Çelikhan
Çelikhan ilçesi Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır.
Çelikhan Gezilecek Yerler
Malatya ilimize ise 90 km uzaklıktadır. Fakat son yıllarda yapılan kara yolu ile bu uzaklık 40 km’ye düşmüştür. Buraya ulaşmak rahattır. İl merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşım yapmak mümkündür.
Çelikhan ilçemizin ilk ismi Komaşir’dir. Bu isim Kürtçe bir isimdir. Daha sonra Cumhuriyetin kurulması ile birlikte bu isim değiştirilip Çelikhan yapılmıştır.
Göz at ;
- Çelikhan Gezilecek Yerler
- Çelikhan İçmesi
- Çelikhan Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Adıyaman Gezilecek Yerler
- Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
- Adıyaman Gece Hayatı
- Nemrut Dağı Milli parkı
- Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
- Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
- Adıyaman Üniversitesi
- Adıyaman Kalesi
- Adıyaman Müzesi
- Adıyaman Ulu Camii
- Besni Sugözü Mesire Alanı
- Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
- Kahta Gezilecek Yerler
- Çelikhan Gezilecek Yerler
- Gerger Gezilecek Yerler
- Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
- Besni Gezilecek Yerler
- Sincik Gezilecek Yerler
- Tut Gezilecek Yerler
- Samsat Gezilecek Yerler
- Karakuş Tümülüsü
- Cendere Köprüsü
- Çat Barajı
- Çelikhan İçmesi
- Altınlı köprü
- Oturakçı Pazarı
- Gümüşkaya Mağarası
- Pirin Ören Yeri
- Safvan Bin Muattal Türbesi
- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
- Gerger Kanyonu
İlçemizin tarihi çok geçmişe dayanmaktadır. Bu topraklarda birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bu medeniyetler birçok tarihi yapı bırakmışlardır. Bu tarihi yapılara geçmeden önce ilçemizin ilçe olma statüsüne gelinceye kadarki aşamaları Kronolojisi ile birlikte vermeye çalışacağız.
1927: Bu tarihte ilçemiz Akçadağ İlçesine bağlı bir köy olmuştur.
1931: Bu tarihte Çelikhan bucak olarak kurulmuştur.
1934: Bu tarihte Çelikhan ilçemizde halk arasında Mıtık adında bulaşıcı bir hastalığa yol açmaktadır.
1954: Bu tarihte Çelikhan ilçe olma statüsüne kavuşmuştur. Daha sonra yeni bir kanunla Besni, Gerger, Gölbaşı ve Kahta ilçeleriyle birlikte kurulan Adıyaman iline bağlanmıştır.
1969: Bu tarihte ilçemizde büyük bir deprem yaşanmıştır. Birçok insanımız hayatını kaybetmiştir.
İlçemize bağlı 1 kasaba, 17 köy ve buna bağlı 21 mezra bulunmaktadır.
İlçemizde bulunan tarihi yapıları ve doğal güzellikleri siz değerli okurlarımız için liste haline getirdik.
Beypınarı Mesire Yeri: İlçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunan bu mesire alanına kavuşunca burada serin bir hava ve soğuk bir su ile karşılaşıyorsunuz. Birde söğüt ağaçların size kollarını açıp gölgeliklerine çağrılması da ayrı bir lezzettir. Burada sevdiklerinizle birlikte güzel vakit geçirebilirsiniz. İlçemizin içme suyu da burada temin edilmektedir.
Zerban Suyu: İlçe merkezine bağlı Pınarbaşı Kasabasındadır. Bu suyun olduğu yerde piknik alanları vardır. Buraya çevre il ve ilçelerde birçok insan görmek mümkündür. bu suyun yöre halkı için önemli bir yeri vardır. Ayrıca bu su yöre halkı için kutsal sayılır. Zerban adında birde köyde türbe bulunur.
Havşeri Pınarı: İlçe merkezine bağlı Pınarbaşı Kasabasında bulunur. Yerin altında çıkan buz gibi bir sudur. Aynı zamanda burada günübirlik için piknik alanları bulunur. Havşeri Soğuk suyu ile birde Söğüt ağaçların oluşturmuş olduğu gölgelikleri insanları buraya çekmektedir.
Jari Yaylası: İlçemizin Güneyinde bulunan Akdağın 2550 metre yüksekliğinde bulunan bu yayla ilçemiz için çok önemlidir. Özellikle yaylada bulunan Jari suyu ilçemizin en soğuk suyudur. Sadece bu suyu içmek için bile insanlar buraya geliyor. Yaz mevsiminde buraya gezmeye gelirler. Ulaşımı sıkıntılıdır. Buraya araba ile çıkmak çok zordur. Ancak yaya yada binek hayvanla gidilebilir. burada yatıya kalınabilir. Gece orası çok güzel olmaktadır.
Koyunpınarı Yaylası: İlçe merkezine bağlı Korucak köyünde bulunan Tucak Dağının 2000 metre yüksekliğinde bulunur. Bu yayla özellikle yaz mevsiminde Malatyalıların sık uğradıkları yerdir. Yaylada günübirlik piknik alanı ve dinleme yerleri bulunur. Ayrıca bu yaylada vila tipi evler bulunur. Yaz mevsiminde dinlenmek için bulunmaz bir yerdir.
Çat Barajı: İlçe merkezine 2 km uzaklıkta bulunan bu baraj hiçbir atık su bağlantısı yoktur. Bu yüzden suyu çok temizdir. Üzerinde alabalık tesisleri bulunur. Burada yenilen balıkların tadını başka hiçbir yerde bulamasınız. Barajda bulunan en önemli özelik ise Suyun üzerinde yüzen adaların olmasıdır. Bahar mevsiminde eriyen kar sularlı ile birlikte Baraj suyu hareketlenmektedir. Suyun hareketi ile birlikte ufacık adalar suyun üstünde yüzmektedir. Bu manzara hiçbir yerde bulamazsınız. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.
Çelikhan İçmesi: İlçemizde bulunan bu suyun ilçe merkezine 19 km uzaklıktadır. Buraya yaz mevsiminde binlerce insan akmaktadır. Buraya toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür. bu suyun şifa olduğunu söyleyebiliriz. Hatta biz değil uzmanlar söylemektedir. İçme suyu İstanbul üniversitesi İstanbul tıp fakültesi tıbbi ekoloji ve hidro klimatoloji kürsüsünün 23.11.1981 tarih ve 1008/81 sayılı yazıda verilen rapor da şu hastalıklara şifa vermektedir. mide, bağırsak, sara kesesi hastalıkları, mide asidiyle ilgili rahatsızlıklar, hazım bozuklukları, gastrit ve ülser hastalıkları, ülser ameliyatı sonrası bakımlar, ishal ve kabızlık, karaciğer ve safra kesesine bağlı iltihap ve yetmezlik rahatsızlıkları, safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetlerin tedavisi, şişmanlık, gut ve diabet, böbrek taşları ve bağırsak parazitlerinin yok edilmesi.
Sonuç olarak bu şirin ve aynı zamanda doğal yapıları olarak zengin olan bu ilçemize yolunuz düşerse bu doğal güzellikleri ziyaret etmeden dönmeyiniz. Çelikhan suyundan da içmeyi ihmal etmeyiniz.