Kilis

Kilis Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Kilis; Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Suriye sınırına 10 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Kilis Gezilecek Yerler

Yakın tarihte il olan Kilis ilimiz tarihi çok eskiye dayanmaktadır. ilimizde gezilip görülecek tarihi yapı ve doğal güzellikler çoktur. Biz de siz değerli okurlarımız için ilk 10 listesini düzenledik.

Göz at ;

  1. Kilis Gezilecek Yerler
  2. Kilis’de Gezilecek 10 Yer
  3. Kilis’in İlçeleri
  4. Kilis Gece Hayatı
  5. Kilis Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  7. Kilis Otelleri ve Kilis Otel Fiyatları

Daha fazlasını okumak için Kilis Gezi Rehberi yazımıza göz atın. Umarım beğenirsiniz Sorularınız olursa yorum kısmında yazabilirsiniz.

Kilis Müzesi:

İlimizin merkezinde bulunan bu müze diğer müzelerden farklı kılan şeyler bulunmaktadır. Bu farklıklar müzeyi daha çekici hale getirmiştir. Müze iki bölümde oluşmaktadır.

Ona geçmeden önce bu müze daha önce Neşat Efendi Konağı olarak kullanılıyordu. Fakat 2012 yıllında restorasyon çalışmaları yapıp müzeye dönüştürdüler. Yaklaşık 5 yıldır yöre halkı ve ziyaretçilerine müze olarak hizmet vermektedir.

Yukarıda iki bölümde oluştuğunu söylemiştik. Bu bölümler müze arkeoloji ve etnografya seksiyonlarından oluşur.

Arkeoloji seksiyonu: Bu bölümde tarihi yapıları o bölgede bulunan kazı çalışmaların sonucunda ortaya çıkan tarihi eserler, bu bölgede hüküm süren medeniyetlere ait eserler, tarih öncesi ve sonrası döneminde bulunan eserleri sergiler.

Etnografya seksiyonu: Bu bölümde ise Kilis ilimize ait yaşantıları, gelenekleri ve görenekleri, töreleri burada bulunan mankenlerle canlandırmaları bulunur. Ve ayrıca bu bölümde özel odalar bulunmaktadır. bu odalar Kilis geleneksel evlerini canlandırır.

Şeyh Hilal Camii

İlimizde bulunan Bu cami 1631 yıllında Şeyh Hilal tarafında yapıldığı için Şeyh Hilal Camisi 1937 yıllına kadar Şeyh Hilal Camisi bilinen bu cami bu tarihte Şeyh Ahmet’e satılmıştır. Bu yüzden cami Şeyh Ahmet adını almıştır.

Bu cami yılların vermiş olduğu tahribatla sürekli onarılmıştır. Bu yüzden özgünlüğünü tamamen kaybetmiştir. Fakat 1643 yılında yapılan minaresi özgün olup ilk günkü duruşu ile hala ayaktadır. Bu minareyi Musa kızı Fatma tarafında inşa edilmiştir.

İnşasında kesme taş kullanılmıştır. Hala günümüzde hizmet veren cami ve minaresi yöre halkı için önemli bir yere sahiptir.

İbşir Paşa Kasteli

Kilis’te gezilecek birçok yer bulunmaktadır fakat güzel bir planla daha güzel bilgilenmiş ve eğlenmiş şekilde dönebilirsiniz. Kilis ilimizde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlardan biri de İbşir Paşa Kastelidir.

Bu kastel Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Bu kastel dikdörtgen yapılı olup iki kemerli tak halindedir. Yapılan süslemeleri ile insanı adeta büyülüyor. Kastel üzerinde bulunan yumurta şeklindeki süslemeler ve onun üzerini kaplayan küçük taşların yüzük gibi bağlanması da dikkat çekicidir.

Muhteşem süslemeleri ile yapılan kalın duvarları üzerinde kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeye göre bu kastel 1654 yıllında sadrazam Mustafa Paşa tarafında inşa edilmiştir. Sadrazam Mustafa Paşanın göbek ismi İpşir paşa olup çeşme ismini orada almıştır.

Ayrıca bu çeşme suyunu İliz yöresinde getirilmiştir. Günümüzde çeşme suyu akmamaktadır. Dipnot olarak şunu eklemek istiyorum. Kastel kelimesi çeşme, pınar ve şadırvan anlamına gelir. Burada çeşme anlamında kullanılmıştır.

Ravanda Kalesi

Polateli İlçe merkezine bağlı Belenözü köyünde bulunur. İlçe merkezine 7 km uzaklığındadır. Kim ve ne zaman tarafında yapıldığı bilinmiyor. Kalede yapılan kazılar sonucunda Hitit dönemine ait olduğu düşünülen yapılara rastlanmıştır.

Birçok medeniyet bu kale üzerinde savunma yapmıştır. Kale de yapılan kazılardan da anlaşılacağı üzere burada birçok medeniyet gelip geçmiştir. Günümüzde duvarları yıkılan kale hala tarihe ve zamana meydan okumaktadır.

Oylum Höyük

İlimizde bulunan bu höyük tarihi olarak önemli bir yere sahiptir. Anadolu, Mezopotamya ve Suriye arasında kalan bölgede bulunur. Bu höyük ilimizin aydınlatılmasında önemli bir yere sahiptir. İlimizde birçok höyük bulunur.

Fakat en büyükleri bu höyüktür. Bu höyükte birçok kazı çalışması yapılmıştır. Kazı çalışmasında elde edilen yapılar Kilis müzesinde sergilenmektedir.

Söğütlüdere

İlimizde bulunan bu doğal güzelliği ilkbahar ve yaz mevsiminde yöre halkının sık uğradıkları bir yerdir. Buraya gelen yöre halkı akşama kadar doyasıya eğlenebiliyorlar.

Burada piknik yapıyorlar. Kuzey yamaçlarında akıp gelen Zoppun deresi ve Akpınar kaynaklarında akan suların oluşturmuş olduğu yeşilliği ve serinliği tatmanızı öneririm.

Akpınar

İlimizde bulunan bu kaynak suyu kalkerli toprağın arasında şırıl şırıl akan suları ile insanı adeta büyülemektedir. Yöre halkı yazın buraya akın etmektedir.

Yeşilliği, doğası ve serinliği ile insana farklı hazlar bırakmaktadır. Yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Kilis Evi

İlimizde bulunan Kilis evleri avlulu olup inşasında yörede bulunan taş ocaklarında çıkarılan kirli beyaz taşlardır. Geleneksel Kilis evin de bulanan avlu, mutfak, oda ve mağaralardan oluşan tek katlı bu yapıtlar oldukça otantik bir havaya sahiptir.

Günümüzde Kültür İl Müdürlüğü olarak kullanılan, Neşet Efendi, Dağlı Ahmet Bey Konağı, Eski Kaymakam Evi, Süpürgeci Konağı, Müftü Salih Efendi Konağı gibi konaklar önemli sivil mimari örnekler arasında yer almaktadır.

Yolunuz buraya düşerse bu yapıları ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Ayn Önü Kasteli

Kilis ilimizin Hacı Molla Hamid Mahallesinde bulunan Ayn Önü Kasteli ile ilgili gözlemlerimizi aktaracağız. Yerel ağızdan Kestel çeşme anlamında kullanılır. Bu sözcük Arapça bir sözcük olup Karacaoğlan şiirlerinde de bu sözcüğe rastlayabiliriz.

İlimizde bu türde 16 tarihi çeşme bulunmaktadır. Bunlardan biri de Ayn Önü Kasteli’dir. Bu çeşmelerin suyu kent dışında açılan kuyulardan veya kaynak sularda getirilmektedir. Bunu kanallar ve su depoları ile merkeze ulaştırılır. Bu çeşme iki kemerli taş bir yapı olan çeşmenin lülesi de taştandır.

Üstünde sülüs kitabesi bulunmaktadır. Bu çeşmeyi Hacı Ahmet adında bir hayırsever yapmıştır. Çeşmeye giden yolu açmaya çalışırken ölmüştür. Yakın dostları geri kalan yolu açıp onun adına açmışlardır. 1807 yıllında yapılan bu çeşme Hacı Ahmet hayratına hizmette açılmıştır.

Bu ilimizde bulunan çeşmelerin çoğunluğu özgünlüğünü kaybetmiştir. Bazıları ise susuzdur. Fakat bazı çeşmeler Taşınmaz kültür mirası olarak tescillenmiştir. Bunları da sizinle paylaşmak istedik. 1.Salih Ağa Kasteli 2.İpşir Paşa Kasteli 3.Fellah Kasteli 4.Kurdağa Kasteli 5.Nemika Kasteli 6.Küçük Çarşı kasteli

Kilis Ulu Cami

Kilis ilimizde Osmanlı kayıtlarına göre 55 cami 10 mescit bulunmaktadır. Günümüze kadar 31 cami savunmasız bir şekilde yok olmuştur. Var olan camilerden 11 tanesi Osmanlı dönemden öncesine ait olduğu tahmin edilmektedir.

Bunlardan biri de Kilis ilimizin en eski Camisi Ulu camidir. Ulu cami kim ve ne zaman tarafında yapıldığı bilinmiyor. Cami düzgün kesme taşlarla inşa edilmiştir.

En son 1924 yıllında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Yolunuz düşerse bu tarihi camiyi kesinlikle ziyaret etmenizi öneririm.

Karataş Parkı

Kilis kent merkezinde bulunan Karataş Parkı veya diğer adıyla Cumhuriyet parkı Gezilip görülmeye değer bir yerdir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka dinlenmek ve huzur bulmak için bu parka uğrayın. Özellikle yaz aylarında yöre halkı tarafında sıkça tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

Küçük Çarşı Kasteli

Kilis kent sınırları içerisinde bulunan Küçük Çarşı Kasteli, 1844-1870 yılları arasında Hacı Osman Efendi tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı dönemine ait önemli yapılardan biridir. Bu yapı 1933 yıllında geniş bir şekilde restore edilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çeken bu yapıyı görmenizi tavsiye ederim.

Kurdağa Kasteli

Kilis kent sınırlarında bulunan Kurdağa Kasteli, 1635 yılında Kilis voyvodası Kurdağa tarafından yaptırılmış bir çeşmedir. Bu çeşme tek girişli olup inşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Günümüze kadar birçok onarımdan geçse de günümüzde halla kullanılmaktadır.

Neşet Efendi Konağı

Kilis kent merkezinde bulunan Neşet Efendi Konağı, 1925 yıllında Halepli Haci Ahmet(Mimar) tarafında inşa edilmiştir. Bu konak Kilis’in ev mimarisini tamamen yansımaktadır. İki kattan oluşmaktadır. İlk katında 6 oda, salon, banyo, mutfak ve tuvalet bulunur. İkinci katında ise 7 oda, mutfak, tuvalet ve banyo bulunur. Buraya yolunuz düşerse bu yapıyı mutlaka görmelisiniz.

Polatbey Höyük

Kilis ili, Polateli ilçe sınırında bulunan Polatbey Höyük, Birinci Derece Arkolojik SİT Alanıdır. Bu höyük üzerinde yapılan kazılarda çok tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Buraya yolunuz düşerse bu açık hava müzesini andıran yapıyı ziyaret edin.

5 YORUMLAR

  1. Kilis şehir merkezindeki camiler, çeşmeler, tarihi konakları ve hatta sokakları ile bir açık müze durumdadır. Ayrıca Oylum bazilika mozaikleri, Ravanda kalesi, Leylit kral mezarı, ve çevre köylere yayılmış onlarca höyükler ile de görülmeye değer gezmekle bitmez bir tarih hazinesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz