Vangölü
Vangölü

Van ilimiz Doğu Anadolu bölgemizin En güzel illerinden biridir. Hatta Doğu’nun Paris’i olarak bilinir. İlimiz Urartulara Başkentlik etmiştir. Aynı zamanda birçok medeniyete hizmet etmiştir. Bu medeniyetlerden birçok tarihi yapı bulunur.

Van Gezilecek Yerler

Ayrıca ilimizde birçok doğal güzellik bulunur. bu doğal güzellikleri ve tarihi yapıları hepsini yazmaya kalkışsak belki sayfalar dolusu olur. Fakat ilimize gelen biri mutlaka gidip görülmesi gereken 10 yeri yazdık. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız varsa yorum kısmında sorabilirsiniz.

Van Şehir Merkezi

Van Kalesi

Tarihte yıllarca Urartulara ev sahipliği yapan Van’ın merkezinde bulunan Urartulardan kalma Van kalesi görülmesi gereken güzelliklerinden biri. Van kalesi Van merkeze 5 km uzaklıktadır. Van kalesinin şehrin merkezinde olması ve ziyaretçilerinin çok fazla olması sebebi ile ulaşım gelişmiştir.

Beşyol’da kalkan kale dolmuşları ve otobüsleri (1.5 tl) ile yaklaşık 15 dakikada kale de olursunuz. Kalenin girişinde alt kısmında bulunan eski Van evlerinin içine girebilir, tarihe küçük bir yolculuk yapabilirsiniz.

Van evlerinin yanında bulunan gümüş eşyalar satan küçük dükkanlarda Van’a ve kaleye ait hatıralar bulabilirsiniz. Kaleye girişler müze kartı ile ücretsizdir.

Müze kartı olmayanlar için ise 5 tl ücret alınmaktadır. Kalenin dibinde bulunan halk arasında horhor adı ile anılan su berrak ve temiz görüntüsü ile muhteşem bir tat veriyor.

Van Kalesi Nerede

Muradiye Şelalesi

Van’ da gezilecek yerler içerisinde şüphesiz Muradiye Şelalesi olmazsa olmazlardandır. Van merkezine bağlı Muradiye ilçesinde bulunan Muradiye Şelalesi il merkezine 80 km uzaklıktadır.

Yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistlerin akımına uğrayan Muradiye Şelalesine ulaşımı kendi aracınız ve otobüs ile yapmanız mümkün. Muradiye Şelalesine; Van merkez Akköprü mahallesinde bulunan ilçe terminalinde kalkan Muradiye arabaları ( 8 tl ) ile bir saatte gidebilirsiniz. Yeni yolda kalkan otobüsler ( 8 tl ) ile gitmeniz de mümkün.

Ayrıca kendi aracınızla da rahatlıkla gidebilirsiniz. Van dan Erciş ilçesine doğru giderken yaklaşık 60 km’den sonra sağda Muradiye Şelalesi tabelasından dönerek 20 km ileride olan Muradiye Şelalesine ulaşabilirsiniz.

Muradiye Şelalesi Nasıl Gidilir Muradiye Şelalesi Nasıl Gidilir Muradiye Şelalesine varmadan Bendi Mahi çayından gelen ve küçük şelaleyi andıran dağların arasında akan sular ile harika bir yolculuk yapacaksınız. Şelaleye ulaştığınız da serin havası ve adeta eşsiz bir besteyi andıran su sesi ile huzuru bulacaksınız. Yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe bürünen Muradiye Şelalesinde suyun üzerine kurulan asma tahta köprüden geçerken muhteşem görüntüsü ve kalabalık olmasından dolayı sallanan köprünün heyecanı sizi saracaktır.

Bu köprüden geçerken şelaleyi manzaralı, güzel anıların olacağı eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz. Şelalenin kuvvetli akımından dolayı oluşan ihtişamlı görüntüsü kendine hayran bırakacaktır. Sadece şelale görüntüsü ile değil yaz ve bahar aylarında etrafında bulunan tabiat harikası çiçekli, yeşil çevresi ile büyülemeye hazır bir mekân.

Çevresinde bulunan yeşil ağaçlar ve üzerinde bulunan kuşların cıvıltısı doğanın tüm güzelliğini gözler önüne seriyor. Hem şelalenin suyunun sesi ve serinliği hem de eşsiz görüntüsü ile özlediğiniz doğal güzellikleri yaşatacaktır. Kış aylarında ise donan şelale suları harika bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca şelalenin yanında bulunan küçük dereleri andıran su birikintileri küçük göletler oluşturuyor.

Bu göletler kış aylarında donduğunda adeta bir buz pistini andırıyor. Muradiye Şelalesi Nerede Muradiye Şelalesi Nerede Şelalenin ikiye böldüğü piknik alanının her iki tarafı da ayrı bir güzelliğe sahip. Köprüden karşıya geçtiğiniz de şelale manzaralı halk tarafından yoğun ilgi gören piknik alanlarını göreceksiniz. Piknik alanında mangal ve semaver ile ailenizle piknik yapabilirsiniz. Kuşların cıvıltısı, suyun ahengi ve papatya kokusu içinde muhteşem bir piknik yapmanız mümkün.

Muradiye Şelalesinde market ve lokanta bulunmaktadır. Burada şelale manzarası eşliğinde tava kavurma yiyebilirsiniz. Şelaleden gelen su sesinin oluşturduğu musiki eşliğinde çay içmenin keyfine varmalısınız. Muradiye Şelalesi Muradiye Şelalesi Muradiye Şelalesinde dönerken muhteşem görüntüye sahip şeytan köprüsünü de görmenizi tavsiye ederim.

Muradiye Şelalesinin 1 km aşağısında bulunan şeytan köprüsü Bend-i Mahi Çayı’nın üzerine kurulu tarihi bir köprüdür. Bu köprü çayın üzerinden çevre köylere geçmeyi sağlamaktadır. Çok dar bir mimari yapıya sahip olan bu köprü bu yapısından ve uçurumun köprüsünde bulunmasından dolayı şeytan köprüsü olarak alınır.

Halk arasında anlatılanlara göre düğün konvoyu karşı köye geçmek isterken köprünün aşağısında bulunan uçuruma düşüp öldüğü için Şeytan Köprüsü ismini almıştır. Köprüyü gördüğünüzde dar yapısı ve altında delice akan suyun heybetli görüntüsü köprünün Şeytan Köprüsü olarak adlandırılmasının sebebini anlayacaksınız.

Adrenalin dolu anlar yaşamayı seviyorsanız köprüden geçip fotoğraf çekebilirsiniz. Muhteşem görüntülere şahitlik yapacağınız ve keyifli zamanlar geçireceğiniz Muradiye Şelalesini ve Şeytan Köprüsünü görmeniz tavsiye ederim.

Akdamar Adası

Van’a gidildiğinde uğranması gereken yerlerin başında Akdamar Adası gelir. Van Gölünün içinde yer alan ikinci büyük ada olan Akdamar Adası; Van’ın Gevaş ilçesine yakın bulunmaktadır. Akdamar Adasında binlerce yıllık geçmişe sahip Ermenilerden kalma Akdamar Kilisesi bulunmaktadır.

Akdamar Adasının ismini var eden ve halk arasında sürekli anlatılan hikâyeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Eski zamanlarda Akdamar adasında yaşayan bir Ermeni ailesi varmış.

Akdamar Kilisesinin Ermeni baş keşişin dünyalar güzeli Tamara adında bir kızı varmış. Adaya yakın bir köyde çobanlık yapan bir genç Tamara’yı görür ve büyüleyici güzelliğine âşık olur. Tamara ile buluşmak için genç çoban uzun mesafeye rağmen sevdiği için her gece yüzerek adaya gelir.

Tamara ise fener ile sevdiğine bulunduğu yeri gösterir. Bir müddet böyle gizlice buluşurlar. Tamara’nın babası bunu öğrenince ikisini ayırmaya çalışır. Başarılı olamayınca fırtınalı bir gecede Tamara’yı kiliseye kilitler ve eline fener alıp adanın kıyısına iner sürekli fener ile farklı yerleri göstererek gencin yanlış tarafa yüzmesine sebep olur.

Fırtınalı gölde sürekli yanlış tarafa yüzen genç yorgun düşer ve boğulmak üzere iken yanan yürek acısıyla “AH TAMARA” diye bağırır. Bu buruk haykırışı duyan Tamara sevdiğinin öldüğünü görünce sevdiğine kavuşmak ümidi ile kendini gölün serin sularına bırakır. O günden sonra ada Ah Tamara! ismi ile anılmaya başlanır. Zamanla Ah Tamara, Akdamar ismine dönüşür. Akdamar Adası olarak anılmaya başlanır.

Akdamar Adası Nasıl Gidlir Akdamar Adası Nasıl Gidlir Bu hikayenin her ne kadar tarihi gerçeklerle ilgisi olmasa da; Akdamar Adasının doğa ve tarih ile buluşan büyülü ortamında bu efsaneyi anımsayıp buruk bir ” Ah Tamara” nidasını duyar gibi olursunuz. Van da bulunan Akdamar Adasına ziyaretlerin çok fazla olması ulaşımı kolaylaştırmıştır.

Van’a ilk kez geliyorsanız muhakkak ziyaret edeceğiniz yerlerin başında Akdamar Adası olmalı. Nasıl giderim diye endişe etmenize hiç gerek yok. Akdamar Adasına ulaşım artık daha kolay ve ekonomik.

Eğer gezinizi hafta sonu yapacaksanız Marina dan kalkan deniz otobüsleri ile daha konforlu bir şekilde gidebilirsiniz. Maraş caddesinde Edremit dolmuşlarına (2 TL) ya da otobüslerine (1.5 TL ) binip Marinada iniyorsunuz. Deniz otobüsü ile gidiş- dönüş 10 TL ye yaklaşık yarım saatte adaya gidebilirsiniz. Akdamar Adası Nerede Akdamar Adası Nerede Tekne ile Van Gölünün tadını çıkararak gitmek istiyorum diyorsanız bunun da yolu var.

Van Merkez de ilçe terminalinde Gevaş dolmuşlarına (8 TL) ya da Beşyol da Hz Ömer Camiinin karşısında Gevaş otobüslerine (4 TL ) binip Akdamar iskelesinde iniyorsunuz. Tekne ile gidiş- dönüş 10 TL’ye Van Gölünün tadını çıkararak yaklaşık 20 dakikada adada olursunuz.

Adaya girişler müze kartı olanlara ücretsiz, müze kartsız ise 10 liradır. Ada her mevsimde ayrı bir güzelliğe sahip fakat ilkbaharda badem ağaçlarının çiçek açması ile ada muhteşem bir görünüme sahip olur. Adada badem ağaçları arasında yürürken tavşanları da çok sık göreceksiniz.

Tarihi Akdamar kilisesi, tarihi heykel ve yapıtlar adanın başka güzelliğini size hissettirecektir. Ağaçlar arasında bulunan ihtişamlı görünüme sahip Kilise adaya ayrı bir güzellik katmaktadır. Bu tarihi Akdamar Kilisenin içini ve etrafını gezerken kendinizi tarihe yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz.

Müküs Çayı

Bahçesaray da bulunan ve ilçenin su ihtiyacını karşılayan Müküs Çayı; berrak, temiz suyu ve coşkulu akıntısı ile ilçeye can veriyor. Kayalar arasında büyük bir coşku ile akan bu çay hem görüntüsü hem sesi ile huzur veriyor.

Ervani köyüne kadar vadi boyunca dar bir dere gibi akan bu çay yol kenarındaki berrak görüntüsü ile kendine hayran bırakıyor. Yaz aylarında coşkulu akan bu çay da yapılan rafting ile keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Her yıl düzenli olarak yeşillik arasında berrak suyu ile görsel bir şölen oluşturan bu çayda rafting ve su sporları yapılmaktadır. Bu çayda yaşayan kırmızı benekli alabalık ilçenin balıkçılık ile gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Bahçesaray da su üstüne kurulan çay evlerinde çay içebilir ve yine su üzerinde bulunan lokantalarda buraya özgü alabalıklardan yiyebilirsiniz. Suyun üstünde olmanın vereceği keyif ve serinlik tarif edilemez bir duygu yaşatacaktır. Ayrıca Müküs deresinin yanında bulunan mağaralar harika bir güzelliğe sahip.

Müküs Çayı

Van Müzesi

Van Müzesi Şehri tarihi ile yaşatan hiç şüphesiz şehrin müzesidir. Tarih sahnesinde uzun yıllar Urartu devletinin başkenti olan Van, Urartu Dönemine ait birçok eser ve kültürel değerlere sahiptir.

Van’ın tarihi sürecini ve kültürel değerlerini öğrenmek için muhakkak Van merkezde bulunan müzesini ziyaret etmelisiniz. M.Ö 500 yıllarına uzanan tarihi ile Van’ın her yerinde tarihi yapılara ulaşmak mümkün. Bu tarihi ve kültürel zenginlikleri bir arada toplamak isteyen Van’da görev yapan Milli Eğitim Müdürü Mustafa Noyan’ın çabaları ile 1932 yapılan bir depo binası olarak Van müzesinin ilk temeli atılmıştır.

Van Müzesi Nasıl Gidilir Van Müzesi Nasıl Gidilir İlk olarak bölgede bulunan ile Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait hayvan figürlü mezar taşları Urartu çivi yazılı tabelalar bulundukları yerlerden getirilerek bu depo binasında toplanılmıştır. Zamanla tarihi eserlerin sayısı çoğalınca arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin daha iyi korunup sergilenmesi için 1972 yılında günümüzde halen kullanılmakta olan Van müzesi açılmıştır. Van merkez şerefiye mahallesinde bulunan bu müze yürüme mesafesindedir.

Çarşı merkezinde bulunan müzeye giriş müze kartı ile ücretsizdir. Van Müzesi Nerede Van Müzesi Nerede Urartu’ya ait eserlerden dolayı dünyanın en zengin müzesi olan Van Müzesi içinde bulunan ve sergilenen eserler bakımından önemli bir yere sahiptir. Bölgede bulunan çeşitli zamanlara ve devletlere ait eserler müzede korunmakta ve sergilenmektedir.

Van müzesi iki katlı bir bina olarak kurulmuştur. Binanın giriş katında arkeolojik eserler, ikinci katında ise etnografik eserler sergilenmektedir. Van müzesine gittiğinizde üç ayrı bölüm göreceksiniz. Müzenin bahçesinde, birinci katında ve ikinci katında bulunan eserlere bir göz atalım. İlk olarak müzenin bahçesinde taş eserler ile karşılaşacaksınız.

Arkeolojik çalışmalar sonucu bulunan bu eserler Urartu dönemine ve çeşitli devletlere ait farklı bölgelerden toplanmış eserlerdir. Bu eserler arasında kitabeler, taş kabartmalar ve çivi yazılı tabelalar bulunmaktadır. Ayrıca Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait hayvan figürlü mezat taşları ve Selçuklular Dönemine ait mezar taşları sergilenmektedir. Van Müzesi Van Müzesi Müzenin giriş katında arkeolojik eserler salonu bulunmaktadır.

Bu salonda çeşitli bölgelerde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen Urartu Döneminin tarihi güzelliklerini gözler önüne sergileyen mezar buluntuları, topraktan yapılan çanak ve çömlekler, kılıçlar bronzdan miğferler, kemerler, mutfak kapları ile duvar mozaikleri gibi buluntular vardır.

Müzenin iç avlusunda taş eserler salonunu bulunmaktadır. Bu salonda Neolitik Döneme ait kaya resimleri, Urartu Dönemine ait çivi yazılı kitabeler ve Selçuklu Türk Mezarlığı ait taş sandukalar sergilenmektedir. Her çağa ait bu eserler kronojik sıralamasına göre dizayn edilmiştir.

Müzenin ikinci katı ise Etnografik eserlere ayrılmıştır. Van yöresine ait dokuma kilimlerin oluşturduğu koleksiyon hayran bırakan eserler arasındadır. Ayrıca bu salonda Van yöresine özgü ihtişamlı görüntüye sahip gümüş kemerler, gerdanlıklar, bilezikler, küpeler, tütün tabakaları, değişik malzemelerden oluşan teşbih ve bronzdan yapılan mutfak eşyaları sergilenmektedir.

Ayrıca bu salonda farklı zamanlara ait el yazması Kur’an-ı Kerim Mushafları ve edebi eserler de yer almaktadır. Bu salonun bir tarafında bulunan ve günümüzde pek kullanılmayan Van’a özgü şark köşesi de bulunmaktadır.

Van kalesinin hemen karşısında yapımı devam eden Van müzesi bölgenin en büyük müzesi olarak yakın zamanda açılacaktır. Yeni yapılan müze açıldığında yapılan arkeolojik kazılar ile elde edilen yeni eserler ve bu müzede bulunan eserler orada sergilenecektir.

Kale manzarası ve modern binası ile çok ziyaretçi alacağı muhakkak. Van tarihine ve Urartu dönemine ait birçok tarihi eserleri bir arada görebileceğiniz bina görüntüsü ile de sizi tarih sayfalarında hissettirecek müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Van Kedisi Evi

Van yolculuğunuz da Van’ın simgesi olan Van kedilerini görmeden gitmemelisiniz. Her yaşta birbirinden güzel ve sevimli Van kedilerini Van merkezde bulunan kedi evinde görmeniz mümkün.

Van’a özgü olan Van kedisinin azalan neslini korumak, ıslah için bilimsel çalışmalar yapmak, kedilerin genetik ve sağlık sorunlarını çözmek ve Van kedilerinin dünya çapında tanınmasını sağlayıp bölgenin sosyal ve ekonomik değerlerine katkıda bulunmak amacıyla Van Kedisi Araştırma Merkezi kurulmuştur. Kampüsün içine kurulan bu kedi evi aynı zamanda göle olan yakınlığı sebebi ile farklı bir güzelliğe sahiptir.

Van Kedisi Evi Nasıl Gidilir Van Kedisi Evi Nasıl Gidilir Van Kedisi sadece Van ikliminde yaşayan bir kedi türüdür. Van kedisinin en önemli özelliği beyaz tüylere ve iki farklı göz rengine sahip olmasıdır. Van kedilerin bir gözünün rengi turkuaz mavisi diğer gözünün rengi de kehribardır.

Beyaz ipeksi tüylere ve kabarık kuyruğa sahip bu kedilerin tüyleri kışın çoğalıp yazın ise azalır. Temizlik konusunda diğer kedilere göre daha dikkatli olan ve bakımı kolay olan Van Kedisi; kedi maması dışında kavun, karpuz gibi meyveleri de yerler. Suyu ve yüzmeyi çok seven bu kedilerin avcılık içgüdüleri de gelişmiştir.

Sürekli hareketli olan ve oynamayı çok seven kediler kendilerini sevme imkânı vererek size keyifli zamanlar yaşatacaktır. Sahiplerine sadık ve zeki olan bu kedilerin dişi olanları daha uyumludur. Van ziyaretiniz de keyifli vakitler geçireceğiniz Van kedisi evine uğramanızı tavsiye ederim.

İskele Sahili

Tuşba’da bulunan doğal güzelliğe sahip İskeleye; çarşı merkezinde kalkan İskele otobüs ve dolmuşları ile 15 dakikada gidebilirsiniz. Van Gölünün en güzel manzaralarına şahit olacağınız İskelede keyifli zamanlar geçireceksiniz.

İskelede çok sayıda kafe ve restoran bunmaktadır. Burada Van Gölünde yaşayan inci kefalini tekne ve restoranlar da yiyebilirsiniz. İskele’de bulunan deniz bisikletlerini kiralayıp Van Gölünde gezine bilirsiniz.

Göl manzarası eşliğinde yürüyüş yapabilir ya da tekne ile gölde gezinmenin keyfine varabilirsiniz. Ayrıca İskelenin yanında bulunan parkta aileniz ile birlikte piknik yapabilirsiniz. Lunaparkta Van Gölünün manzarası eşliğinde andralin dolu anlar yaşayabilirsiniz.

İskele Sahili-Van

Kanispi Şelalesi (Beyaz Şelale)

Kanispi Şelalesi Van merkezine 75 km, Çatak’a ise 5 km uzakta bulunmaktadır. Buraya Van merkezinden gidebileceğiniz gibi Çatak’tan da gidebilirsiniz. Çatak yolu üzerinde olan bu şelale coşkulu akışı ve süt beyazı renginden dolayı beyaz su anlamında Kanispi Şelalesi denilmiştir.

Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen bu doğa harikası mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Kayalar arasında gelen bu şelale; nisan ayının sonunda çok gür bir şekilde akmaya başlar ağustos ayının ortalarına doğru akıntısı azalmaya başlar. Eylül ayı ile birlikte Kanispi Şelalesinin suyu kurumaya başlar.

Doğa güzelliği, beyaz rengi ve gür akıntısı ile görsel bir şölen oluşturan bu şelale yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi akımına uğramaktadır. Hemen yanında bulunan alabalık tesisinde alabalığını mutlaka yemelisiniz.

Ayrıca bu güzel görüntüye sahip şelalenin serinliğinde harika bir piknik yapabilirsiniz. Van ziyaretiniz de doğal bir güzelliğe şahit olup, keyifli vakit geçirmek için Kanispi Şelalesine uğramanızı tavsiye ederim.

Beyaz Şelale

Hoşap Kalesi

Türkiye’mizin gezmeye görmeye değer yerlerinden Hoşap Kalesi, Van iline bağlı Gürpınar ilçesinde bulunmaktadır. Hoşap Kalesi tarihi ve mimari zenginliği ile görmeye değer bir yer. Hoşap kalesi, Van’a yaklaşık 50–60 km arası uzaklıktadır.

Van-Başkale yolu üzerinde, Gürpınar ilçesi Güzelsu beldesinde bulunur. Van merkezden aracınızla ya da gezi turları ile kaleye gitmeniz mümkün. Hoşap Kalesine giriş ücretsizdir. Hoşap Kalesi Nasıl Gidilir Hoşap Kalesi Nasıl Gidilir Hoşap Kalesine ulaştığınız da sarp bir yamaç üzerine kurulu bir kale göreceksiniz.

Bu kaleye tatlı ve iyi su anlamına gelen Hoşap isminin verilmesinin sebebi; kalenin içinde akan berrak ve tatlı sudur. Urartu Dönemine ait bu kale 1643 yılında Mahmudi Beyi Sarı Süleyman tarafından yeniden onarıldığı için Mahmudi Kalesi olarak da anılır. Hoşap Kalesinin her köşesinde tarihe ait kalıntılar bulmanız mümkün. Üç ayrı sur ile çevrili kalenin içerisinde tarihi güzelliğe sahip iki cami, üç hamam, Hoşap suyunun aktığı çeşme ve yer altı zindanları bulunmaktadır.

Çoğunluğu harabeye dönüşen bu yapıların dışında günümüze kadar bozulmadan ulaşan özgün kapısı ve kapının üzerinde bulunan Farsça yazılı tarihi bilgiler ile tüm gizemleri içerinde açıklayan çeşitli hayvan motifleri ile süslenmiş kitabe bulunmaktadır. Kale içerisinde hala kalıntıları bulunan köy evleri ve cami de bulunur.

Kalenin güney tarafında bulunan Mahmudi sarayına ait kalıntılar bulmanız mümkün. Kalenin en üstünde bulunan seyir köşkünde harika bir manzaraya şahitlik edeceksiniz. Ayrıca kalenin altında Zeynel Bey tarafından yapılan Hoşap çayı üzerine kurulu tarihi bir köprü bulunmaktadır.

Hoşap Kalesi içerisinde bulunan yapıların çoğunluğu günümüze kadar sağlam olarak ulaşmıştır. Mimari özelliği ve dayanıklı yapısı ile bölgenin en dikkat çeken eserlerindendir. Hoşap Kalesi Nerede Hoşap Kalesi Nerede Sürekli ziyaretçi alan Hoşap kalesi yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe sahip.

İlkbahar ve yaz aylarında çiçekli ve yeşil tabiatı ve temiz havası ile güzel vakit geçireceğiniz bir yer. Kış aylarında ise kalede oluşan kar manzarası görülmeye değer. Hoşap Kalesinin tarihi ve doğal zenginliği ile güzel bir gezi yapmış olacaksınız.

Hoşap Kalesi tüm ihtişamıyla ve zengin tarihi mimarisi ile büyülemeye hazır bir yer. Tarihi ve doğa güzelliklerini içerisinde barındıran bu mekâna mutlaka gitmeli görmelisiniz.

Erciş Balık Bendi

Erciş merkeze 10 km uzaklıkta şeker fabrikasının yanında bulunmaktadır. Balık Bendi; sadece Van Gölünde yaşayan inci kefali balıkların yumurtalamak için sodalı suya sahip Van gölünden tatlı suya sahip akarsuya geçtikleri yerdir.

İşte doğa harikası büyüleyici bu güzellik burada gerçekleşiyor. Van Gölü ile buluşan Deli Çayın çılgın akıntısı içinde yumurtalamak için büyük çaba gösteren ve suyun tersine doğru yüzen, zıplayan balıklar adeta dans ediyor gibiler. Suyun akışının tersine zıplayarak yüzen balıklar görsel bir şölen oluşturuyor.

Dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz bu görüntü bütün yorgunluğunuzu alacak tarifsiz bir huzur verecek. Bu doğa harikası anlara şahit olup bu anı fotoğraf ya da video ile çekmek istiyorsanız balıkların yumurtalama dönemi olan nisan ve temmuz ayları arasında muhakkak balık bendine gitmelisiniz.

Ayrıca etrafı yeşillikler ile dolu rengarenk çiçekler ile bezenmiş bu alanda piknik yapmanız mümkün. Semaveri yakıp suyun sesi ve serinliği eşliğinde bu muhteşem görüntünün karşısında çay içmenin keyfine varmalısınız.

Bu muhteşem anı izlemek ve doğa da harika bir piknik yapmak için kişi başı 1 tl arabalar için ise 5 tl ücret alınmaktadır. Ayrıca burada balık ekmek de yiyebilirsiniz. Bir doğa harikası olan balık bendine muhakkak gitmelisiniz.

Çavuştepe Kalesi

Van gezinize tarihi bir doku kazandırmak ve gizli bir kenti keşfetmek istiyorsanız Çavuştepe Antik Kentine uğramalısınız. Urartu medeniyetini temsil eden Çavuştepe Antik Urartu Bölgesi; Gürpınar Ovasında bulunan bir tepe üzerine kuruludur. Çavuştepe Antik Urartu Bölgesi Van merkeze 25 km, Gürpınar’a ise 10 km uzaklıktadır. Aracınızla ya da gezi ekibi ile gidebileceğiniz gibi merkezde kalkan Gürpınar arabaları ile de gidebilirsiniz.

Vanadokya

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunmaktadır. Taş yapıları Kapadokya’da kilere çok benzediği için Vanadokya adını almıştır. Van şehir merkezine olan uzaklığı, ulaşım sıkıntısı ve yerel yönetimin ilgisiz kalması nedeniyle turizme kazandırılamamış bir bir bölgedir.

Halime Hatun Kümbeti

Selçuklu devletinin Van ilimize bir hediyesidir. Halime Hatun Kümbeti Van’ın Gevaş ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Üzerinde yer alan tarihi bilgilere göre Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde, kızı Halime Hatun için özel olarak yaptırılmıştır. Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed ustaya yaptırılan bu kümbet, Gevaş ilçesinin en çok ziyaret edilen yapılarından birisidir. Özellikle incelikli yapısı ve muhteşem bir şekilde inşa edilmiş olması kümbeti özel kılmaktadır.

Erçek Gölü

Türkiye’de bulunan tüm Kuş türlerinin neredeyse yarısının yaşadığı ve yılın belli dönemlerinde göç ettiği çok zengin bir göl olma özelliği taşımaktadır. Van’ın merkez mahallelerinden birisi olan Erçek’in hemen yanı başında yer alan Erçek Gölü, aynı zamanda flamingoları ve her yıl düzenlenen festivalleriyle tanınmaktadır. Yaz ayları sonu olan Ekim 16’sında Van’a yolunuz düşerse kesinlikle uğramanız gereken turistik alanlardan birisidir.

Yedi Kilise

Van gezinize tarihi bir hava katmak ve Van’ı yüksek bir yerden izlemek isterseniz muhakkak Yedi Kiliseye gitmelisiniz. Yedi Kilise diğer adıyla Warank Vank Manastırı; Erek Dağının yakınlarında bulunan Yukarı Bakraçlı Köyünde bulunmaktadır. Van merkeze bağlı olan Yukarı Bakraçlı Köyü Van merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Özel turlar ile cüzi bir miktara yedi kiliseye gidebilirsiniz ya da kendi aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Edremit Sahili

Van’ın en çok gelişen merkez ilçesi Edremit; Van’a 18 km uzaklıktadır. Van merkezde kalkan Edremit dolmuşları ve otobüsleri ile 20 dakikada gidebilirsiniz. Adeta bir kıyı kentini andıran Edremit’e uzun sahil yollarında göl manzarası ile keyifli bir yolculuk yapacaksınız.

17 YORUMLAR

  1. KARDEŞİM AMİ SAHILİ VE MOLAKASIMI YAZMAMIŞSIN.AMA ORALAR ÇOĞU YERDEN DAHA GÜZEL.AYRICA VANI TANITMANIN EN ÖNEMLİ MEKANİZMASI ŞÜPHESİZ VANSPORDU.TEKRAR SÜPER LİGE ÇIKIP DİKKATLERİ ÜSTÜNE CEKMESİ GEREKIYOR.ÇÜNKÜ TÜRK HALKININ ÇOĞU VANA TERÖR BÖLGESİ VE TEHLİKELİ ALAN GÖZÜYLE BAKIYOR

  2. Kesinlikle anlat anlat van gibi güzel bir ilin güzellikleri bitmez bu sıralamada güzel olmuş elinize sağlık.

  3. 3 yıl boyunca kaldığım Vana doyamadım.2 yıl oldu ayrılalı ama Hala yaşadığım güzel günleri arkadaşlarıma anlatırım.Daha nice güzel yerleri var yazılmayan.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here