Sincik
Sincik, Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktadır. İlçemize ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılır.
Sincik ilçemiz 1954 yıllına kadar Malatya’ya bağlıydı. 1954 yıllından sonra Malatya İl olunca Malatya’nın Kahta ilçesine bağlı bir köy oldu. 1990 yıllında çıkan bir kanunla İlçe olma statüsüne kavuştu. İlçe merkezine bağlı 1 belde 24 köy ve 65 mezra bulunur.
Göz at ;
- Adıyaman Gezilecek Yerler
- Adıyaman’da Gezilecek 10 Yer
- Adıyaman Gece Hayatı
- Nemrut Dağı Milli parkı
- Adıyaman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
- Adıyaman Otelleri ve Adıyaman Otel Fiyatları
- Adıyaman Üniversitesi
- Adıyaman Kalesi
- Adıyaman Müzesi
- Adıyaman Ulu Camii
- Besni Sugözü Mesire Alanı
- Sincik Nerede, Nasıl Gidilir?
- Kahta Gezilecek Yerler
- Çelikhan Gezilecek Yerler
- Gerger Gezilecek Yerler
- Adıyaman Gölbaşı Gezilecek Yerler
- Besni Gezilecek Yerler
- Sincik Gezilecek Yerler
- Tut Gezilecek Yerler
- Samsat Gezilecek Yerler
- Karakuş Tümülüsü
- Cendere Köprüsü
- Çat Barajı
- Çelikhan İçmesi
- Altınlı köprü
- Oturakçı Pazarı
- Gümüşkaya Mağarası
- Pirin Ören Yeri
- Safvan Bin Muattal Türbesi
- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
- Gerger Kanyonu
İlk çağlarda Sincik’ in içinde bulunduğu Adıyaman ve Kahta yöresinde birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Hititler, Hurriler ve Mitaniler M.Ö. 1600 -1000 yıllarında bu yöreye hükmetmişlerdir. M.Ö. 69 M.S. 72 senelerinde bu yörede kurulan Kommagene Krallığından sonra Sincik ve çevresine Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu daha sonra Selçuklu ve Osmanlı Devleti bu yöreye hakim olmuşlardır.
İlçemizde doğa ve tarihi yapılara bakalım;
Derik Kalesi: İlçe merkezine 8 km uzaklıkta bulunan bu kale Heron Kutsal alanı olarak da bilinir. Burası 200-300 yıllarında tespit edilmiştir. burada yapılan araştırmalar sonucu farklı kalıntı ve yerleşim alanına rastlanmıştır. Burası eski bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyor. Bu ilçemize gelince mutlaka gelip görmeniz gereken bir yerdir.
Sincik Lalesi: ilçemize özgü bu bitki Ters lale, ağlayan gelin isimleri ile de biliniyor. Çok güzel bir bitki olup birçok hastalığa şifa olarak kullanılmaktadır. Sarı ve turuncu renkte olup boyu 75 cm ve her birinde 6 ters büyüyen lale bulunur. Bu doğa harikası bitkis koruma altına alınmıştır. Kasım ayında dikilip Nisan ayında toplanır. Bu bitki her yerde yetişmez sadece Sincik iklimine uygundur. Benzerlik olarak Hakkari de bulunan Ters Laleye çok benzemektedir. Aynı zamanda güzel bir kokusu vardır.
Sonuç olarak bu şirin ilçemize yolunuz düşerse gelip tarihi yapıları ziyaret ediniz. Burada üretilen Sincik Balını almayı unutmayınız.