Elazığ Gezilecek Yerler

Elazığ Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 25 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Elazığ 578.789 toplam nüfusu ile ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Elazığ ilimize bağlı 11 ilçe 537 köy ve 709 mezra bulunur.

Elazığ Gezilecek Yerler

Elazığ ilimizi tarihi M.Ö 20. yüzyıla dayanır. Anadoluyu Mezopotamya bağlayan kervan yolların geçiş noktasında bulunur. Bu nedenle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden birçok tarihi yapı kalmıştır.

Göz at ;

  1. Elazığ Gezilecek Yerler
  2. Elazığ’da Gezilecek 10 Yer
  3. Elazığ Gece Hayatı
  4. Elazığ Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  5. Elazığ Otelleri ve Elazığ Otel Fiyatları
  6. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
  7. Harput Kalesi
  8. Malatya Ekspresi (Malatya-Elazığ) Arası Tren Saat Kaçta Fiyatı Nedir

Burada gezilip görülecek çok sayıda yer bulunur. Bu ilimizle ilgili çok uzun bir yazı yazdık isteyen olursa burada OKUYABİLİR. Şimdi ilimizde bulunan 10 gözde yeri siz değerli okurlarımızla paylaşacağız. Eklemek istediğiniz veya sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmında bize yazabilirsiniz.

Harput Kalesi

Elazığ kent merkezine bağlı Harput Mahallesinde bulunur. Harput Kalesinin geçmişi MÖ. 20.yüzyıla dayanmaktadır. Harput Kalesi Harput Antik Kentinin içinde yer almaktadır. Bu Antik Kent içinde kale dışında müze ve kilise de bulunmaktadır.

Elazığ ovasına hakim bir konumda yer alan Harput Kalesi Urartular tarafından inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir plan üzerine kurulan kale iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Harput Kalesi’nin bir diğer adı da Süt Kalesi’dir. Tarih boyunca birkaç kez onarımdan geçen Harput Kalesi günümüzde oldukça iyi durumdadır.

Harput Ulu Cami

Elazığ kent merkezine bağlı Harput Mahallesinde bulunur. Anadolu’da bulunan camilerin içinde en eski olanıdır. Bu cami 1156-1157 yılları arasında Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa edilmiştir.

Uzun yıllar ayakta kalmayı başarmıştır. Birçok kez onarılan cami günümüzde ibadete açıktır. Yolunuz düşerse buraya mutlaka uğrayın. Cami mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Elazığ Buzluk Mağarası

Elâzığ yakınlarındaki Harput antik kentinde bulunan mağaradır. 1990 yıllarında bu mağaraya basamak yapıp ziyarete açılmıştır. Mağara kışları sıcak, Yazları baya soğuk olmaktadır. Yaz mevsiminde burada buz tutmaktadır.

Hatta eskide yaz aylarında yöre halkı burada buz çıkarılıp eşek sırtında merkeze getirip satmaktaydı. Buraya birçok yerli ve yabancı turist gelmektedir. Buraya mutlaka gelmelisiniz.

Meryem Ana Kilisesi

Merkezden bulunan Harput mahallesindedir. Anadolu’nun en eski mabetlerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi;

Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi adlarıyla da bilinir. 179 yıllında inşa edilen bu yapı önceleri farklı amaç için kullanılsa da daha sonra kiliseye dönüştürülmüştür. Buraya yolunuz düşerse bu tarihi yapıyı mutlaka ziyaret edin.

Belek Gazi Anıtı

Elazığ ilimizin merkezine bağlı Harput’un girişinde bulunur. 1964 yıllında inşa edilen bu yapı Selçuklu hükümdarı  Sultan Alparslan’ın kumandanlarından olan Artuk Bey’in torunu Behram Bey’in oğlu Belek Gazi’ye ait bir anıttır.  Buraya yolunuz düşerse bu anıttı mutlaka ziyaret edin.

Hazar Gölü

Bu göl Sivrice İlçemizin sınırları içerindedir. Bu göl suyu saf berraktır. Gölümüz tektonik bir göldür (deprem sonucunda oluşmuştur.) Gölümüz birçok şeye hizmet etmektedir. Burada balıkçılık yapılmaktadır.

Tatil için buraya gelinmektedir. Etrafında kurulan tesisler ile ziyaretçilerini buraya çekmektedir. Ayrıca halk arasında bu göle gölcük ismini vermiştir. Hazar Gölü Elazığ’a 22 km uzaklıktadır. Göl kenarında 25’e yakın tesis mevcuttur. Yaz mevsiminde birçok kişinin uğrak yeri haline geliyor.

Çirçir Şelalesi

Elazığ ili Keban ilçesinde bulunur. Bu şelale çırçır böceklerden ismini almıştır. Çırçır şelalesinin suyun serinliği ve sesi insanı adeta büyülemektedir.

İnsanı kendinde geçirmektedir. Uzat ayaklarını şelaleye doğru çayını yudumlarken suyun sesi ile adeta müzik çalmaktadır. İlkbaharda şelalenin yanlarında yeşilliği ile insanı adeta büyülemektedir. Burası yaz mevsiminde insan seline uğramaktadır.

Keban Barajı Gölü

Bu baraj Türkiye’nin yapay göller içinde  en büyük ikinci gölüdür. Murat vadisi boyunca uzanan bu barajımızın uzunluğu 125 kilometredir. Keban barajında üretilen elektrik üretimi bakımında çok önemli bir yere sahiptir.

Elektrik üretimin yanı sıra balık üretimi avcılık da yapılmaktadır. Bu gölün kenarında mesire yeri vardır. Buraya yaz mevsiminde birçok ziyaretçi piknik yapmak amacı ile gelmektedir. Bu göl üzerinde üç ilçeye feribot seferleri yapılmaktadır.

Hazarbaba Kayak Merkezi

Sivrice İlçemizin güneyinde bulunan bu dağ 2347 metre yüksekliğinde bütün il ve ilçeyi adeta selamlamaktadır. Bu dağ üzerinde yapılan kış sporları ve kayak merkezi önemli bir yere sahiptir.

Bu kayak merkezi  kayak sporuna elverişli pisti, telesiyeji ve kafeterya imkanları ile hizmet vermektedir. Buraya kış mevsiminde birçok insan gelmektedir. Konaklama yerleri mevcut olup sizi de buraya bekliyoruz.

Golan Kaplıcaları

Bu kaplıca Karakoçan ilçe merkezine bağlı Yoğunağaç köyün sınırında bulunan Peri suyun yanı başında bulunur. İlçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunur.

Her yıl binlerce ziyaretçi akınına uğrayan bu küçük cennet köşesi görülmeye değer bir yerdir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kaplıcanın romatizma,nevrit, poli-nevrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisine iyi geldiği belirtilmektedir.

Buraya birçok kişi şifa bulmak için gelir. Bu kaplıca ve peri suyun oluşturduğu manzara bir harikadır. Burası kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir.

Kömürhan Köprüsü

Malatya– Elazığ kara yolu üzerinde bulunan Kömürhan Köprüsü, çok eski bir köprü olup daha sonra barajların etkisi ile yıkılmıştır. Yerine yeni bir köprü yapıldı fakat ismi aynı kaldı. Fırat nehri üzerinde bulunan bu köprü 1986-89 yılları arasında inşası yapıldı. Fırat köprüsü veya İsmet Paşa Köprüsü olarak da bilinir.

Üryan Baba Türbesi

Elazığ kent sınırları içerisinde bulunan bu türbe Hicri 1278 yıllında inşa edilmiştir. Türbede yatan Üryan Baba ile ilgili kim olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Buranın tarihine baktığımızda bir hücre ve mescid bulunur. Fakat hepsi harap durumuna düşmüş durumdadır. 2012 yıllında restore edilerek hizmete açılmıştır.

Üç Lüleli Çeşme (Harput)

Elazığ kent merkezi sınırlarında bulunan Üç Lüleli Çeşme, 1906 yıllında kesme taştan inşa edilen eyvanlı tipte bir çeşmedir. Üç Lüleli Çeşme, Elazığ Kent merkezine bağlı Harput Mahallesinde bulunur. Elazığ kent merkezine yaklaşık 5-6 km uzaklıktadır.

Sori Şelalesi

Elazığ ili, Alacakaya ilçe sınırında bulunan Sori Şelalesi, Gezilip görülmeye değer bir doğal güzelliktir. Özellikle İlkbaharda kar suların erimesi ile birlikte daha çok şiddetli akmaktadır. Buraya yaz mevsiminde sevdiklerinizle birlikte gelip piknik yapabilir, Bol bol manzara fotoğrafı çektirebilirsiniz.

Elazığ Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi, Elazığ kent merkezinde bulunur. Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi adlarıyla da bilinir. 179 yıllında inşa edilen bu yapı önceleri birçok farklı amaç için kullanılsa da daha sonra kiliseye dönüştürülmüştür.

Mansur Baba Türbesi

Elazığ kent merkezi sınırlarında bulunan Mansur Baba Türbesi, 16. yüzyıla ait zaviye olup günümüzde halk arasında Mansur Baba Türbesi denilir. Mansur Baba kimdir nedir, hakkında net bir bilgi yoktur. Bazı kaynaklara göre burası Urartulara ait bir mezarlık olunduğu söylenilir.

Kazım Efendi Türbesi

Elazığ kent sınırlarında bulunan Kazım Efendi Türbesi, her yıl çok sayıda kişi ziyaret etmektedir. 1894 yıllında Harput’da dünyaya gelmiştir. lâkaplarına “Iğıkilioğulları” denmektedir. Kendisi Nakşibendi Tarikatının son şeyhlerindendir. İslam düşünür çok sayıda ilim öğrencisi yetiştirmiştir. 1967 yıllında Elazığ’da vefat etmiştir. Daha sonra defnetmek için Harput’a getirilmiştir.

İzzet Mehmet Paşa Cami

Karabük ili, Safranbolu ilçe sınırında bulunan İzzet Paşa Cami, 1796 yıllında Sadrazam İzzet paşa tarafında inşa edilmiştir. Safranbolu ilçemizin en büyük camisi olarak bilinir. Gerek mimari yapısı gerekse bulunduğu konum itibariyle oldukça dikkat çekicidir.

Bugüne kadar birçok kez onarım gören cami günümüzde iyi durumdadır. Caminin bir diğer dikkat çeken özelliği ise bahçesidir. Özellikle yaz aylarında bahçe harika bir dinleme yeri olarak kullanılmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu tarihi camiyi ziyaret edin.

Hoca Hasan Hamamı

Elazığ kent merkezi sınırlarında bulunan Hoca Hasan Hamamı, Osmanlı mimarisi ile inşa edilen bir hamamdır. Bu hamam, Soyunma, ılıklık ve yıkanma yerlerinden meydana gelmektedir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Hoca Hasan Hamamı, Elazığ Kent merkezine bağlı Harput Mahallesinde bulunur. Elazığ kent merkezine yaklaşık 5-6 km uzaklıktadır. Kurşunlu camiinin batısında yer alır.

Demirkapı Han

Elazığ ili, Alacakaya ilçe sınırında bulunan Demirkapı Han, Yöredeki tek tarihi eser olduğu söylenilir. Han 2 dönüm bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Demirkapı Hanı, 4. Murat tarafından 1638 yılında Bağdat seferi sırasında yaptırıldı. Bağdat üzerinden gelip Çakmakkaya köyü üzerinden geçip Gülek Boğazından Karadeniz`e ulaşan kervanların konaklaması için yaptırılmıştır. Birçok kez onarım gören han günümüzde hala durmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka siz de gelip görmelisiniz.

Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ kent merkezinde bulunan Elazığ Kapalı Çarşı, şehrin en önemli ve en eski ticaret yeri olup sadece yere halkın değil, Elazığ’a gelen turistlerin de akın ettiği bir yerdir. Şehir merkezinde çarşı, 2013 yıllında tarihi yapısı bozulmayacak şekilde restore edilmiştir. Çarşı içresinde çok sayıda dükkan bulunur. Bu dükkanlarda Elazığ yöresine özgü Ağın Leblebisi, baharat çeşitleri, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri ve orcik gibi birçok ürün bulabilirsiniz. Özellikle alışveriş için burayı seçebilirsiniz. Burada sevdiklerinize mutlaka hediye alın.

Şefik Gül Kültür Evi

Şefik Gül Kültür Evi, Elazığ kent merkezi sınırlarında bulunan tarihi 18. yüzyılın sonlarına dayanan konağın yakın tarihte restore edilerek oluşturdukları bir müzedir. Bu yapı 2000’li yılların başında Gülsan tarafında restore edilerek halkın hizmetine açılmıştır. Burada Harput ve Elazığ kültüründen eşyalar, yöresel kıyafetler ve eski resimlerde oluşan arşivler sergilenmektedir.

Kurşunlu Cami Çınarı

İlimizde bulunan tarihi kurşunlu caminin bahçesinde koca bir çınar bulunmaktadır. bu çınarın 300-400 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. 1738 yıllında yapılan cami ile aynı yaşta olduğu söyleyenlerde vardır. Koca çınarın 1.60 metre kocaman bir gövdeye sahiptir. Koca çınar yaz mevsiminde yöre halkı için gölgelik bir alan olmaktadır.

Buraya yazın yolunuz düştüğünde siz de şahit olacaksınız cami çıkışı yaşlı amcaların ağacın gölgesinde oturup sohbet ederler. Anlatılanlara göre Evliya Çelebi yolu buraya düştüğünde bu ağacın gölgesinde oturup notlar almıştır. Bu ağaç adeta Elazığ ilimiz için bir sembol haline gelmiştir. bu çınar ağacı anıt ağaç olarak tescilenmiştir. ayrıca ilimize gelen ziyaretçiler bu anıt ağaca büyük ilgi göstermektedirler.

Elazığ Alacalı Cami

Elazığ ilimiz El-Aziz kelimesinde türetilmiştir. Tarihi dokusu ile geçmişi hep aydınlatılmasına yardımcı olan bir ildir. Bu il birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan biri de Artuklulardır. Bu beylik burada birçok tarihi yapıya imza atmıştır. Bunlardan en önemlilerinden biri de şüphesiz Alacalı Camisidir.

Bu cami 1203-1204 yıllarında ilimizin merkezinde Harputlu Mahallesinde inşa edilmiştir.Bu il bu yıllarda Artukluların Başkenti konumundaydı. O zamanki ismi de Harput idi. Bu cami dikdörtgen yapılı olup süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Bu caminin en önemli özeliği ise minarenin kapı üzerinde inşa edilmiş olması ve minarenin yapımında siyah ve beyaz taşların kullanılmasıdır. Caminin ismi de burada alındığı söylenmektedir.

Bu caminin inşasında taş kullanılmıştır. Zamanın vermiş olduğu tahribat ile cami yıllar içerisinde tahrip olmuştur. 19. Yüzyılda Osmanlılar tarafında camiyi onarımdan geçirmişlerdir. Birçok süsleme ve dekorasyon çalışmaları da yapılmıştır. Günümüzde kullanılan caminin süslemeleri de Osmanlı dönemine aittir. Cami yöre halkı için önemli bir yere sahiptir. Cuma günleri cemaat içer de yer bulamamaktadır. Buraya camiyi ziyaret etmek için birçok ziyaretçi gelmektedir.

Ekinözü Çeşmesi

Ekinözü Çeşmesi Elazığ’ın Kovancılar İlçesinin Ekinözü köyündedir. Bu çeşmenin mülkiyeti Halil Bey Vakfına aittir. Burada yapılan birçok çeşme vardır. Ve çeşmeler genelde Osmanlıda döneminde kalan çeşmelerdir. En önemlileri Soğukpınar ve Ağpınar Çeşmeleridir. Bu çeşmelerin suyu çok soğuk ve güzel olmaktadır. Bazı köylülere göre eskiden beri inançlarına çeşme suları şifa dağıtmaktadır.

2 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here