludağ Kayak Merkezi Osmangazi ilçesinde bulunmaktadır. Kış tatillerinin gözde yerlerinden olan Uludağ Kayak merkezi Bursa il merkezine 36 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Uludağ’da çok sayıda gelişmiş otel, tatil köyleri, dinlenme tesisleri, alışveriş merkezleri ve eğlence mekanları bulunmaktadır. Uludağ Kayak Merkezinde yer seviyeye uygun kayak pistleri bulunmaktadır.

Modern görünüme ve her türlü imkana sahip Uludağ Kayak Merkezinde uzun süreli ve günübirlik tatil yapabilir. Kış aylarında karın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Emir Sultan Külliyesi

Yıldırım ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bursa’nın önemli tarihi eserlerinden olan Emir Sultan Külliyesi 15. Yüzyılda Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından eşi Emir Sultan için inşa ettirilmiştir. Emir Sultan Külliyesi; camii, türbe, hamam ve çeşmeden oluşmaktadır.

Emir Sultan Camii: Yıldırım ilçesinde Emir Sultan semtinde yer almaktadır. Asırlık çınar ağaçları arasında bulunan Emir Sultan Camii tarihi mimarisi ve yeşil çevresi ile görsel bir şölen oluşturmaktadır.

Büyük bir avlunun içine yapılan Emir Sultan Camii avlu revaklarında bulunan ahşap kemerler ile dikkat çekmektedir. İlk yapıldığında tek kubbeli olan Emir Sultan Camii daha sonra geçirdiği onarımlarda üç kubbeli revak eklenmiştir.

Çeşitli zamanlarda onarımlar gören Emir Sultan Camii dikdörtgen planda, üç kubbeli, İznik çinileri ile süslü mihraba sahip bir yapıdır. Günümüze sağlam olarak ulaşan Emir Sultan Camisi çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Osmanlı mimarisine sahip Emir Sultan Camii görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Emir Sultan Türbesi: Emir Sultan Camisinin yanında bulunmaktadır. Emir Sultan Türbesinde Emir Sultan, eşi Hundi Hatun, oğlu Emir Ali ve iki kızının mezarı bulunmaktadır. Günümüze yapılan onarımlar ile ulaşan Emir Sultan Türbesi çok sayıda ziyaretçi almaktadır.

Emir Sultan Hamamı: Emir Sultan Külliyesinin bir diğer parçası olan Emir Sultan Hamamı Hundi hatun tarafından dikdörtgen yapıda, kubbeli olarak taş ve tuğladan inşa edilmiştir.

Emir Sultan Hamamı daha sonraları onarılarak günümüz kadar ulaşmıştır. Restore edilen hamamın kubbesi günümüze ulaşmamış onu yerine düz bir çatı yapılmıştır. 2008 yılında restore edilen tarihi Emir Sultan Hamamı ziyarete açıktır.

Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Bursa Yıldırım İlçesine bağlı bir köydür. Geçmişi 1300’lü yıllara dayanan Cumalıkızık köyü UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.

Osman Gazi Türbesi

Osmanlı Devletinin kurucu olan Osman Gazinin mezarı bulunduğu yerdir. Osman Gazi 1258-1324 yılları arasında hüküm süren ilk Osmanlı padişahıdır.

Muradiye Külliyesi

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Muradiye Külliyesi Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliye olma özelliğine sahiptir.

Bursa Hayvanat Bahçesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Bursa Zoo 206.600 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. 1998 yılında açılan Bursa Zoo dünya standartlarında modern bir hayvanat bahçesi olma özelliğine sahiptir.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alan Tofaş Anadolu arabaları Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları Müzesi olma özelliğine sahiptir.

Hünkar Köşkü

Bursa ilimize gezi düzenlemeyi düşünüyorsanız. Bu köşke mutlaka uğramanız gerekir. Hünkar köşkü Abdülmecit tarafında 1844 yıllında inşa edilmiştir. Abdülmecit’in Bursa gezisi sırasında buraya uğramış bu köşkü yapmaya karar vermiştir. Daha sonra tahta gelen 5. Reşat ve Abdülaziz buraya uğrayıp bu köşkte konaklamışlardır. Bu köşke 1922 yıllında Atatürk de Bursa gezisinde buraya uğramış ve konaklamıştır.

Yıldırım Türbesi

Burada mezarı olan Yıldırım Beyazıt hakkında size kısa bir bilgi verelim önce. 1360-1403 yılları arasında yaşayan Beyazıt 11 yıl hükümdarlığını sürmüştür. Bu yıllarda birçok başarıya imza atmıştır. En büyük başarısı da Haçlılara karşı yapılan Niğbolu zaferidir ve bunun gibi birçok başarıya imza atan Beyazıt 1403 yıllında Akşehir’de ölmüştür.

Bursa Yıldırım Beyazıt Camii

Bursa ili, Yıldırım ilçe sınırında bulunan Yıldırım Beyazıt Camii, 1403-1407 yılları arasında Yıldırım Beyazıt tarafında başlanmış oğlu Musa Çelebi tarafından tamamlanmıştır.

Misi Köyü

Bursa Misi Köyü bugünkü adıyla Gümüştepe Mahallesi Bursa ilinin en doğal ve tarihi köylerinden biri olma özelliğine sahiptir. Geçmişi milattan sonra 183 yılına dayanan Misi Köyü 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Bursa Atatürk Müzesi

Bursa il merkezinde Çekirge caddesi üzerinde yer alan Atatürk Müzesinin bulunduğu bina 19 yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir.

İnkaya Çınarı

Bursa’da Uludağ yolunda bulunan Osmanlı Devletinin köylerinden biri olan İnkaya Köyünde yer alan İnkaya Çınar’ı 600 yıllık bir tarihe sahiptir.

Bursa Orhan Gazi Camii

Bursa ili, Osmangazi ilçe sınırında bulunan Orhan Gazi Camii, 1339 yılında Orhan Gazi tarafından inşa edilmiştir.

Sadağı Kanyonu

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı sadağı köyünde yer alan sadağı Kanyonu İznik sansarak dan sonra Bursa’nın 2 büyük kanyonu olma özelliğine sahiptir.

Bursa Türk ve İslam Sanatları Müzesi

Bursa ilinde yer alan Türk ve İslam Sanatları Müzesi 1419 yılında dönemin Osmanlı hükümdarı Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan Yeşil Külliyenin Yeşil Medresesi bünyesinde yer almaktadır.

Bursa Bilim ve Teknoloji Müzesi

Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde yer alan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun bilime yönelik ilgisini ve bilgisini arttırmak için görsel ve deneysel alanlar sunan bir yerdir.

Geyve Hanı

Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde yer alan Geyve Han 5. yüzyılda Yeşil Camii’nin de mimarı olan Hacı İvaz Paşa tarafından dönemin Osmanlı Padişahı Çelebi Sultan Mehmet’e hediye olarak yapılmıştır.

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Ve Takıları Müzesi

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Ahmet Paşa Medresesi’nde 18 Eylül 2004 yılında açılmıştır.

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa’nın en büyük ve en bilindik parkları arasında olan Reşat Oyal Kültür Parkı içinde yer alan Bursa Arkeoloji Müzesi Türkiye’nin ilk arkeoloji müzelerinden biri olma özelliğine sahiptir.

Yüzen Taşlar Heykeli

Bursa’nın Altıparmak semtinde yer alan Yüzen Taşlar Heykeli; kinetik heykeller akımının öncüsü olarak kabul edilen Alman Heykeltıraş Christian Tobin tarafından 2011- 2012 yılları arasında yapılmıştır.

Osmanlı Evi Müzesi

Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde Muradiye semtinde 2. Murat Külliyesinin karşısında yer alan Osmanlı Evi Müzesi İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu ev olarak bilinmektedir.

Bursa Hamza Bey Camii

Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde yer alan Hamzabey Camii İzmir Fatih’i Hamza Bey tarafından 1477 yılında inşa ettirilmiştir.

Bursa Atatürk Kent Ormanı

Bursa ilinin Nilüfer ilçesinde yer alan Atatürk Kent Ormanı Bursa ilinin en büyük ormanlarından birisi olma özelliğine sahiptir.

Kestel Kalesi

Bursa ilinin Kestel ilçesinde yer alan Kestel Kalesi Bizans döneminde tekfurluk merkezi olarak kullanılmıştır. Kestel Kalesi Doğu Roma İmparatorluğunun sınır kalesi olmasından dolayı Latin dilinde Kalecik anlamına gelen Kestel ismini almıştır. Uzun yıllar boyunca çeşitli imparatorluklar tarafından kullanılan Kestel Kalesi günümüzde tarihi dokusunu korumaktadır.

Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi

Bursa ili, Nilüfer ilçe sınırında bulunan Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık hava Müzesi, 2015 yıllında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafında ziyaretçilere açılmıştır.

Kocaçay Deltası

Bursa ili, Karacabey ilçe sınırında bulunan Kocaçay Deltası, Marmara Denizi’ne dökülen en büyük akarsu olan Susurluk Irmağının oluşturduğu bir deltadır.

Bursa Konak Kültür Evi

Bursa ilinin Nilüfer ilçesinde yer alan Konak Kültür Evi 2.500 metrekarelik bir alan Üzerinde Kurulu olan 5 katlı bir binadır.

Yenişehir Şemaki Evi Müzesi

Bursa ilinin Yenişehir İlçe merkezinde yer alan Yenişehir Şemaki Evi Müzesi adını 18. yüzyılda İran’ın Şemaki Kasabasından göç ederek Yenişehir’e yerleşen Şemaki ailesinden almıştır.

Mübadele Evi

Bursa ilinin Nilüfer ilçesinde yer alan Mübadele Evi en büyük nüfus hareketlerinden olan Türk -Yunan nüfus mübadelesinin 93. yılında açılmıştır.

Ericek Göleti

Ericek Göleti Bursa’nın Gürsu ilçesine 19 kilometre uzaklıkta bulunan Katırlı dağları eteklerinde kurulu olan Ericek köyü içinde yer almaktadır.

Celal Bayar Vakfı Müzesi

Bursa’nın Gemlik ilçesinde yer alan Celal Bayar Vakfı ve Müzesi Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın Umurbey’de kurduğu vakıf ile doğmuş olduğu evin yanına bir kütüphane ve müze inşa etmek nadide bir koleksiyon olan kitaplarını araştırmacılara ve okuyuculara sunmak ve kendisine verilen hediyeleri sergilemek amacıyla açılmıştır.

Merinos Enerji Müzesi

Bursa ilinin Osmangazi ilçesinde yer alan Merinos Enerji Müzesi; Merinos Yünlü Dokuma Fabrikasının kuruluşundan 1972 senesine kadar Bursa’nın bazı bölgelerine elektrik üretimi sağlayan Merinos Elektrik Santrali 21. yüzyılın Çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak kurulmuştur.

Karacabey Longoz Ormanları

Bursa ilinde yer alan Karacabey Longoz Ormanları Türkiye’de varlığı bilinen 4 longoz ormanlarından biri olma özelliğine sahiptir. Karacabey Longoz Ormanları diğer adıyla Su Basar Ormanları eşsiz manzarası ve sahip olduğu binlerce canlı türü ile yakın zamanda keşfedilmiş saklı bir cennettir.

Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı Mahallesinde yer alan Aziz Panteleimon Kilisesi; Anadolu Rum Ortodoks kiliselerinin önemli ve özgün örneklerinden biridir.

Bursa Kalesi

Bursa ilinde yer alan Bursa Kalesi MÖ. 7. yüzyılda Bursa’nın yer aldığı coğrafyaya yerleşen ve milattan önce 327 yılında bağımsız bir krallık haline gelen Bithnialılar tarafından MÖ 11. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Tirilye Köyü

Tirilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldedir. Diğer bir deyişle Eski bir Rum Köyüdür.

Timsah Arena Stadyumu

Bursa ili, Osmangazi ilçe sınırında bulunan Timsah Arena Stadyumu ya da diğer ismiyle Bursa Büyük şehir Belediye Stadyumu 21 Aralık 2015 tarihinde açılmıştır.

Bursa Saat Kulesi

Bursa ili, Osmangazi ilçe sınırında bulunan Bursa Saat Kulesi, 1904-1905 yılları arasında Dönemin Valisi Reşit Mümtaz Paşa ve dönemin Belediye başkanı Mehmet Emin Bey tarafından inşa edilmiştir.

Bursa Gölyazı Köyü

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alan Gölyazı Köyü Uluabat Gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyüdür. Eski bir Rum Köyü olan Gölyazı köyünde Eski Rum evlerini, tarihi Aziz Panteleimon Kilisesini, ağlayan çınarı ve köye bağlı olan 8 adayı görebilirsiniz.

Gökdere Medresesi

Bu medrese 2. Beyazıt zamanında Zeyerkzade Paşa Çelebi tarafında inşa edilmiştir. bu medrese belli bir tarihe kadar medrese olarak hizmet etti birçok öğrenci yetişmesine vesile oldu. Fakat 1939 yıllında özel mülkiyetle burası alındı. Çok değişik amaçlar için yıllar kullanıldı. Kadın hapishanesi, demirci dükkanı, marangoz ve depo olarak kullanıldı.

Veled-i Habib Cami

İlimizde bulunan bu cami Habib oğlu hacı şüca tarafında inşa edilmiştir. kapısında bulunan kitabesine göre 1520 yıllında inşa edilmiştir. daha sonraki yıllarda bir konak ve kütüphane eklenmesi ile cami belirli bir süre dergah olarak kullanılmıştır. Hatta bu dönemde Eminiyye Dergahı olarak anılmıştır. Bu dergah Nakşibendi hazretlerine mensup kişilerin kullandığı dergah olmuştur.

Alaaddin Paşa Camii

Aladdin Camisi Osmanlı tarihinde yapılan en eski camidir. Yani Osmanlı devleti tarafında yapılan ilk camidir. Bu camiyi Osman Beyin oğlu Orhan Beyin ise kardeşi olan Aladdin paşa tarafından inşa edilmiştir. 1326 yıllında Bursa’da inşa edilen bu cami Osmanlı tarihi açısında önemli bir yere sahiptir.

Okçu Baba Türbesi

İlimizde bulunan bu türbe hisar kapısı yanında yapılmıştır. 14 yüzyılda inşa edilmiştir. yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Kare yapılı olan bu türbede kimin yattığı ile ilgili iki farklı rivayet bulunmaktadır.

Yeni Kaplıca

İlimizde bulunan bu kaplıca ilimizde bulunan en meşhur kaplıca diyebiliriz. Bursa da biri kaplıca denince ilk burası akla gelir. Bu kaplıca ilk hamam olarak inşa edilmişti. Birkaç yıl hamam olarak hizmet vermiştir. Daha sonra burada çıkan kaynak suyun nikris hastalığına(bu hastalık damla veya gut hastalığı olarak bilinmektedir.

Tayyare Kültür Merkezi

Ülkemiz cumhuriyet dönemi ile birlikte sanatta büyük önem vermiştir. Atatürk sanat ile ilgili binlerce söz söylemiş. Sanatla ilgili binlerce çalışmalar yapmıştır. Bir ülkenin çağdaş ülkeler seviyesinin yükselmesi için sanata değer vermesi lazım. Dikkat edersiniz gelişmiş ülkeleri ve suç oranı az olan ülkeleri incelediğimizde sanatın orada gelişmiş olduğunu görüyoruz. Sanat bambaşka bir dünyadır.

Eski Kaplıca(Armutlu Hamamı)

Dünyada en fazla hamam bulunduran kenttir. Sadece hamam mı tarihi eser denince de akla bu kent gelmektedir. Medeniyetin beşiği bu kentimizi sizin için gezdik. Şimdi kentimizdeki bir yapı ile ilgili size gözlemlerimizi aktaracağız.

Ali Paşa Cami

Bursa ilimizin Osmangazi ilçesine vardığımızda her köşesinde bir tarihi eser bizi selamlamaktadır. Her gördüğümüz cami Osmanlı mimarisi ile ben adeta buradayım diyordu. Bu tarihi eserlerin hepsi görülmeye değer yerlerdir.

Çukur Han (Kütahya Han)

İlimizde bulunan bu han 2. Murat döneminde(1404-1451 yılları arası) inşa edilmiştir. Bu han daha sonra yıldırım Beyazıt’ın damadı Buharalı Emir Efendi Vakfı olmuştur. Belli bir süre burası vakıf olarak hizmet veren bu han 1930’lu yıllarda özel şahıslara devredilmiştir.

Teleferik

Bugün sizinle bambaşka bir yolculuğa çıkacağız. Evet sıkı tutunun uçacağız. Mecazi anlamda değil gerçek anlamda uçacağız. Osmangazi ilçemize gittiğinizde otobüsle teleferik alana ulaştığınızda sizi bir heyecan aynı zamanda bir korku basacak.

Gülşah Hatun Türbesi

İlimizde bulunan bu türbe Fatih Sultan Mehmet’in eşi ve şehzade Mustafa’nın annesi olan Gülşah Hatun’a aittir. Gülşah hatun yaşamın son demlerinde Bursa da yaşamak istemiştir. Birkaç yıl burada yaşayan Gülşah Hatun ölünce burada gömülmek istemiştir.

Şengül Hamamı

Tarih ili denince şüphesiz aklımıza ilk gelen şehirlerden biri de Bursa İlidir. Özelikle Osmanlı Devleti için Bursa çok önemli bir yere sahiptir. Bursa’nın her karış toprağı Osmanlı eserleri ile donatılmış durumdadır. Bunlardan biri de bedesten ve Ulu Cami yakınındaki Şengül Hamamıdır.

Süleyman Çelebi Anıt Mezarı

Süleyman Çelebi 1351-1422 yılları arasında yaşamıştır. 1402 yıllında yazılan Mevlit mesnevisiyle Anadolu kültürün bir parçası olan mevlit törenlerin mimarı olmuştur. Ve Türk Edebiyatında bu tarzda yazılan ilk eser özeliğini de kazanmıştır. Asıl görevi imamlık olan Süleyman Çelebi’nin ölümüne kadar Bursa ulu cami de imamlık görevini yapmıştır.

Bursa Basın Müzesi

İlimizde bulunan bu müze 2007 yıllında ziyaretçilerine açılmıştır. Müze çok zengin bir içeriğe sahip olup diğer müzelerden de birçok farkı bulunmaktadır. Bu müzede bulunan eserler daha çok basın ile ilgili olduğu için Basın Müzesi ismini almıştır.

Abdal Köprüsü

Bu köprü Nilüfer çayı üzerinde 1669 yıllında bir tüccar tarafında inşa edilmiştir. Bu tüccar bu yörede tüccarlık yaparken bu Çay’ı sürekli kullanmak zorunda kalıyordu. Gözlemlerine göre yöre halkının da karşıya geçmek için zorlandıklarına şahit oldu. Bunun üzerine Abdal Çelebi adlı tüccar bir köprü yapmaya karar verir.

2. Murat Türbesi

2.Murat Osmanlı devletin en önemli padişahlarından biridir. Osmanlı 2. Murat zamanında güçlenip bir sürü toprak kazanmıştır. Yaşın ilerleyen zamanında tahtı oğlu fatihe bırakmıştır.fakat yaşı küçük olan fatih ülkeyi yönetemeyince tekrar 2. Murat 2. Kez tahta çıkmıştır. Belki de 2. Murat’ı murat yapan Fatihin babası olmasıdır. 2. Murat 1451 yılında Edirne de savaşırken şehit düşmüştür.

Kösehoroz Şelalesi

Bu şelale Değirmen Dere üzerindedir. Şelalenin uzunluğu yaklaşık 18 metredir. Şelalenin suyunun düştüğü yerde bambaşka bir doğa harikası olan göletler oluşturmaktadır.

Ayvaini Mağarası

Bu mağara 1970 yılında 3 kişilik İspanyol ekip tarafında keşfedilmiştir. Doğanalan köyü ile ayva köyü arasında bulunan bu mağara uzunluğu yaklaşık 5,5 km’dir. Ayva köyü tarafında yer altı suları da çıkmaktadır. Her iki köyde de girişi bulunan mağara giriş tarafları turizme kapalıdır. Ancak dağcılar ve mağaracılar gidebiliyor.

Hacı Özbek Camii

Bu cami çarşı mescidi adıyla da anılır. Kitabesi olan bilinen en eski olan Osmanlı camisi olarak kabul edilir. 7,5×7,5 karelik bir alana inşa edilmiştir. Bu cami cemaatte küçük gelince 1940 yılında kuzey tarafına yeni bir mescit eklenmiştir. Bu cami zamanla başka değişiklikler yapılmıştır.

Fransız Kilisesi

Bu kilisenin asıl ismi Santa Maria’dır. Kilisenin başka özeliği ise içinde hastane yetimhane gibi birimleri de barındırır. Bu kilise 1960 yılına sorunsuz bir şekilde hizmet etmiştir. Fakat bu tarihten sonra özgünlüğünü ve işlevini yitirdiği söylenmektedir. Bir dönem depo olarak da kullanılan bu yapı 2004 yıllında restorasyon geçirilerek tekrar Fransız kilisesi Kültür Evi olarak hizmete açmıştır.

Panagia Pontobasilissa Kilisesi

Panagia pontobasilissa’ya(hz. Meryem) adandığı bazı eserler bulunmaktadır. bu kilise bugün faaliyette bulunmasa da Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahiptir. Duvarlarında kat kat resimler bulunmaktadır. ilk tabak freskleri 14. Yy. ikinci tabak freskleri ise 17. Yy’da tarihlenmektedir. Sütunlarını İskenderiye’de getirildiği rivayet ediliyor. Yapısında bulunan payandaları nedeniyle halk arasında Kemerli Kilisesi olarak adlandırılmaktadır.

Bursa Acem Reis Camii

Bu cami Bursa ilimizin Demirtaş Mahallesinin Gül Sokağında bulunmaktadır. cami aynı zamanda Arap Cami olarak da anılmakta ve bilinmektedir. Bu camiyi Fatihin Hocası Acem Bedrettin Mahmut tarafında inşa edilmiştir.

Göz at ;

  1. Bursa Gezilecek Yerler
  2. Bursa Gece Hayatı
  3. Bursa’da Gezilecek 10 Yer
  4. Bursa Hayvanat Bahçesi
  5. Timsah Arena Stadyumu Nerede
  6. Bursa Otelleri ve Bursa Otel Fiyatları
  7. Bursa Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  8. Bursa’dan İznik’e Nasıl Gidilir, Ulaşım
  9. Bursa Su Oyunları Parkı
  10. Bursa Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
  11. Türkiye’nin En İyi 10 Kayak Merkezi
  12. İznik Otelleri ve İznik Otel Fiyatları
  13. İlkbahar’da Gezilecek 10 Yer
  14. Türkiye’nin En Turistik 10 Şehri
  15. Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer

6 YORUMLAR

  1. Irgandı köprüsü adeta, Türkiye’nin bilinmeyen güzelliklerinden biridir. Çok derleyici bir yazı olmuş, elinize sağlık gerçekten. Bursa’yı güzel anlattığınıza inanıyorum.

  2. Türkiye’nin nadide şehirlerinden bir tanesi… Bursa’ya gitmeden önce o hiç bir fikrim yoktu. Fakat gidip gördükten sonra anladım ki kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden bir tanesi… Özellikle Bursa Kent müzesi adeta tarih kokuyor…

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here