Tefekkür Nedir, Ne Demek ve Kısaca Tanımı
Tefekkür Nedir, Ne Demek ve Kısaca Tanımı

Düşünmek anlamına gelen tefekkür İslam dininde çok önemli bir yeri vardır. Bu kelime hakkında İslam alimleri yüzyıllar boyunca tartışıp durmuşlardır. Peki Tefekkür nedir, İslam dinindeki yeri nedir bu sorulara cevap bulmak amacıyla bu yazıyı kaleme aldık. Umarım kafanızda oluşan sorular cevap bulur.

İnsanları diğer varlıklardan ayıran en önemli özellik nedir desem hepiniz tek bir ağızda akıl derseniz. Bize ilkokuldan berri bu cümle ezberletilmiştir. Fakat bazı İslam alimlerine göre bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü bütün canlılarda akıl vardır. Fakat Yaratıcı(Allah) insan dışındaki diğer canlılara şuur vermemiştir. Yani düşünme yetisi verilmemiştir. İşte İslam alimleri de buna dayanarak insanları diğer varlıklardan ayıran en önemli özellik Tefekkür yani bir mesele üzerinde kafa yorma düşünme olduğunu söylerler.

Tefekkür hakkında kısaca bir tanım yapacak olursak; Herhangi bir olay veya mesele karşısında düşünme, zihni yorma, derin düşünme ve o işin farkına varmasıdır. Yani Allah’ın yaratığı tüm olanaklar karşısında düşünüp Allah’ın büyüklüğünü tasdik etmektedir. Bunun yanında kendi acizliğimizi de anlamış olur. Düşünsenize bir karıncanın ayak sesini duyan yaratıcı Güneşin doğup ve batışına da hüküm edebiliyor. Böyle bir yaratıcı düşünmek ve ona karşı imanınızı artırır. Fakat burada ince bir nokta var. İslam alimleri de bu noktada bizleri uyarmaktadırlar. Burada Allah’ın yaratıkları hakkında düşünmek lazım. Zattı hakkında düşünmeyin! derler.

İslam dinin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim’de düşünme ve zihni harekette geçirmek için birçok ayeti kerim bulunur. Kuranda bu kelime 18 yerde geçmektedir. Burada bile Tefekkürün Allah nezdinde ne kadar önemli olduğu bize göstermektedir. Tabi biz sadece Arapça’sını okuduğumuz için bunları pek anlamıyoruz. Bu da normal olsa gerek. Kuran ayetlerini okuyup anlayıp hayatımıza da uygulamamız gerekir. İbadet, dua, şükür, amel gibi vecibeler Tefekkürü artmaktadır.

İslam dinin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim Tefekkür üzerinde çok sayıda ayet bulunduğunu söyledik. Peygamber efendimizi bile gecelerce ağlatan şu ayet, tüm İslam aleminin de ağlatması gereken bir ayet olduğunu düşünüyorum. Özellikle cennette garanti gözü ile bakan dindar! kişiler bu ayette kulak vermelerini tavsiye ediyorum. İşte o ayet;

“Göklerin ve yerin yaratılışında, gecenin ve gündüzün gidip gelişinde elbette aklıselim sahipleri için ibret verici deliller vardır” (Âl-i İmrân, 3/190).

Bunun dışında Tefekkür ile ilgili ayet ve hadisler şunlardır;

  1. “Onlar ki, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken Allâhʼı zikrederler…” (Âl-i İmrân, 191) buyurmaktadır.
  2. “…Göklerin ve yerin yaratılışı hakkında tefekkür ederler (ve şöyle derler:) «Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Senʼi tesbîh ederiz. Bizi Cehennem azâbından koru!»” (Âl-i İmrân, 191)
  3. “Eğer Biz bu Kur’ân’ı bir dağa indirseydik, muhakkak ki onu, Allah korkusundan baş eğerek, parça parça olmuş görürdün. Bu misalleri insanlara tefekkür etsinler diye veriyoruz.” (el-Haşr, 21)
  4. “Bir saat tefekkür; kırk gece nâfile ibâdetten üstündür.” (Deylemî, II, 70-71, no: 2397, 2400)
  5. “Allâh’ın yarattıkları üzerinde tefekkür edin…” (Deylemî, II, 56; Heysemî, I, 81)

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here