Amasya

Amasya Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 21 Yer! – Amasya 326.351 nüfusu ile Karadeniz Bölgemizin şirin ve güzel illerinden biridir. Kurtuluş Savaşın başlangıcı olmuş. Ülkemizin zaferine imza atmış şehzadeler şehridir.

Amasya Gezilecek Yerler

Dünyanın en güzel Misket elması, kirazı, şeftalisi ve bamyasının üretildiği Amasya tarihi yapıları ve Doğal güzellikleri görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Burada gezilip görülecek birçok yapı vardır. siz değerli okurlarımız için bunlardan 10 tane seçtik umarım beğenirsiniz. sorularınız veya eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısmına ekleyebilirsiniz. Ayrıca Amasya Gezi Rehberi yazımızı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi

Amasya il merkezinde yer almaktadır. Amasya Müzesi 1980 yılında hizmete açılmıştır. Arkeolojik ve etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Müzede; bölgede egemenlik sürmüş 12 ayrı medeniyete ait arkeolojik ve etnoğrafik eserler bulunmaktadır.

Yaklaşık 24 bin esere sahip olan Amasya Müzesi ülkemizin zengin müzelerindendir. Müze içinde en dikkat çekenler; Hitit Dönemine ait bronz döküm tekniği ile yapılan fırtına tanrısı Teşup Heykeli ve bahçe içinde bulunan Selçuklu Sultan’ı I. Mesud’a ait türbenin yanında bulunan 8 adet mumyadır. Amasya Müzesi görülmesi gereken yerlerdendir.

Amasya Kalesi

Amasya il merkezinde Yeşilırmak Kıyısında Harşena Dağı üzerinde yer almaktadır. Amasya Kalesi içeri şehir (Hatuniye Mahallesi), Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kalenin iç şehir bölümü Hatuniye Mahallesinde yer almaktadır. Hatuniye Mahallesinde Yeşilırmak’ın kuzeyin yükselen antik sur duvarları üzerinde Osmanlı Dönemine ait Amasya evleri, cami ve hamam bulunmaktadır.

Kızlar Sarayı bölümü; iç kalenin üzerinde mağaranın altında yer almaktadır. Kızlar Sarayı Osmanlılar zamanında inşa edilmiş ve 150 yıl boyunca 1852 yılına kadar Osmanlı Şehzadeleri ve aileleri tarafından kullanılmıştır. Günümüzde harap olmuş durumdadır. Yukarı Kale bölümü ise, Harşena Dağı üzerinde dik kayalar üzerinde bulunmaktadır.

MÖ. 250 yıllarında Pontus Kralı Mitritates tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalenin 4 kapısı bulunmaktadır. Kale içinde sarnıçlar, burç, cami ve su depoları kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca kalenin ortasında büyük kapının hizasındaki yüksek yerde yaklaşık 150 basmak merdiven ile inilen Cilanbolu Kuyusu bulunmaktadır.

Boraboy Gölü

Taşova ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Borabay Gölü; 80 metre genişliğinde, 25 metre derinliğinde krater gölüdür. Bakanlar tarafından Turizm Merkezi olarak ilan edilen Borabay Gölü ilçenin en güzel yerlerindendir. Borabay Gölünün çevresinde bungalov evler, gazino, yürüyüş parkurları, kamp ve piknik alanları yer almaktadır. Burada huzurlu anlar yaşayabilir ve gölde kayık ile gezine bilirsiniz.

Çelebi Mehmet Medresesi

Merzifon ilçe merkezinde yer almaktadır. Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından 1414 yılında inşa edilmiştir. Medresenin orijinal kapıları Ankara Etnoğrafya Müzesinde bulunmaktadır. Günümüzde Çelebi Mehmet Medresesi sosyal ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir yer olarak kullanılmaktadır. Medresenin yanında Çelebi Sultan Mehmet Camisi yer almaktadır.

Amasya Saat Kulesi

Amasya ilimizin merkezinde bulunur. 865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1938 yıllında depremde yıkılır. 1940 yıllından yenisi yapılacak düşüncesi ile tamamen yıktırılır. 2002 yıllında tekrar inşa edilir. İlimizin sembolü haline gelen kuleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Yalıboyu Evleri ve Hazeranler Konağı

Yeşilırmak kıyısında sıra sıra yer alan konaklardır. Ahşap ve kerpiç dolgulu olarak yapılan bu evler Yeşilırmak’a yansıyan görüntüsü ile şehrin en güzel eserleridir. Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan bu evler Amasya iline tarihi bir güzellik katmaktadır. Bu konaklar içinde en dikkat çekeni Hazeranler Konağıdır. Hazeranler Konağı; 1872 yılında Defterdar Hasan Talat Efendi tarafından kız kardeşi Hazeran Hatun adına yaptırılmıştır. Konak; 1983 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Zarif bir mimariye sahip bu konakların akşam Yeşilırmak’a yansıyan görüntüsü görülmeye değer.

Kumacık Hamamı

Bayezidpaşa Mahalle’sinde, Künç Köprü hizasında bulunur. 1495 yıllında Kapıağası Ayas Ağa tarafından yaptırılmıştır. Moloz taş kullanılarak inşa edilen hamam klasik bir osmanlı eseridir. Yolunuz düşerse bu hamamı mutlaka ziyaret edin.

Alçak Köprü

şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya İlimizin bir köprüsünü ele alacağız. Bu köprü roma devrinde kalan tek köprü olma özeliğini taşımaktadır. Bu köprü tamamen kesilmiş taşlarla yapılmıştır. Bu köprünün amacı kale ve evleri birbirine bağlamaktı.zamanla yükselen Yeşilırmak suyu bu köprüyü su altında bırakmıştır. Köprünün sadece taşları su üstünde kalınca halk arasında alçak köprü olarak adlandırmaktadır. 1855 yılına kadar kullanılan bu köprü Ziya Paşa bu köprüyü tehlikeli olarak görüp bu köprünün üzerine ahşaptan ve 11 ayaklı bir köprü yapar. Fakat bu köprü de sel sularını kapılıp kullanılmaz hale gelmiştir. 1881 yılında Amasya Valisi Atıf Bey kullanılmayan bir kilisenin taşlarıyla  üsteki köprüyü tekrar yapar. 1965 yılında beton ve demirle köprüyü güçlendirdiler.

Aynalı Mağara

Ziyaret beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 km uzaklıktadır. Kaya mezarların en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır.  Yerden dört basamakla çıkılan mezar düz bir kayaya oyulmuştur. Genişliği 9,8 metre yüksekliği 13 metre’dir. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ile yapıldığı görülebilir. Güzelce kız mağarası olarak da bilinir. bu mağara ile ilgili birçok efsane ve hikaye bulunur. buraya yolunuz düşerse buradaki insanlardan mağaranın efsanesini dinleyebilirsiniz.

Şehzadeler Müzesi

Amasya il merkezinde bulunan bu müze Osmanlı Şehzadeleri ile ilgili bütün bilgileri gözler önüne sermektedir.  Alt katta Amasya’da valilik yapan fakat sultan olma fırsatı bulamayan şehzadelerin balmumu heykelleri, üst katta ise Amasya’da valilik yapıp, sonra Osmanlı Devletinde sultan olan(Şehzade) padişahların balmumu heykelleri sergilenmektedir. Giriş ücreti 2 tl’dir. Buraya Hatuniye Mahallesine giden dolmuş veya otobüslerle ulaşılabilir.

Amasya Kral Kaya Mezarları

Amasya kent sınırları içerisinde bulunan Kral Kaya Mezarları, MÖ 302 yılında Pontus Krallığı I. Mithridates tarafından kurulmuş anıt mezardır. Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönemde Amasya’nın güneyinde bulunan kalker kayalara oyulmuş Anıt Mezarlardır. Burada Amasya Kalesin’deki kaya mezarları dahil edersek toplam 21 tane kral mezarı bulunur. Bu mezarlar mimari yapısı oldukça dikkat çekicidir. Asırlarca ayakta duran bu mezarları ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Hazeranlar Konağı (Müze Ev)

Amasya il merkezinde bulunan Hazeranlar Konağı (Müze Ev), 1865 yıllında dönemin defterdarı Hasan Talat Efendi tarafında inşa edilmiştir.

Büyük Ağa Medresesi

Büyük Ağa Medresesi; Kapı Ağa Medresesi olarak da bilinmektedir. Büyük Ağa Medresesi; Osmanlı klasik medrese mimarisinden farklı yapılmıştır. Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan şemasına uygun yapılmıştır. Bu plan ilk kez Büyük Ağa Medresesinde uygulanmıştır. Bu nedenle mimari yapısı oldukça dikkat çekicidir.

Burmalı Minare Camii

Amasya kent sınırlarında bulunan Burmalı Minare Camii, 1237-1247 yılları arasında Selçuklu Hükümdarı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında veziri Ferruh Bey tarafından inşa edilmiştir. 1590 yıllında deprem, 1602 yıllında yangın sonucunda büyük zarar gören cami tekrar restore edilip günümüzde iyi durumdadır. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Amasya Taşhan

Amasya ilimizde bulunan Osmanlı mimarisiyle inşa edilen Amasya Taşhan Hanı ile ilgili edindiğimiz izlenimleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Şehzadeler ili olarak da bilinen bu kentimiz birçok Osmanlı eserine ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri de Amasya Taşhan olarak bildiğimiz handır. Bu han 1699 yıllında mutasarıf Rahtuvan Hacı Mehmet tarafında yapılmıştır. bu han iki katlı olup dikdörtgen yapılıdır. Bu hanın kitabesi dikdörtgen biçimli olup hanın ortasında bulunmaktadır. bu hanın her iki tarafında dükkanlar bulunmaktadır Han şuan turizme kapalı konumundadır. En son 2012 yıllında yapılan restorasyon çalışmaları henüz tam anlamıyla bitmemiştir. En yakın zamanda ziyaretçilerine açılacaktır.

Hamamözü Arkut Bey Kaplıcaları

İlimizde bulunan bu kaplıcaların yapılış tarihi tam olarak bilinmese de çok eski tarihlere dayandırılmaktadır. Selçuklulara ait bu yapının ismini de Selçuklu hükümdarlarında Arkut Bey’den almıştır. Bu yapı günümüzde de belediye tarafında kiraya verilerek işletilmektedir. küçük bir hamam ve havuz bulunmaktadır.

Birçok kez onarılan bu kaplıcalar şifa kaynağı olarak görülmektedirler. Birçok hastalığa iyi gelindiğini söyleyen yöre halkı buraya gelen ziyaretçilerin çoğu şifa bulmak için geldiklerini söylüyorlar. 2000 yıllında turizme açılan kaplıcalar birçok ziyaretçi uğramaktadır. Pazar günleri hariç her gün açık olup hizmet vermektedir.

Hamdullah Efendi Türbesi

Hamdullah Efendi 1767-1836 yılları arasında yaşamıştır. Hamdullah efendi Amasya da doğmuştur. Hacı Bektaşi veli dergahında görev almış birçok çalışması olmuştur. 1827 yılında 2. Mahmut Yeniçeri Ocağını kapatınca Hamdullah Efendiyi de sürgüne göndermiştir. burada vefat etmiştir. Alevi dernekleri 1847 yıllında Hamdullah efendi için bir türbe yaptırılır. Türbe tek kubbe olup kare yapılıdır. Moloz taş kullanılan bu türbe duvarları ve kapıları süslemelerle doludur. Aynı ismi taşıyan Cem Evi de bulunmaktadır.

Gümüş Yeni Cami(Maden Cami)

Amasya ilimizde bulunan Gümüş Yeni Cami diğer adıyla Maden Cami İlimizin Gümüşhacıköy ilçesinin Gümüş Kasabasının Maden Mahallesinde bulunur. Bu cami yapılış tarihi 19. Yüzyıla dayanmaktadır. Burası ilk açıldığında kilise adı altında açılmıştır. Daha sonra 1920 yıllında Trakya dan buraya göç edenler orjinaline yakın şekilde restore edilip camiye çevirmişlerdir.

Kiliseye ait olan figürleri kaldırıp yerine cami figürleri asmışlardır. Caminin tavanı önceleri badana ile örtünmüştü. Sonraki restorasyonlarda bu badanayı temizlediklerinde Hz. İsa ve 4 havarisinin figürü görülmektedir. Bu figürü kaldırmayıp üstünü açılır kapanır bir sistemle gelen ziyaretçilere açılır. Bu cami hem kilise hem cami olarak kullanılmaktadır diyebiliriz.

Kurtboğan Türbesi

Türbenin yapılışı kesin olmamakla birlikte 15. Yüzyılda yapıldığı söylenilir. Baldeken tarzda yapılan bu türbe dört adet kare üzerinde inşa edilmiştir. Türbe fatih sultan Mehmet’in hocası Akşemsettin’in babası Hamza Şami bin Mehmet’e aittir. Bu türbenin ismi ile ilgili rivayetler ve efsaneler gezmektedir. Rivayete göre o bölgedeki mezarlıkta bulunan yeni ölüleri kurt gece gelip parçalıyormuş.

Amasya Yıldız Hamamı

Amasya il merkezinde bulunan Amasya Yıldız Hamamı, 1510 yıllında yapımı tamamlanan Hatuniye Külliyesisinin bir parçasıdır. Çukur Hamam ya da Hatuniye Hamamı olarak da bilinen bu hamam, Kare planlı olup fenerli bir kubbe ile örtünmüştür. Mimarisi oldukça dikkat çeken hamamı mutlaka görün.

Amasya Fethiye Cami

Amasya il merkezinde bulunan Fethiye Cami, Eski bir Bizans Kilisesinden camiye çevrilen tarihi bir yapıdır.

Göz at ;

  1. Amasya Gezilecek Yerler
  2. Amasya’da Gezilecek 10 Yer
  3. Amasya Gece Hayatı
  4. Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  5. Amasya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Amasya Otelleri ve Amasya Otel Fiyatları
  7. Amasya Vadi Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
  8. Merzifon’dan Amasya’ya Nasıl Gidilir, Ulaşım

1 Yorum

  1. “Amasya’da Gezilecek 10 Yer” arasında II. Bayezid Külliyesi’nin olmayışı çok enteresan. Saat kulesi var ama medreselerin sultanı sayılan bu külliye yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz