Edirne'de Gezilecek Yerler

Edirne Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 36 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Edirne 401.701 toplam nüfusu ile Marmara bölgemizin Trakya bölgesinde bulunan tarihi bir kenttir. İlimize bağlı 9 ilçe bulunur.

Edirne Gezilecek Yerler

İlimizde gezilip görülecek çok sayıda yer bulunur. Bunları uzun uzun yazdık isteyen olursa burada OKUYABİLİR. Şimdi ilimizde bulunan 10 gözde yeri sizin için seçtik. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir yer olursa yorum kısmında yazabilirsiniz.

Göz at ;

  1. Edirne Gezilecek Yerler
  2. Edirne Gece Hayatı
  3. Edirne’de Gezilecek 10 Yer
  4. Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  5. Edirne’den Yunanistan’a (İpsala Sınır Kapısı) Nasıl Gidilir
  6. Edirne Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  7. Edirne Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
  8. Edirne Otelleri ve Edirne Otel Fiyatları
  9. Edirne Nerede?
  10. Karaağaç Tren İstasyonu
  11. Mimar Sinan’ın 10 Harika Eseri
  12. Selimiye Camii
  13. Kırkpınar Er Meydanı

Selimiye Cami

Selimiye Camii ve Külliyesi

Selimiye Cami Ülkemizin Edirne ilinde bulunur. Osmanlı Padişahı olan 2. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Mimar Sinan’ın 90 yaşında yaptığı bu eser ustalık eseri olarak bilinir. 1568-1575 yılları arasında inşa edilmiştir.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Şehir kent merkezinde bulunur. Selimiye Camisine 50 metre uzaklıktadır. Arkeoloji bölümü ve bahçesi birlikte harika bir tarihi doku oluşturmaktadır. Arkeoloji bölümünde İlimizde yapılan kazılarda elde edilen yapılar sergilenmektedir.

Etnografya bölümünde ise Edirne Kültürüne ait birçok eser sergilenmektedir. Edirne ilimizin tarihi ve kültürünü öğrenmek istiyorsanız mutlaka buraya gelmelisiniz.

II. Beyazid Külliyesi ve Şifahanesi

Edirne kent merkezine bağlı Yeniimaret Mahallesinde bulunur. 1484 yıllında Mimar hayrettin tarafında inşasına başlanmış yapımı 1488 yıllında tamamlanmıştır.

Osmanlı mimarisini en iyi şekilde yansıtılmıştır. Günümüzde sağlık müzesi olarak kullanılmaktadır. Beli bir bölümünde ise günün belirli günlerinde konser alanı olarak açılmaktadır.

Rüstem Paşa Kervansarayı

Şehir merkezinde bulunur. Osmanlı Devletin 16. Yüzyıl yapısı görkemli bir tarihi yapıtıdır. 1554 yıllında Kanuni’nin damadı ve sadrazamı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldı.

Uzun yıllar kervansaray olarak kaldı. Günümüzde bir otel olarak kullanılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse içinde konaklayabilir. Ya da gidip ziyaret edebilirsiniz.

Balkan Şehitleri Abidesi

Süloğlu ilçe merkezine bağlı Geçkinli Köyünde yer almaktadır. Balkan Savaşları yoğun olarak bu bölgede yaşanmasından dolayı savaşta şehit olanların anısına yapılmıştır.

Yüksek bir höyük üzerine yapılan anıtın giriş kapısının iki tarafında sütunlar ve bu sütunların üzerinde top mermileri yer almaktadır. Balkan Şehitleri Abidesi kare bir taban üzerinde bulunan mermer pramidal bir sütun olarak inşa edilmiştir.

Süloğlu ilçesinin en uğrak yeri olan Balkan Şehitleri Abidesinde her yıl 26 Mart tarihinde anma törenleri düzenlenmektedir. Balkan Şehitleri Abidesini ziyaret ettikten sonra dilerseniz ilçe merkezine bağlı olan Tatarlar Köyünde yer alan Tatar Türbesini de ziyaret edebilirsiniz.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Kent merkezine bağlı meydan mahallesinde bulunur. Selimiye Cami avlusunda bulunur. İslam Dünyasının farklı yerlerinde getirilen eserler burada sergilenmektedir.

Bu eserler  Dar’ül Tedris Medresesi içerisindeki 14 odadan ziyaretçileri buluşmaktadır. Bu odalar şu isimleri almıştır. Pehlivanlar Odası, Tekke Eşyaları Odası, Çorap Odası, İşleme ve Levha Odası, Silâh Odası I-II, Balkan Harbi Odası, Çini ve seramik Odası, Sarayiçi Odası, Edirne Misafir Odası, Mutfak Eşyaları Odası, Ölçü Aletleri Odası, Ağaç İşleri Odası I-II ve Galeri odasıdır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka gelip bu odaları gezmelisiniz.

Meriç Köprüsü

İlimizde bulunan bu köprü Meriç Nehri üzerinde kurulmuştur. İsimini nehirde alan bu köprü 1842 yıllında başlanan bu köprü 1847 yıllında bitirilmiştir. Bu dönem Osmanlı padişahı Abdülmecit zamanına denk gelmektedir.

Bu köprünün yapılışı ile ilgili çeşitli rivayetler dolaşmaktadır. Abdülmecit bir sefer sırasında yolu buraya düşmüştür. Buradan karşıya geçmek isteyen yöre halkının zorlandığına şahit olmuştur. Hemen buraya bir köprü inşa edilmesini istemiştir. Başka bir rivayete ise atlarla karşıya geçerken zorlandıklarını buraya bir köprü inşa edilmesi gerektiği yönündedir.

Bu köprü 263 metre uzunluğunda olup  7 metre genişliğindedir. 13 ayak üzerinde durulan bu köprü birçok gözü bulunmaktadır.   Ortasında köprünün tarihini anlatan yazıt bulunmaktadır. bu yazıt mermerdendir. Daha önce kubbesinde güneş motifi işlendiği söylenmektedir. bu köprünün halk arasında Mescidiye Köprüsü de denilmektedir.

Edirne Büyük Sinagogu

Edirne kent merkezinde bulunan bu sinagog Türkiye’nin en büyük Dünyanın ise üçüncü büyük Sinagogdur. 1905 yıllında bir yangın sonucunda zara görmüş daha sonra II. Abdülhamid‘in fermanı ile restore edilmiştir. Günümüzde halla ayakta olan bu sinagogu kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Eski Cami

Bu cami Edirne Kent merkezinde bulunur. Edirne’de günümüze ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı olarak da bilinir.

Mimarı Konyalı Hacı Alâaddin, kalfası ise Ömer ibn-i İbrahim’dir. Süleyman Çelebi tarafında inşa tamamlanan cami 15. yüzyılın harika eserlerinden biridir. Bu camiyi mutlaka ziyaret edin.

Selimiye Arastası

Şehir merkezinde bulunur. 3. murat burayı  Mimar Davud’a yaptırmıştır. Yaptırma sebebi ise Selimiye Camisine gelir sağlamak için inşa edilmiştir. Caminin sağ yamacında bulunur.

Çarşı 73 kemerli olup, boyu 225 metredir. İçinde 124 dükkan bulunur. Çarşıya giriş için 4 kapı bulunur. Kavaflar Çarşısı olarak da bilinir. İlimize yolunuz düşerse mutlaka görün derim.

Edirne Eski Cami

Edirne’de yer alan Eski Cami Edirne’de yapılan ilk büyük eser olarak kabul edilmektedir. Selimiye Camisi kadar tanınmasa da Eski Cami görülmesi gereken bir yapıdır. 1403 yılında inşaatına başlanan Eski Cami bedesten ve medrese gibi ekleri ile 1414 yılında tamamlanmıştır. Külliyenin bir parçası olan Eski Cami ve yanında yer alan Bedesten günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kare planlı, iki minareli ve çok kubbeli olarak inşa edilen Eski Cami içinde bulunan hat yazıları ile ihtişamlı bir güzellik oluşturmaktadır.

Karaağaç, Edirne

Karaağaç, Edirne kent merkezine bağlı bir mahalledir. Edirne kent merkezine 10 km, Meriç Nehrinin 2 km batısında, Yunanistan sınırına ise 4 km uzaklıktadır. Karaağaç semti bilindiği üzere Lozan Anlaşmasıyla topraklarımıza katılmıştır. Son yıllarda cazibeli mahalle haline gelen Karaağaç gezilip Görülmeye değerdir. Burada gezilip görülecek birçok yer bulunur. Bunlardan 2-3 tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Üç Şerefeli Cami

Edirne ilinde yer alan 1447 yılında inşa edilen Üç Şerefeli Cami Edirne’nin en eski camilerinden biri olmak özelliğine sahiptir. Üç şerefeli Cami 1443 ile 1447 yılları arasında Sultan 2. Murat tarafından inşa edilmiştir. Geniş bir avluya sahip olan Üç Şerefeli Caminin avlusunun her köşesinde bir minare bulunmaktadır. Toplam 4 minareye sahip olan Üç Şerefeli Camii avlunun güney batı ucundaki minarenin deseninden dolayı Burmalı Camii olarak da anılmaktadır.

Edirne Ali Paşa Çarşısı

Edirne kent merkezinde bulunan Edirne Ali Paşa Çarşısı veya diğer adıyla Edirne Kapalı Çarşı, 1569 yıllında Kanuni Sultan Süleyman zamanında Sadrazamlık yapan Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.

Balkan Savaşları Müzesi

Edirne ili, Tarihin her safhasında karşımıza çıkmaktadır. Edirne, 1913 yıllında Osmanlı Devleti ile Balkan Devletlerin savaşın canlı şahididir. Bu savaşta büyük bir savunma alanı olup düşmana geçit vermemiştir. Bu savunmada Şükrü Paşa’nın da büyük etkisi olmuştur.

Balkan Savaşları geçtiği Kıyık Tabya’da 26 Mart 1913 Balkan Savaşı ve Şehitlerinin anısına burada bir müze açılmıştır. Müze, Tabyada 28 Kasım 2000 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müze de savaş dönemine ait çok sayıda eser sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse bu müzeyi mutlaka ziyaret edin. Müzeyi gezerken ara ara duygulanıp gözlerinizde yaşlar akacaktır. Bu vatanın kolay kazanılmadığını bizzat gözlerinizle şahit olacaksınız.

Lozan Anıtı ve Müzesi

Bilindiği üzere ülkemizin temeli Kurtuluş Savaşında atılıp daha sonra imzalanan Lozan Anlaşması ile resmiyet kazanmıştır. Karaağaç semti Lozan anlaşması ile ülkemizin topraklarına katılmıştır. Bunun anısına burada 29 Mart 1998 yıllında Lozan anıtı yapılıyor. Bu anıt üç yüksek sütundan oluşur. Bunlardan biri uzun, diğeri kısa diğeri ise orta boylarındadır.

1. Sütun Türkiye’yi (Yüksekliği 36.45 metre), 2. sütun Trakya Bölgesini(Yüksekliği 31.95 metre) ve 3. sütun ise Karaağaç semtini simgelemektedir(Yüksekliği 17.45 metre) Anıtın hemen yanında Lozan Müzesi bulunur. Bu müze haftanın her günü ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Müze de Lozan anlaşması ile ilgili çok sayıda eser sergilenmektedir. Bunun dışında Atatürk ve İsmet İnönü ait çok sayıda fotoğraf bulunur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu yapıtı ziyaret edin.

Adalet Kasrı Kulesi

Edirne’nin Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin düzenlendiği Sarayiçi semtinde bulunan Adalet Kasrı Kulesi, 1562 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan bir yapıdır. Bu yapıda Kanuni Sultan Süleyman’ın kanunları yazıldığı yer olarak bilinirdi. Edirne Saray’ın içinde yapılan bu kasır sağlam kalan tek yapıdır. Mimarisi oldukça etkileyicidir. Günümüzde Edirne Müze Müdürlüğüne bağlı olan yapı zaman zaman resim sergilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Rüstempaşa Kervansarayı

Edirne kent merkezinde bulunan Rüstempaşa Kervansarayı, 1554 yıllında Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve sadrazamı Damat Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Harika bir mimari tarzı bulunmaktadır. İki katlı olan yapı 1972 yıllında restore edilerek otele dönüştürülmüştür. Günümüzde otel olarak kullanılan yapı görülmeye değerdir.

Edirne Bedesten Çarşısı

Bu yapı iki farklı kesme taştan inşa edilmiş olup Kurşunla kaplı 14 kubbeli bir yapıdır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bu yapı için şu ifadeler kullanmıştır. “İçinde değerli eşya alınıp satılan yer” anlamına gelen Bedesten için: “Burada Mısır Hazinesi değerinde olan elmas ve mücevherler zengin tacirlerin dolapçıklarında gözleri kamaştırır; Çarşıyı 60 gece bekçisi beklerdi.” Şeklinde bir yazı yazmıştır.

Osmanlı Dönemi Yükselme dönemine kadar hareketli bir alışveriş yeri olarak kullanılmaktaydı. Son yıllarda yapılan restoran sonucunda burası Kapalı çarşı olarak kullanılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse Edirne yöresine ait çok sayıda hediyelik eşyayı uygun fiyatta bulabilirsiniz. Ayrıca kentte bulunan az sayıda mermer ustası da mesleklerini burada sürdürmektedir.

Gazi Mihal (Hamidiye) Köprüsü

Edirne kent sınırlarında bulunan Gazi Mihal (Hamidiye) Köprüsü, Şehrin en eski köprüsü olup 1261-1282 yılları arasında Bizans İmparatoru Micheal Palailogos tarafında inşa edilmiştir. Daha sonra zarar gören yapı, 1420 yıllında Osmanlı devletinin akıncılarından Gazi Mihal Bey tarafında yeniden restore edilmiştir. Köprünün uzunluğu 125 metre olup genişliği ise 5,50 metredir. Birçok kez onarımdan geçen köprü günümüzde iyi durumdadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Edirne Sarayı

Edirne’nin Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin düzenlendiği Sarayiçi semtinde bulunan Edirne Sarayı veya diğer ismi ile Saray-ı Cedid-i Amire (Yeni Saray), Edirne’deki Osmanlı saraylarından biridir.

Edirne Balkan Şehitliği

1912-1913 yılları arasında Osmanlı Devleti ve Balkan Devletleri arasında çetin bir savaş yaşanıyordu. Burada çok sayıda askerimiz şehit düşmüştür. Esir düşen 20.000 asker ve sivil ise açlıktan ve hastalıktan şehit düşmüştür. İşte bu asker ve sivil şehitlerimizin anısına 14 Ocak 1994 tarihinde Edirne ilimizin Sarayiçi Beldesinde törenle hizmete açılmıştır.

Burada 12 blok üzerine 100 subay ve 400 askerin ismi yazılıdır. Burası haftanın her günü 24 saat açık olup ziyaretçilerini beklemektedir. Burada ismi yazılan her askerin bir hikayesi bulunur. Burada bulunan rehberler eşliğinde şehitliği gezebilirsiniz. Rehberlerde dinlediğiniz hikayeler zaman zaman duygulanmanıza sebep olacaktır. Yukarıdan da dediğim gibi her Türk Vatandaşı hayatında bir kez çoluk çocuğuyla bir kez burayı ziyaret etmelidir.

Enez Kalesi

Edirne ili, Enez ilçe sınırında bulunan Enez Kalesi, kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Kalede yapılan araştırmalar sonucunda Arkaik ve Helenistik Döneme ait eserler elde edilmiştir. Bu da kalenin tarihinin Arkaik ve Helenistik Döneme kadar uzadığını göstermektedir.

Muradiye Camii

Edirne kent merkezinde bulunan Muradiye Camii, 1436 yıllında 2. Murat döneminde inşa edilmiştir. Bu cami günümüze kadar birçok onarımdan geçilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Günümüzde iyi durumda olup ibadete açıktır.

Dar-ül Hadis Camii

Edirne kent merkezinde bulunan Dar-ül Hadis Camii, 1435 yıllında II. Murat tarafından Tunca nehri kıyısında inşa edilmiştir. Caminin yanında II. Murat’ın iki oğlu ile III. Mustafa ve III. Ahmet’in çocuklarının kabirleri vardır. Cami mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Birçok kez onarımdan geçen cami günümüzde iyi durumdadır.

Fatih Sultan Mehmet Heykeli ve Şahi Topları

Edirne kent merkezi sınırlarında bulunan Fatih Sultan Mehmet Heykeli ve Şahi Topları, 31 Mart 2017 yıllında valilik ve belediye tarafında Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii önündeki alana inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet’in 585. doğum gününde törenle hizmete açıldı. İstanbul’u fetheden büyük komutan Fatih Sultan Mehmet’in bornozdan yapılmış at üzerindeki heykeli ve İstanbul fethi sırasında kullanılan ve Edirne’de dökülen ‘şahi’ topları gezilip görülmeye değerdir. Buraya yolunuz düşerse bu yapıları görmeden kesinlikle dönmeyiniz.

Şükrüpaşa Anıtı

Edirne kent merkezinde bulunan Şükrüpaşa Anıtı, 22 Haziran 1984 yıllında inşa edilmiştir. Fakat 10 yıl sonra tekrar çökmüştür. Yeniden inşa edilen anıt günümüzde Edirne’nin sembolü haline gelmiştir. Tarihe “Edirne Müdafii” olarak geçen Mehmet Şükrü Paşa, Balkan Savaşları sırasında 5 ay 5 gün boyunca Balkanlara karşı büyük bir mücadele gösterip Edirne Kahramanı olarak kabul edilmiştir.

Edirne Kent Ormanı

Edirne Kent sınırlarında bulunan Edirne Kent Ormanı, Şehrin güneyinde yer alan Meriç Köprüsünün yakında bulunan bir piknik alanıdır. Edirne Kent Ormanı veya İzzet Arseven Dinelme Tesisi olarak bilinen bu yer yaz tatilinde birçok kişinin uğrak yeri haline gelmektedir. Özellikle doğa sevenler tarafında sıkça tercih edilmektedir. Burayı ziyaret eden kişiler yeşil alan ve temiz hava dışında hazır mangal keyfi, market hizmeti, kasap reyonu, eğlence alanları ve hazır piknik alanlarından yararlanabiliyor. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip güzel bir gün yaşayabilirsiniz.

Kırkpınar Er Meydanı

Kırkpınar Er Meydanı, Edirne kent merkezine bağlı Sarayiçi beldesinde bulunur. Burada her yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri turnuvası yapılmaktadır. Yapılan güreş sadece bir spor olmayıp bir kültürün göstergesi olduğunu da bilmeliyiz.

Karaağaç Tren İstasyonu

Edirne ilinin Karaağaç kasabasında yer alan Karaağaç tren istasyonu 2.Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır. İstanbul’da yer alan Sirkeci Garının örnek alınarak inşa edildiği Karaağaç Tren Garının mimari Kemalettin Bey’dir. Neoklasik türde inşa edilen Karaağaç tren garı üç katlı olup dikdörtgen planlı bir yapıya sahiptir. İstanbul’un Avrupa’ya açılan tren yolundaki en önemli istasyonlarından biri olan Karaağaç tren istasyonu günümüzde Trakya Üniversitesi Rektörlük binası olarak hizmet vermektedir.

IV. Mehmet Av Köşkü

Edirne kent merkezinde bulunan IV. Mehmet Av Köşkü, 1671 yıllında IV. Mehmed tarafından inşa edilmiştir. Bülbül Köşkü olarak da bilinir. 2002 yıllında Edirne Belediyesi tarafında restore edilmiştir. Günümüzde bir piknik alanı ve Çay Bahçesi olarak kullanılmaktadır. Sevdiklerinizle birlikte buraya gelip harika zaman geçirebilirsiniz.

Hıdırlık Tabyası

Edirne kent merkezinde bulunan Hıdırlık Tabyası, 1877-1878 yılları arasında yaşanan Osmanlı-Rus Savaşı nedeniyle inşa edilen ve en son Balkan Savaşlarında kullanılan tabyaların en büyüğüdür. Edirne Savunması sırasında Komutan Şükrü Paşa’nın karargah olarak kullandığı yerdir. yakın tarihte restore edilen bu yapı günümüzde bir açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Hacı Adil Bey Çeşmesi

Edirne kent sınırlarında bulunan Hacı Adil Bey Çeşmesi, 1904 yıllında Edirne Valisi Hacı Adil Bey tarafında inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. 2000 yıllında onarım görmüştür. Uzun yıllar Edirne halkına hizmet eden çeşme günümüzde iyi durumdadır.

Gala Gölü Milli Parkı

Edirne il sınırları içinde yer alan ve 2005 yılında milli park ilan edilen Gala Gölü Milli Parkı sınırları içinde Gala Gölü ve Pamuklu Gölü bulunmaktadır. Gala Gölü Milli Parkı 3.090 hektarlık sulak alan ve 3.000 hektarlık ormanlık alandan oluşmaktadır. Burada nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında 163 kuş türü görülmektedir. Gala Gölü Milli Parkı ülkemizin ikinci büyük kuş cenneti olma özelliğine sahiptir. Gala Gölü Milli Parkı yürüyüş, bisiklet kullanma, manzara seyri, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği ve piknik için uygundur.

İlhan Koman Konağı

1921 yıllında Edirne de doğdu. İlköğretim ve orta öğretimini Edirne de tamamlayan Koman daha sonra İstanbul üniversitesi güzel sanatlar akademisinde resim bölümüne girdi. 1 yıl resim bölümünü bırakıp heykel bölümüne geçti. Daha sonra 1947-50 arasında Fransa’da Academie Julian ve l’Ecole du Louvre’da çalışmalar yaptı ve ilk sergisini Paris’te açtı. 1958’e kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim üyeliği yaptı, daha sonra İsveç’e yerleşti ve ömrünün sonuna kadar orada yaşadı. 1986 yıllında hayatta gözlerini yumdu. En önemli eseri Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü binasının önünde bulunan Akdeniz Heykelidir.

Sweti George Bulgar kilisesi

Edirne ilimizde bulunan Sweti George Bulgar kilisesi, 1800lü yıllarda Bulgar vatandaşlarının bu kentte sayıca çok olmasından dolayı Edirne valisi Rauf Paşa 1880 yıllında Sweti George Bulgar kilisesini inşa etmiştir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here