Yozgat

Yozgat Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 18 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Yozgat İç Anadolu Bölgemizde bulunan bir ildir. İlimiz 5000 yıllık geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenledir ki ilçemizde birçok tarihi yapı bulunur.

Yozgat Gezilecek Yerler

Bunun yanında ilçemize özgü doğal güzelliklerde bulunur. İlimize bağlı 14 ilçe bulunur. Bunları hepsini uzun uzun yazdık isteyen olursa burada okuyabilir. Ayrıca Yozgat Gezi Rehberi yazımızı da okumak için lütfen buraya tıklayınız.

Göz at ;

  1. Yozgat Gezilecek Yerler
  2. Yozgat’da Gezilecek 10 Yer
  3. Yozgat’ın İlçeleri
  4. Yozgat Gece Hayatı
  5. Yozgat Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  7. Yozgat Otelleri ve Yozgat Otel Fiyatları
  8. Yozgat Çamlığı Milli Parkı Nerede, Nasıl Gidilir
  9. Büyüknefes( Tavium Antik kenti)

Siz değerli okurlarımız içinde Yozgat ilimize yolunuz düştüğünde mutlaka uğramadan dönmeyeceğiniz 10 yer seçtik umarım beğenirsiniz. Sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey olursa sayfanın altında yorum yazabilirsiniz.

Yozgat’ın İlçeleri

Yozgat Saat Kulesi

İlimizin merkezinde bulunan bu saat kulesi 1908 yıllında dönemin belediye başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafında yapılmıştır. Gece ışıklandırması ile bir başka güzel olmaktadır.

Yolunuz Yozgat ilimize düşerse siz istemesiniz de ayaklarınız sizi kulenin bulunduğu yere götürecektir.

Yozgat Çamlığı Milli Parkı

Yozgat ilimize sadece 2 km uzaklıkta bulunan bu park insan etkisi ile meydana gelen step içerisinde yer alan sayılı kalıntı ormanlardan biridir. Bu park eğlenip sevdiklerinizle piknik yapabileceğiniz harika bir yerdir.

Burada Gazino ve Restoran bulunur. kamp yerleri, oyun parkı, soğuk su çeşmeleri ve yeşilliği ile görülmeye değer bir yerdir. Mutlaka yolunuzu düşürüp buraya gelin.

Karslıoğlu Konağı

İlimizin merkezine bağlı İstanbulluoğlu Mahallesinde bulunur. 1883 yıllında inşa edilmiştir. 1929-1936 yılları arasında dönemin belediye başkanı olan Yusuf Karslıoğlu tarafından satın alınmıştır. Bu yüzden bu ismi almıştır.

1934 yıllında Mustafa Kemal’in buraya ziyareti sırasında bu konakta kalmıştır. Arkeoloji müzesi olarak kullanmak için 1977 yıllında Kültür Turizm bakanlığına devredilmiştir.

1990 yıllında restore çalışmaları bitmiştir. Konak şuanda İl Özel idaresine tahsis edilmiştir. şık görünümlü bu konağı görmenizi tavsiye ederim.

Yozgat Müzesi

İlimizin merkezine bağlı olan İstanbulluoğlu Mahallesinde yer alıyor. Müze 1871 yıllında Nizamoğlu konağı olarak inşa edilmiştir. Daha 1985 yıllında müze olarak hizmette geçmiştir.

Müzede arkeolojik ve Etnografik eserler bölümleri bulunuyor. Etnografik bölümde 2800 arkeolojik bölümde ise 1640 eser bulunuyor. Buraya yolunuz düşerse bu tarihi müzeyi ziyaret edip tarihte yolculuğa çıkabilirsiniz.

Çapanoğlu Camii

İlimizin merkezinde bulunan İstanbulluoğlu Mahallesinde bulunmaktadır. Osmanlı döneminde yapılan bu cami Avrupa tarzında yapılan camilerden biridir.

Cami 1779 yılında Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından inşa edilmiştir. Büyük cami olarak da bilinmektedir. Zamana ve tarihe meydan okuyan bu tarihi camiyi mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum.

Saraykent Kaplıcaları

Saraykent ilçemizde bulunan bu kaplıca suyu birçok kişiye şifa dağıtmaktadır. Her yıl yüzlerce hatta binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Birçok hastalığa iyi gelindiği Sağlık Bakanlığı tarafında yapılan testlerle ortaya çıkmıştır.

Su sıcaklığı 70-74 derece arasında değişmektedir. Birçok rahatsızlığa iyi gelen kaplıca suyunda sodyum klorür, sodyum bikarbonat ve kalsiyum sülfat bulunmakta…

Romatizma, kırık-çıkık, nevrit ve kadın hastalıklarına şifa olur. Burada konaklama yeri de mevcuttur. Yolunuz düşerse mutlaka gelip uğrayınız.

Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria)

Sorgun İlçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Şahmuratlı Köyün sınırlarında bulunur.  Kayıp şehir olarak nitelendirir.

İlk olarak 1998 yıllında keşfedilir. Burada çeşitli kazılar yaparlar. Burada birçok tarihi yapı bulunmuştur. eşsiz görünümü ve güzelliği sizi buraya çekmektedir.

Akdağmadeni Ormanları

Akdağmadeni ilçemizde bulunan bu ormanları eşsiz güzellikleri ile ilçeyi renklendirmektedir. Özellikle ilkbaharda başlayan hareketliliği sonbaharda sessizliğe bürünür.

Akdağmadeni Ormanları, çam ve meşe ağacı başta olmak üzere birçok ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu ormanın en önemli özelliği İç Anadolu Bölgesinin tek blok ormanı olmasıdır.

Yolunuz buraya düşerse mutlaka gelip ziyaret ediniz. Bu ormanlar aynı zamanda yöre halkının geçim kaynağı da olmaktadır.

Tarihi Roma Hamamı

Sarıkaya İlçemizde bulunan kaplıca tesislerin içerisinde bulunur.  Bu hamam Roma Dönemine aittir. Hamamın büyük kısmı yıkılmış. Yalnızca tonozlu arka mekâna geçişi sağlayan batı cephe duvarı ayakta kalabilmiştir.

Bu kısımda 10 gözlü ve 2 katlı mermer, kemerli bir duvar görülmektedir. Üzerinde yapılan eklentilerle iyice tahrip olan hamam 2010 yıllında tekrar turizme kazandırmak amacı ile restore edilmiştir. Yolunuz düşerse gelip bu yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Karabıyık Köprüsü

Yozgat İlimize bağlı Şefaatli ilçemizde bulunan bu köprü kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Köprü Yavuz Selim’in Mısır Seferine giderken buraya uğrayıp bu köprüyü inşa edildiği rivayet edilmektedir.

Köprü kesme taştan inşa edilmiştir. İlçemizde bulunan kaynak suyu üzerinde inşa edilen bu köprü günümüzde hala varlığını sürdürmektedir.

Köprü Uzunluğu 54 metre olup, 4,50 metrelik bir eni vardır. Kemer açıklıkları ise 6.60 metredir. Yolunuz düşerse bu tarihi köprüyü ziyaret ediniz.

Çapanoğlu Çifte (Çarşı) Hamamı

Merkezde bulunan Çapanoğlu Caminin yanında bulunan bu hamamın kitabesi bulunmadığı için kesin tarihi de belli değildir. Bu hamam iki farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler kadınlar hamamı ve erkekler hamamı olarak ayrılır.

Bu iki bölüm farklı zamanlarda inşa edildiği söylenmektedir. Bunu hem yöre insanların söylediğine göre hem de bu iki yapıyı incelediğimizde doğrular niteliktedir. Ayrıca bu hamamlara eski hamam yeni hamam gibi ifadeler kullanması da bunun doğruluğunu güçlendirmektedir.

Bu hamam L şeklinde yapılmış külahları bitişik değildir. Bu hamamları etrafında dükkanlar bulunmaktadır. Bu yüzden buraya çarşı da denilmektedir. Erkeler hamamı Çapanoğlu Mustafa bey, kadınlar hamamı Çapanoğlu Süleyman Bey tarafında inşa edilmiştir.

Erkekler hamamı kuzey- güney, kadınlar hamamı- doğu batı yönünde uzanmıştır. Erkekler hamamın duvarları gri renkli moloz taş kullanılmış, kadınlar hamamın duvarları moloz taştan yapılmıştır. bunun gibi birçok yönde farklılık gösterilmektedir. Bu iki hamamda da soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve su deposu bulunmaktadır.

Kazankaya Kanyonu

Yozgat ili, Aydıncık ilçe sınırında bulunan Kazankaya Kanyonu, 10 km uzunluğunda harika bir doğal güzelliktir. Kazankaya mahallesinden başlayıp, Çorum’un İncesu ilçesine kadar uzanan kanyon adeta bir saklı cennet olarak karşımıza çıkmaktadır. Burası dağcılar, trekkingciler, doğa severler ve fotoğraf tutkunları için bulunmaz bir yerdir.

Behramşah Kalesi

Yozgat ili, Akdağmadeni ilçe sınırında bulunan Behramşah Kalesi, Gıyaseddin Keykavus emirlerinden Necmed-din Behramşah-ı Candar tarafında inşa edildiği bilinmektedir. Yüksek bir tepe üzerinde bulunan kale yapı itibariyle küçüktür. Pek çok kimse tarafında bilinmediği içinde ziyaretçi sayısı da oldukça düşüktür. Moloz ve kesme taştan inşa edilen bu kale günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır.

Çeşka Kalesi

Yozgat il sınırları içerisinde bulunan Çeşka Kalesi, kim tarafında ve ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi yoktur. Fakat burada yapılan kazılarda Bizans ve Roma dönemine ait kalıntılar bulunmuştur.

Çeşka Kalesi Yozgat il merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunur. Bu kale, Yozgat’ın pek bilinmeyen değerlerinden biridir. Yüksek bir tepe üzerinde kurulan kale, gezilip görülmeye değerdir. Ayrıca üç farklı girişi bulunan bir yer altı şehridir. Bu kale turizme kazandırılmak için çalışmalar yapılmaktadır. Umarız en kısa zamanda turizme kazandırılır.

Yozgat Başçavuş Cami

Yozgat kent merkezinde bulunan Başçavuş Camii, 1800-1801 yılları arasında Çapanoğlu’nun Başçavuşu Halil Ağa tarafından inşa edilmiştir. Cami içinde harika süslemeler bulunmaktadır. Caminin mimarisi kesinlikle görülmeye değer bir yapıdır. Osmanlı mimarisine merakınız varsa buraya yolunuz düştüğünde mutlaka gelip bu camiyi ziyaret edin. Birçok kez onarım gören cami günümüzde iyi durumda olup ibadette açıktır.

Cavlak Boğazlıyan Kaplıcaları

Yozgat ili, Boğazlıyan ilçe sınırında bulunan Cavlak Boğazlıyan Kaplıcaları, 1054 metre yükseklikte bulunan bir şifa kaynağıdır. Kaplıca suyun sıcaklığı ortalama 30-40 derece arası değişmektedir. Bakanlar kurulu ile burası Termal Turizm merkezi ilan edilmiştir.

Sarıkaya Roma Hamamı

Yozgat ili, Sarıkaya ilçe sınırında bulunan Tarihi Roma Hamamı, inşa tarihi net olarak bilinmese de Roma Dönemine ait olduğu söylenmektedir. Sarıkaya ilçemizde bulunan kaplıca tesislerin içerisinde yer alan bu hamam, günümüzde büyük kısmı yıkılmıştır. Yalnızca tonozlu arka mekâna geçişi sağlayan batı cephe duvarı ayakta kalabilmiştir.

Büyüknefes (Tavium Antik kenti)

Bu kent Hitit ve Friglerin yerleşim merkezleri olup ve aynı zamanda burada bu iki medeniyetin izi görülse de aslında burası Galatların merkezidir. Asıl burada Galatlar söz sahibi olmuşlardır. Galatlar m.ö 3.yy ve 1. Yy arası Galatlar burada hüküm sürmüştür. Takvium kentine Romların galat kavmi tarafında trokmilerin bir kolu olarak yerleşmişlerdir.

Bu kavim daha çok tarım, paralı askerlik, haraç gibi hazır işlerde bulunmuşlardır. Bunlar şehir hayatı ve düzenli yaşamayı pek sevmezler. Bu kent aynı zamanda Hititlerin başkenti Hatuşaş’a çok yakın bulunmaktadır. bu kentte bulunan birçok tarihi yapı henüz aydınlatılmıştır.

Yapılan kazılar çok yüzeysel olup yetinmemektedir. 1990 lı yıllarda Avusturya’nın önemli üniversitelerin birinde buraya bir ekip göndermişlerdir. Ekip burada kazı çalışmalarında bulunmuş. Fakat yeterli izin ve koşul sağlanmadığında bu çalışmalar da yüzeysel kalmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda birçok esere rastlanmıştır. Bu eserler kalkolitik çağdan İslama döneme kadar birçok eserin izine rastlanmıştır. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeterli aydınlatılma olmamıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz