Niksar

Niksar ilçesi Tokat ilimize bağlı bir ilçedir. İlçe şehir merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinde kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Niksar Gezilecek Yerler

Tokat’ın İlçeleri

İlçemiz tarihi ve doğal güzellik yönünde çok zengindir. İlçemize yolunuz düştüğünde gezilecek yerleri liste haline getirdik.Bunlar :

Taşmektep, Talazan Köprüsü, Çöreğibüyük Camii, Ulu Cami, Yağıbasan Medresesi, Melikgazi Türbesi, Kırkkızlar Kümbeti, Akyapı Kümbeti, Kolag Kümbeti, Niksar Kalesi, Cikrikci Baba Türbesi, Erzurumlu Sahir Emrah Türbesi, Leylekli(Yılanlı) Köprü ve Hüseyingazi Köyündeki Kaya Mezarıdır. Bunlardan birkaç tanesi hakkında gözlemlerimi aktaracağım.

Çukur Medrese

Göz at ;

  1. Niksar Gezilecek Yerler
  2. Niksar Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Niksar Ulu Cami
  4. Niksar Kalesi
  5. Tokat Gezilecek Yerler
  6. Tokat’da Gezilecek 10 Yer
  7. Tokat Gece Hayatı
  8. Tokat’ın İlçeleri
  9. Karadeniz’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  10. Tokat Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  11. Topçam Yaylası
  12. Kaz Gölü Nerede
  13. Reşadiye Kaplıcaları
  14. Tokat Ulu Cami
  15. Tokat Otelleri ve Tokat Otel Fiyatları

Niksar Ulu Cami

Tokat ilimizin Niksar ilçesine bağlı Kebir Mahallesinde bulunan tarihi Niksar Ulu Cami ile ilgili gözlemlerimizi siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.

Tokat ilimizin birçok medeniyette ev sahipliği yaptığını tarih kitaplarında okuyup öğrenmişizdir. Bu bölgeden hüküm sürenlerden biri de Danişmentlilerdir.

Bu beylik bu yörede birçok esere imza atmıştır. Bunlardan biri de 1145 yıllında Cepnizade Hasan Bey tarafından inşa edilen Niksar Ulu Camisidir. Cami kesme taştan olup dikdörtgen yapılıdır. Caminin minaresi Türkiye’de yapılan camiler içinde en büyük minareye sahiptir.

Fakat burada meydana gelen deprem sırasında minaresi yıkılmıştır. 1967-1970 yılları arasında minaresi onarılmıştır. Bu cami Anadolu’daki Ulu camilerin içinde en eski örneklerinden biridir. Kitabe yeri boş olan bu cami ile ilgili çeşitli rivayetler gezmektedir. Bunlardan biri de 2. Abdülhamit’in tuğrası bu camide olduğu söylentileridir. Fakat tuğra günümüze kadar gelmemiştir.

Nerede olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi de mevcut değildir. Bu cami günümüze kadar birçok kez onarılıp yöre halkının hizmetine sunulmuştur.

Niksar Ulu Cami

Niksar Kalesi

İlçemizde bulunan bu kale hakkında yeterli bilgi yoktur. sadece Hakkında rivayetler bulunur. Bunlardan biri Pers kökenli Pontus Krallığı zamanında yapıldığı ve adının da Kaberia olduğunu bildiğimiz Niksar Kalesi Roma Döneminde yeni yapılarla günümüzdeki konumuna gelmesidir.

Ancak Bizans, Osmanlı ve Danişmentliler tarafında onarılıp kullanıldığını biliyoruz. Uzun savaş ve doğal afetlerden zarar gören kale günümüzde hala sağlam durmaktadır. İlçemizde bulunan bu muhteşem yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Niksar Kalesi

Yağıbasan Medresesi

İlçemizin Cemalettin Mahallesi Sulusokak’da bulunur. ilçenin şehir merkezinde bulunan bu medrese yöre halkınca Çukur medrese olarak da bilinir.

Bu medrese Danışmendli Melik Nizameddin Yağıbasan tarafından: 1157 yılında yaptırılmıştır. Niksar kalesinin surlarından yararlanılarak inşa edilmiştir. Bu medrese Anadolu’da yapılan en eski medrese olarak da bilinir. Yolunu düşerse bu tarihi yapıyı ziyaret ediniz.

Yağıbasan Medresesi

Arastalı Bedesten(Tokat Müzesi)

ilçemizin merkezinde bulunan bu müze kim tarafında yapıldığı belli değildir. Tokat ilimizde ilk müze çalışmaları 1926 yıllında başlamıştır. Müze o zaman Gökmedrese binasını kullanmışlardır. Daha sonra çoğalan eserler ve sergilenmesi gereken eserleri kaldıramaz hale geldi.

2012 yıllında tokat müzesi Arastalı Bedesten’e taşındı. Evliya çelebi seyahatnamesinde bu bedesten için şöyle demiştir. “Halep ve Bursa çarşıları gibi gayet tertip üzere kurulmuştur” bu bedesten İstanbul Kapalı çarşıdaki bedesten bölümünü andırmaktadır.

Yolunuz düşerse mutlaka gelin hem tarihi bedesteni ziyaret eder hem de müzeyi ziyaret etmiş olursunuz.

Arastalı Bedesten(Tokat Müzesi)

Arasta Çarşısı

ilçemizin merkezinde Niksar kalenin hemen yamacında kurulmuştur. Bu çarşı ilçemizin en eski çarşısıdır. Selçuklu dönemin ticaret hayatını yansıtan bir çarşıdır.

Burada çeşitli dükkânlar bulunur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu çarşıda sevdiklerinize hediye almayı unutmayın.

 

Arasta Çarşısı

Çamiçi Yaylası

ilçemize 17 km uzaklıkta bulunan Niksar ve Ünye karayolunda bulunur.  bu yayla deniz seviyesinde yaklaşık 1350 metre yüksekliktedir.

Çeşit çeşit ağaçların kapladığı bu saklı cennet bahar mevsimi ile birlikte yöre halkı ve çevre ilçe ve köyler bu yaylaya akın etmektedir.  Şehrin kalabalığında sıkıldıysanız ve yaz mevsimindeki sıcaklık sizi bunaltıyorsa hiç beklemeyin buyurun Çamiçi yaylasına gelin. Tam size göre bir yerdir.

Çamiçi Yaylası
Çamiçi Yaylası evleri-Niksar
Niksar Ayvaz Parkı
Niksar Melik Gazi Türbesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz