Bangladeş Hakkında Bilgi
Bangladeş Hakkında Bilgi

Bangladeş, Asya kıtasının güneyinde bir ülkedir. Hemen hemen her yerde, dört tarafı ile Hindistan ile sınırlanmıştır. Sadece güneydoğuda Myanmar ile sınırı vardır. Bangladeş Dünyanın en kalabalık ülkelerinden birisi olmasına rağmen, toprak büyüklüğü ile çok küçük bir ülkedir.

Ülkenin içinden üç büyük nehir akar: Brahmaputra, Meghna ve Ganj. Her üçü de ülkenin güneyindeki Hint Okyanusu’na, daha doğrusu Bengal Körfezi’ne akar. Arazi çoğunlukla düzdür ve denizin sadece birkaç metre yukarısındadır, neredeyse hiç dağ yoktur.

Bangladeş‘in başkenti Dakka’dır. Başkentte altı milyondan fazla insan yaşamaktadır. Dhaka aynı zamanda Bangladeş’in en büyük şehri, Chittagong ve Khulna’nın önündedir.

Bangladeş‘te her on kişiden dokuzu Müslüman. En büyük Cami, Dakka’daki Bait-Al-Mukarram camisidir. Bangladeş’in arazi alanının çoğu şehirler veya Plantasyonlarla doludur. Doğal olarak yetişen çok az bitki var. Sadece güneydoğuda, Chittagong bölgesinde hala tropikal yağmur ormanları var. Bu ormanlarda Filler, maymunlar, yılanlar ve Bangladeş’in Ulusal hayvanı olan Bengal kaplanı gibi hayvanların çoğu da yaşamaktadır. Kral Kaplan da denir. Daha az yağmur ormanı olduğu için, daha az Kaplan var.

Hindistan ve Pakistan gibi Bangladeş de 18. yüzyıldan beri Büyük Britanya’nın bir kolonisi olmuştur. 1947’de İngiliz Hindistan dağıldı ve iki ülkeye ayrıldı: daha çok Hindu Hindistan ve Müslüman Pakistan. Bengal bölgesinin Doğu kısmı da ağırlıklı olarak Müslüman olduğu için Hindistan’dan ayrıldı ve Doğu Pakistan olarak Pakistan’a geldi. Pakistan ve Doğu Pakistan arasında büyük Hindistan vardı.

Bangladeş Hakkında Bilgi
Bangladeş Hakkında Bilgi

Ancak kısa süre sonra Pakistan ve Doğu Pakistan’ın birçok konuda hemfikir olmadığı ortaya çıktı. Kısa süre sonra Doğu Pakistan’daki birçok önemli kişi Bağımsızlık talep etti. Pakistan ile Doğu Pakistan arasında Bengallerin kazandığı bir savaş vardı, çünkü Hindistan onlara yardım etti.

1971’de Doğu Bengal bağımsız oldu ve yeni bir isim aldı: Bangladeş. 1975 yılına kadar Bangladeş bir Demokrasiydi, ardından hükümet Başkanının öldürüldüğü ayaklanmalar vardı. Daha sonra Ordu iktidarı ele geçirdi. 1990 yılına kadar Bangladeş askeri Diktatörlüktü. O zamandan beri yine bir demokrasi oldu. Bununla birlikte, hala çok fazla huzursuzluk ve yüksek düzeyde yolsuzluk var, bu da birçok politikacının parayla etkilenebileceği anlamına geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz