Osmaniye

Osmaniye Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 16 Yer! Nereye Gidilir, Nereler Gezilir? Osmaniye Akdeniz Bölgesinde bulunan bir ildir. Osmaniye ili Ülkemizin 80. İlidir. 1996 yıllında Adana ilimizden ayrılıp il olma statüsüne kavuşmuştur.

Osmaniye Gezilecek Yerler

İlimizin eski adı Cebelibereketir. İlimize bağlı 7 ilce, 9 belde ve 161 köy vardır. Osmaniye ilinin ilçeleri; Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli, Sumbas ve Toprakkale’dir.

Göz at ;

  1. Osmaniye Gezilecek Yerler
  2. Osmaniye’de Gezilecek 10 Yer
  3. Osmaniye’nin İlçeleri
  4. Osmaniye Gece Hayatı
  5. Osmaniye Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Karatepe Aslantaş Milli Parkı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
  7. Karaçay Şelalesi ve Mesire Yeri
  8. Akdeniz Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  9. Osmaniye Otelleri ve Osmaniye Otel Fiyatları

İlimiz yeni kurulmuş olabilir. Fakat tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlimizde gezilip görülecek tarihi ve doğal güzellik bakımında zengindir. Bunları hepsini yazdık isteyen olursa burada okuyabilir. Siz değerli okurlarımız içinde 10 güzel yer seçtik umarım beğenirsiniz.

Sorularınız olursa yorum kısmında yazabilirsiniz. Ayrıca Osmaniye Gezi Rehberi Hakkında çok uzun bir yazı yazdık isteyen olursa linki tıklayarak okuyabilir. İşte link Osmaniye Gezi Rehberi

Karaçay Şelalesi ve Mesire Yeri

İlimizin merkezinin 4 km ötesinde saklı bir cennet bulunur. Yaz ayında sevdiklerinizi yanınıza alıp yola çıkıyorsunuz. Belli bir süre arabayı durdurup Yaya olarak devam etmek zorunda kalıyorsunuz.

Bir süre sonra 30 metre yüksekliğinde şırıl şırıl akan suyun sesini duyuyorsunuz. Biraz daha yol aldıktan sonra suyun serinliğini de vücudunuzda hissediyorsunuz. Bu su ilimiz için önemli olan Karaçay şelalesidir. Bu şelale karşısında durup suyun yukarıda aşağıya doğru dans edişini izlemeye doyamıyorsunuz. Şelale ile birlikte çam ağaçlarının oluşturduğu manzara ile büyüleniyorsunuz. Bütün yorgunluk ve sıcaklığı unutuyorsunuz.

Adeta enerji depoluyorsunuz. Biraz daha ileri gittiğiniz de piknik yerini görüyorsunuz hafta içi hafta sonu hiç fark etmez buraya geldiğinizde birçok aileyi görmek mümkündür. Mangal ateşinizi yakıyorsunuz. Biraz sonra sofra hazır oluyor. Yemeğinizi yedikten sonra semaveriniz yakıyorsunuz.

Daha sonra manzara karşısında oturup çayınızı yudumlarken zamanın donmasını istiyorsunuz. Akşama kadar doyasıya bu alanda eğleniyorsunuz. Sevdiklerinizle birlikte güzel zaman geçirmiş oluyorsunuz.

Ayrıca burada Çukurova bitkilerin yetiştiği yerdir. Ayrıca ziyaretçilerin ihtiyacına cevap veren bir lokanta da bulunmaktadır.

Ala Cami

İlimizin Kadirli İlçesinde bulunan bu yapı Roma dönemine ait bir yapıdır. m.s 70’li yıllarda inşa edilmiştir. İlk inşa edildiğinde bir manastır olarak inşa edilmiş daha sonra kilise eklenmiş uzun yıllar manastır olarak hizmet vermiştir.

Bu yapı 1480 yıllında Dulkadiroğulları Türkmen beyi, Alaüddevle’nin oğlu Sarı Kaplan zamanında Camiye çevrilmiştir. İsim olarak da Alaüddevle Camisi bırakılmış. Daha sonra ilçe boşanınca cami kendi kaderine terk edilmiştir. 1865 yıllında tekrar restore edilerek cami açılmış ve ismi Ala Camisi olmuştur.

En son 2005 yıllında büyük bir ödenek ile restore çalışmaları başlatmış 2007 yıllında tamamlanmış. İlçemizin en önemli tarihi yapılardan biridir. Mutlaka görmelisiniz.

Karatepe Açık Hava Müzesi

İlimizin Kadirli İlçe merkezine 22 km uzaklıkta bulunan Kızyusuflu köyünde bulunur. Burada m.ö 8.yy’da Adana ‘da hüküm süren Hitit kralı Asativatas tarafından, krallığını kuzeydeki vahşi kavimlere karşı korumak üzere bir hudut kalesi olarak yaptırılmıştır.

Daha önce kurucusundan dolayı Asativatas ismini almıştır. Daha sonra burayı ele geçiren Asurlular bu kaleyi yakıp yıkmışlardır. Bölgede kazı çalışmaları 1946 yıllında başlamıştır. Burada birçok yapıya rastlanmıştır.

Özellikle aslan başlı heykeller bulunur. Bundan dolayı Aslantaş da denilmektedir. Buradaki eserler kapılı müzeye götürülmek istenmiş fakat çok olduğundan dolayı burayı Açık Hava Müzesi haline getirmişlerdir. Buraya geldiğinizde tarihi bir haz alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

Toprakkale Kalesi

Toprakkale İlçemizin sınırında bulunan bu kale il merkezine 10 km uzaklıktadır. Kale Osmaniye-Adana ve Hatay illerimizin tam kavşak noktasında inşa edilmiştir.

Kale ilk yapıldığı zaman Çukurova’yı Suriye’ye bağlanan yolu kontrol etmek için inşa edilmiştir. Ovaya hâkim kayalıklar üzerine inşa yığılmış 75 metre toprak üzerinde bulunur. Kale ilk m.ö 2 binlerde inşa edildiği rivayet edilir. Kale daha sonra Harun Reşit zamanında restore edilmiştir.

Dikdörtgen planlı kale Osmanlı zamanında Kınık Kalesi ismin almıştır. Kalenin 12 burcu vardır. şehrin her yerinde görülen kale görmeye gittiğinizde sizde tarihi bir haz bırakacaktır.

Haruniye Kaplıcası

İlimizin Düziçi İlçe merkezine bağlı düdüklü köyünde bulunur. İlçe merkezine 22 km uzaklıktadır. Manzara yönünde mükemmel bir yere sahiptir. Ruhsal yönden de şifa bulabileceğimiz bir kaplıcadır. Kaplıca suyun hakkı İl Özel İdare’ye aittir. Genelde Arap turistlerin sık uğradığı mekândır.

Eskiden sadece yaz mevsiminde hizmet veren bu kaplıca günümüzde bütün yıl hizmet vermektedir. 115 yatak kapasitesine sahiptir. Kaplıca suyunun özellikleri şöyle: suyun sıcaklığı 32 derecedir. İçinde: kalsiyum, magnezyum, sülfür, sülfat, bikarbonat bulunmaktadır.

Radyoaktif özelliğe sahiptir. Kaplıca suyu birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu hastalıklar şöyle sıralayabiliriz. Kaplıca suyu özellikle romatizma rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Deri rahatsızlıklarında olumlu etkisi görülür. Sinirsel hastalıklar ile kadın hastalıklarında şifa sağlar.

Beslenme bozukluğunda olumlu etkisi görülmektedir. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında olumlu etkisi görülmektedir. Mide ve bağırsak hastalıklarına faydalı olduğu görülmüştür.

Osmaniye Kent Müzesi

İlimizde bulunan bu müze 1960 yıllarında Çamlık Tesisleri olarak kullanmaktaydı. Daha sonra Müzeye çevrildi. Müzenin ilk girişinde iki dev aslan heykeli bulunuyor. Bu aslanlar Hitit dönemini simgeliyor. Daha sonra biraz gittikten sonra gücün simgesi olan koç boynuzları bulunur.

Biraz daha öteye gittiğimizde müze’de çok şey göreceksiniz. Bir tarafında terzicilik, arasta çarşısı kurulmuş diğer taraftan şipşak Fotoğraf çekimi ve Osmaniye ilimizde unutulmaya yüz tutmuş meslekleri göreceksiniz. Bu müze Osmaniye ilimizin tarih boyunca bütün izlerini yansıtmaktadır. Kesinlikle gelip göreceğiniz bir yerdir.

Kastabala Şehri

İl merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Bahçe Köyün içindedir. Antik kent oldukça iyi bir durumda günümüze ulaşmıştır. Burada en önemlisi Sütunlu Caddesi ve beş bin seyirci kapasiteli tiyatrosudur.

Bunların dışında kilise, hamam ve mezarları ile Osmaniye ilimizde bulunan tarihi yapılardan en önemlilerinden biridir. Burada bulunan yapılar sayesinde ilimiz ve ilçemizin tarihi aydınlatmaktadır.

Almanpınar Yaylası

Hasanbeyli İlçemizde bulunan bu yayla görülmeye değer bir yayladır. İlçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan bu yayla ulaşımı çok rahattır. Yolu asfalt olup rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yaz mevsiminde burası tıklım tıklım dolmaktadır. Burada kamp kuranlar dahi bulunmaktadır.

Burada yaz mevsiminde bir başka güzel olmaktadır. Şehrin Kalabalığında sıkıldıysanız burası tam size göre bir yer. Soğuk suyu, serin havası, yeşilliği ve muhteşem doğası ile görenleri hayret ettiriyor. Yayla Bağ ve bahçelerin arasında bulunuyor.

Yaylada Kır kahvesi, lokanta, fırın ve bakkal bulunmaktadır. ayrıca ilimizde bulunan Zorkun, Olukbaşı Beyoğlu, Savrun Gözü , Dokurcun ve Çığşar Yaylalarını da gezmenizi öneririm.

Berke Barajı

İlimizin Düziçi İlçesinde bulunur. Düdüklü Dağın eteklerinde bulunan Ceyhan Nehri üzerinde kurulmuş olup 1999 yıllında inşasına başlamış ve 2002 yıllında hizmette açılmıştır.

Baraj 201 metre yüksekliği ile Türkiye’de en yüksek Dünya’da ise 16. Sıradadır. Bu barajı mutlaka gelip görmelisiniz.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Osmaniye ilimize gidince gezilecek yerler arasına muhakkak merkez ilçede bulunan Kırmıtlı Kuş Cennetini de almanız gerekir. Bu güzel yer hakkında bizde bıraktığı izlenimleri sizinle paylaşacağız. İlimize 10 km uzaklıkta bulunur.

Kastabala Vadisinde yer alan kuş alanlarından biri olan bu kuş cenneti birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu kuşların birçoğu nesli tükenmekte olan kuşlardır. Yaklaşık 100’e yakın nesli tükenmekte olan kuşları burada tutmaktadırlar. Kuşların çoğalıp yok olmaması için bu kuşlar önemli bir yere sahiptir.

Bu kuş cenneti biyolojik çeşitliği bakımında zengin bir yer olup bütün kuş türlerin sahip olduğu bir yerdir. Bu kuş cenneti sadece Osmaniye’de değil bölgede çok önemli bir yere sahiptir. Siz de buraya geldiğinizde şahit olacaksınız muhteşem manzarası ve birçok kuş türünün sesi ile sizi kendinizden geçirecektir.

Sonbahara doğru buraya geldiğinizde şahit olacağınız başka bir mevzu ise göçmen kuşların göç yolu olarak kullandıklarını görmeniz mümkün olacaktır. Fakat bunu da söylemeden geçemeyecem. Vadiden akan nehir yeterli bakım yapılmadığı için kuşların için tehlike oluşturuyor.

Yolunuz Amonos dağlarına düşerse oksijen deposu olan bu yerde kuş sesleri hayat bulacaksınız. Sevdiklerinizle birlikte ismini dahi bilmediğiniz birçok kuş türüne rastlayacaksınız. Bunları merak edip görmek istiyorsanız buyurun sizi Osmaniye ilimize bekliyoruz.

Karatepe Aslantaş Milli Parkı

Akdeniz Bölgesinde Osmaniye ili sınırları içinde bulunan Karatepe Aslantaş Milli Parkı 4.145 hektarlık alanı kapsayan ve 1958 yılında milli park ilan edilen tarihi öneme sahip bir yerdir. Ceyhan Nehri kıyısında yer alan Karatepe Aslantaş Milli Parkı sınırları içinde çeşitli ağaç ve bitki türüne sahip olan orman, Roma ve Bizans Döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan önemli tarihi kalıntılara sahip açık hava müzesi bulunmaktadır.

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye ilimizin sınırlarında bulunan Kastabala Antik Kenti, gezilip görülmeye değer bir açık hava müzesidir. Osmaniye ilimize 12 km kuzey-kuzeybatısında bulunan antik kent, ilk defa 2009 yıllında kazı çalışmaları yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında Osmaniye ilimizin tarihini aydınlatacak çok sayıda kalıntıya rastlanmıştır. Bu kalıntıların çoğu milattan öncesine aittir. Özellikle Roma dönemine ait yapılar görülmeye değerdir. Yolunuz düşerse buraya gelip tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

Sabun Çayı Şelaleleri

Osmaniye ili, Düziçi ilçe sınırında bulunan Sabun Çayı Şelaleleri, gezilip görülmeye değer harika bir doğal güzelliktir. Düdül Dağı civarında bulunan şelale, James Bond filminde bir sahneye de hizmet etmiştir. 10 metre yükseklikte akan şelale suyun oluşturmuş olduğu manzara kesinlikle görülmeye değerdir. Yaz mevsimi ile birlikte yöre halkı tarafında sıkça tercih edilmektedir.

Maksutoğlu Yaylası

Akdeniz Bölgesinin doğu kesiminde yer alan Osmaniye ili, Kadirli ilçesi sınırında bulunan bu yayla şehrin renkli yerlerinden biridir. Kadirli ilçe merkezine 45 km uzaklıkta bulunan yaylada Kırmızı kiremitli evler bulunur. Yeşillikler içinde bulunan evler de konaklayabilirsiniz. Yaylanın harika manzarasını izleyip bol oksijen depolayabilirsiniz.

Almanpınarı Yaylası

Akdeniz Bölgesinin doğu kesiminde yer alan Osmaniye ili, Hasanbeyli ilçesi sınırında bulunan bir yayladır. Osmaniye ilimizde bulunan bu yayla gezilip görülmesi gereken bir yayladır. Yaz mevsiminde burası tıklım tıklım dolmaktadır. Burada kamp kuranlara da şahit olabilirsiniz.

İlkbahar da başlayan hareketlilik sonbahara kadar devam eder. Şehrin Kalabalığında sıkıldıysanız burası tam size göre bir yer. Soğuk suyu, serin havası, yeşilliği ve muhteşem doğası ile görenleri hayret ettiriyor. Yayla; Bağ ve bahçelerin arasında bulunuyor. Yaylada Kır kahvesi, lokanta, fırın ve bakkal bulunmaktadır.

Aslandağ Tarihi Milli Parkı

Akdeniz Bölgesinin doğu kesiminde yer alan Osmaniye ili, Kadirli ilçesi sınırlarında bulunan bir açık hava müzesidir. M.Ö 8. yüzyılda Adana ‘da hüküm süren Hitit kralı Asativatas tarafından, krallığını kuzeydeki vahşi kavimlere karşı korumak üzere bir hudut kalesi olarak yaptırılmıştır. Daha önce kurucusundan dolayı Asativatas ismini almıştır. Daha sonra burayı ele geçiren Asurlular bu kaleyi yakıp yıkmışlardır.

Bölgede kazı çalışmaları 1946 yıllında başlamıştır. Burada birçok yapıya tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Özellikle aslan başlı heykeller bulunur. Bundan dolayı Aslantaş da denilmektedir. Buradaki eserler kapalı müzeye götürülmek istenmiş fakat çok olduğundan dolayı burayı Açık Hava Müzesi haline getirmişlerdir. Buraya geldiğinizde tarihi bir haz alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

10 YORUMLAR

  1. kus cenneti hiç bakım yok gırış ucretli ama içerde bakım yok çöplük içinde osmaniye yasıyorum guzel yerlerimiz var degerelndıremiyoruz

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here