Eyüp

Avrupa Yakasında bulunan Eyüp; İstanbul’un ilçesidir. Eyüp’e gitmek için Haliç vapur hattını ya da Eyüp merkeze giden İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. İstanbul’un önemli tarihi merkezlerinde olan Eyüp’te çok sayıda tarihi yapıt bulunmaktadır.

Eyüp Sultan Camii ve Türbesi: Eyüp ilçesine adını veren tarihi Eyüp Sultan Camii; yerli ve yabancı turistlerin ilk durağıdır. İstanbullular içinde önemli bir yere sahip olan Eyüp Sultan Camisi görülmesi gereken yerlerdendir. Asıl adı Halit bin Zeyd olan Ebu Eyyubi El Ensari; Peygamberimizin Medine’de evinde ağırlayan kişidir. Ebu Eyyubi El Ensari Peygamberimiz bir hadisi üzerine İstanbul’u fethetmeye gelir. Yaşı ilerlemiş olan Hz. Eyyubi El Ensari İstanbul sınırlarına varınca vefat eder. En büyük arzusu İstanbul fethetmek olan bu yüce komutan İstanbul surların yakınına defnedilir. Fatih sultan Mehmet İstanbul’u fetih edince hocası Akşemsetin; Hz. Eyüp’ün kabrinin yerini rüyasında görür. Kabir açıldığında geçen onca yıla rağmen safran ile boyanmış kefen içinde Hz. Eyüp El Ensari’nin vücudu ve sağ elinde tunç mühürle birlikte bulunur. Fatih Sultan Mehmet tarafından buraya türbe, cami ve çevresinde külliye yapıtları yaptırdı.

Eyüp Sultan Camii ve Türbesi
Eyüp Sultan Camii ve Türbesi

Eyüp Sultan Camii: 1458 yılında yapılan Eyüp Sultan Camii; İstanbul’un ilk selatin (padişah tarafından yapılan yapıtlara selatin denir) camisidir. Çeşitli zamanlarda onarım gören camii günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. İç ve dış mimarisi ile ihtişamlı bir görüntü oluşturan caminin avlusunda asırlık çınar ağacı, Hz. Eyüp türbesi ve şadırvan bulunmaktadır. Önceden kısa bir minareye sahip olan bu camiye 1733 yılında uzun ve yeni bir minare yapılmıştır.

Eyüp Sultan Cami
Eyüp Sultan Cami

Eyüp Sultan Türbesi: Eyüp Sultan Camisinin kuzeyinde, avluda bulunan türbenin yanında kadınlara özel mescit bulunmaktadır. Külliye içerisinde ilk yapılan yapıt bu türbedir. Eyüp Sultan Türbesi; 1454 yılında sekiz köşeli, tek kubbe ve kesme taştan yapılmıştır. Türbenin içi çiniler ile, kubbesi ise kalem işi ile süslenmiştir. Gümüş parmaklıklar arasında Hz. Eyyüp El Ensari’nin içinde bulunduğu üzerinde siyah ve sarı simler ile süslü örtünün bulunduğu sanduka bulunmaktadır. Ayrıca sandukanın ayak kısmının altında I. Ahmet tarafından yapılan kuyu bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından başlatılan kılıç kuşanma merasimi Hz. Eyüp’e olan saygıdan dolayı burada yapılırdı. Günün her saati kalabalık olan Eyüp Sultan Camii Ve Türbesi görülmesi gereken tarihi ve manevi güzelliklerdendir.

Eyüp Sultan Türbesi
Eyüp Sultan Türbesi

Pierre Loti Tepesi: Eyüp Sultan Türbesinden yürüme mesafesi olan harka bir manzara sahip bir yerdir. İstanbul aşığı olan asıl adı Julien Viaud olan Pierre Loti sürekli bu tepe çıkıp burada bulunan kafede otururmuş. Barışçıl ve Türkiye’yi sürekli övgü sözlerle anan bu yazara duyulan saygıdan dolayı bu tepe ve burada bulunan kafeye Pierre Loti ismi verilmiştir. Haliç ve Eyüp’ün ihtişamlı panoramik manzarası karşısında bu kafede oturup keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Pierre Loti Tepesi Hangi Şehirde
Pierre Loti Tepesi Hangi Şehirde
Pierre Loti Tepesi İstanbul
Pierre Loti Tepesi İstanbul
Pierre Loti Tepesi Nasıl Gidilir
Pierre Loti Tepesi Nasıl Gidilir
Pierre Loti Tepesi Nerede
Pierre Loti Tepesi Nerede
Pierre Loti Tepesi
Pierre Loti Tepesi

Göktürk Göleti: Yeşil ile mavinin buluştuğu bir piknik alanıdır. Göktürk baraj gölünün yanında ormanlar ile kaplı çevresi ile muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yeri olan bu mesire yerinde yürüyüş ve spor yapabilirsiniz. Harika doğa fotoğrafları çekeceğiniz bu yerde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Feshane: Ülkemizde ilk tekstil sanayi olarak Haliç kıyılarında kurulmuştur. Fabrikalar tahliye edilince bu dokuma fabrikada tahliye edilir. Burası restore edilerek uluslararası kongre, fuar ve kültür merkezine çevrilmiştir. Feshane’nin kapalı alanı kongre ve toplantı salonu olarak kullanılmaktadır. Haliç manzarasına sahip açık alanı ise lunapark olarak kullanılmaktadır.

Feshane Nasıl Gidilir
Feshane Nasıl Gidilir
Feshane Nerede
Feshane Nerede
Feshane
Feshane

Eyüp’te bulunan İstanbul Yunus Gösteri merkezi, Santral İstanbul Müzesi, Vialand Tema Park, Zal Mahmut Paşa ve Ebu Derda Hazretleri türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

1-İstanbul Gezi Rehberi

2-İstanbul’da Gezilecek 30 Yer

3-İstanbul’da gezilecek 10 Yer

4-İstanbul Gece Hayatı

5-İstanbul Otelleri ve İstanbul Otel Fiyatları

Eyüp Hangi Şehirde
Eyüp Hangi Şehirde
Eyüp Haritası
Eyüp Haritası
Eyüp Meydan
Eyüp Meydan
Eyüp Nasıl Gidilir
Eyüp Nasıl Gidilir
Eyüp Nerede
Eyüp Nerede
Eyüp
Eyüp

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here