Yürüyerek İstanbul Cami Turu (2 Saat ve 5.6 KM)
Yürüyerek İstanbul Cami Turu (2 Saat ve 5.6 KM)

İstanbul’un tam bir cami şehri olduğunu biliyorsunuz. Bu yazımızda sizlere toplamda 5.6 kilometre yürüyerek toplamda 2 saat sürecek olan bir günlük cami gezi rotası hazırladık. Rotamız sayesinde toplamda 8 cami görecek günü tamamlamış olacaksınız.

Günlük cami rotamız ile Sultan Ahmet Camii, Ayasofya , Rüstem Paşa cami, Süleymaniye cami, Beyazıd cami, Bodrum cami, Şehzade cami ve Fatih Camii ve Külliyesini görecek, İstanbul’un tarihi ve kültürel yapısına dokunmuş olacaksınız.

1) Sultan Ahmet Camii

İstanbul’un en çok ziyaret edilen ve en ünlü turistik yerlerinin başında geliyor. Mavi çinileri nedeniyle halk arasında Mavi cami olarak ta bilinmektedir. 1609 yılında yapımına başlanmıştır. Dua etmek için ve aynı zamanda günlük 5 vakit namaz kılmak için bu camiyi kullanabilirsiniz. Sabah 08:30’da açılan cami, akşam 17:00’a kadar açık kalmaktadır.

2) Ayasofya

Sultan Ahmet camisinden çıktıktan sonra hemen karşıda Ayasofya bulunmaktadır. Önceden Müze olarak hizmet veren bu cami, şimdilerde Cami olarak yeniden hizmetine devam etmektedir. Aslına bakarsanız İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. Dünyanın 8. harikası olan bu cami 325 Yılında kilise olarak inşa edilse de, 537 yılında yeniden inşa edilmiş ve camiye dönüştürülmüştür.

Ayasofya cami ziyaretinden sonra yere batan caddesi üzerinden 1.6 km yürüyüp Rüstem paşa camisine varacaksınız.

3) Rüstem Paşa cami

1561-63 yılları arasında inşa edilen cami, Osmanlı devletinin en önemli camilerinden birisidir. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Prenses Mihrimah’ın kocası Sadrazam Damat Rüstem Paşa için ünlü İmparatorluk Mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Süslü seramik karoları ona muhteşem bir görünüm vermektedir. Osmanlının ünlü mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Her gün sabah 10:00 ve akşam 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini beklemektedir.

Rüstem paşa cami ziyaretinin ardından mahkeme sokak tarafından 700 metre ilerleyip Süleymaniye camiine varacaksınız.

4) Süleymaniye cami

Mimar Sinan tarafından 1557 yılında “Kanuni Sultan Süleyman” için yaptırılan Süleymaniye Camii, İstanbul’da seyahat listelerinin başında yer aldığı gibi, manzarası en güzel olan bölgelerden birisidir. Boğaz görünümü ile adeta büyülemektedir. 1660 yılında Süleymaniye Camii yangından perişan olmuş ve IV. Mehmet tarafından restore edilmiştir. Cami külliyesinde aynı zamanda fakirlere yemek dağıtımıda yapılmaktadır. Her gün sabah 10:00 ve akşam 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini beklemektedir.

Süleymaniye camisinden sonra 1 km ileride Beyazıd camiye varacaksınız.

5) Beyazıd cami

Bayezid Camii, İstanbul’daki Bayezid Meydanı’ndaki Theodosius Forumu kalıntılarının yakınında bulunan bir Osmanlı imparatorluk camisidir. Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından yaptırılan, İstanbul’un fethinden sonra inşa edilen en büyük cami külliyelerinden biriydi. Caminin arkasında Sultan II. Bayezid, kızı Selçuk Hatun ve Sadrazam Koca Mustafa Reşid Paşa’nın mezarlarının bulunduğu bir bahçe bulunmaktadır.

Beyazıd camiden çıktıktan sonra 200 metre ileride Bodrum camisine varacaksınız.

6) Bodrum cami

1500 Yılında Osmanlı Sadrazamı Mesih Paşa tarafından cami haline getirilmiştir. Cami, 1784 ve 1911 yıllarında iki kez yangından zarar görmüş, 1960’lı yıllara kadar İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin restorasyon çalışmalarını üstlenmiştir.

7) Şehzade cami

Şehzade Cami, İstanbul’un Fatih semtinde bulunan bir Osmanlı camisidir. Sultan I. Süleyman, 21 yaşında çiçek hastalığından ölen oğlu Şehzade Mehmet’in anısına yaptırmıştır. 1548 yılında tamamlanan cami, Osmanlı mimarı Mimar Sinan’ın ilk büyük projesiydi. Aynı zamanda tarihçiler tarafından Mimar Sinan’ın tasarladığı Osmanlı mimarisinin ilk şaheseri olarak kabul edilmektedir. Bundan sonra imparatorluk genelinde daha birçok cami ve anıt yaratmaya devam etmiştir.

Şehzade camisinden sonra 1.1 km yürüyüp Fatih camisine varacaksınız.

8) Fatih Camii ve Külliyesi

İstanbul’daki Türk-İslam mimarisinin en büyük örneklerinden biridir ve Kutsal Havariler Kilisesi’nin orijinal yerine inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) tarafından 1462-1470 yılları arasında yaptırılan Fatih Camii yapı bakımından oldukça farklıdır. Bir hastane, bir kervansaray, mutfaklar, bir pazar yeri ve birkaç hamamdan (Türk hamamı) oluşmaktadır. Cami ayrıca 1000’den fazla öğrenciyi ağırlayabilen bir medreseye (islam okulu) ev sahipliği yapmaktadır. Her gün sabah 09:00 ve akşam 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini beklemektedir.

Yürüyerek İstanbul Cami Turu (2 Saat ve 5.6 KM)
Yürüyerek İstanbul Cami Turu (2 Saat ve 5.6 KM)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz