İran'da Gezilecek Yerler
İran'da Gezilecek Yerler

80.043.146 toplam nüfusuyla dünyanın en kalabalık 17. büyük ülkesi İran, Asya kıtasında bulunur.

İran’da Gezilecek Yerler

İran, ülkemizin sınır komşu olup dünyanın en köklü uygarlıklarından biridir. Burada gezip görmeniz gereken birçok tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunur.

Bu Yazılarda Okumalısınız ;

  1. Van’dan İran’a Nasıl Gidilir
  2. Van Tebriz Arası En Ucuza Nasıl Giderim?
  3. İran Para Birimi, TL Tümen Kuru ve Para Durumu
  4. Arabayla İran Gezi Planı / Kırın Ön Yargılarınızı
  5. İran Vizesi İçin Gerekli Evraklar ve Nasıl Alınır?
  6. Tebriz’de Gezilecek 10 Yer
  7. İran’da Gezilecek 10 Yer
  8. Türk Gezgin İran’da 20 Gün Sudan Ucuza Kaldı
  9. Genç Gezginler İran’dan Van’a Otostopla Geldiler
  10. Ağrı’dan İran’a (Gürbulak Sınır Kapısı) Nasıl Gidilir?
  11. İran Nerede?
  12. İran Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
  13. Tahran Nerede, Hangi Ülkede ve Nerenin Başkenti
  14. Tahran Gece Hayatı

Bunların içinde en gözde 10 yeri seçtik. Şöyle ki;

1-Tahran

Tahran, İran’ın başkenti ve 15 milyonu aşan nüfusuyla  İran’ın en büyük şehridir. Hazar Denizine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunur. Şehirde gezip görmeniz gereken birçok yer bulunmaktadır. Yine çok sayıda alışveriş merkezi ve eğlence alanları burada bulunmaktadır. Yolunuz buraya düşerse Azadi Kulesi, Tahran Zoolojik Parkı, İran Malik Ulusal Müzesi, İmamzade Saleh’in türbesi, Tahran’ın tarihi Kapalı Çarşısı, Gülistan Sarayı, Niavaran sarayı, Jamshidieh, Mellat ve Shahr parklarını mutlaka ziyaret edin.

2-İsfahan

İsfahan, İran’ın İsfahan Eyaleti’nin yönetim merkezi olup yaklaşık 1,5 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük 3. şehridir. Safaviler döneminde başkentlik yapan bu kentte çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse Nakş-ı Cihan Meydanı, İmam Camii, Şeyh Lütfullah Camii, Ali Gapu Sarayı, Mescid-i Cuma Camii, Tarihi Çehar Bağ Mesire Alanı, Hacu Köprüsü, Siosepol Köprüsü, Heşt Beheşt Sarayı, Çehar Bağ Medresesi, Çehel Sütün Sarayı ve şehirde bulunan müzeleri mutlaka ziyaret edin.

3-Şiraz

Şiraz, İran’da Fars Eyaleti’nin yönetim merkezidir. Antik Pers bölgesinde yer alan bu şehirde çok sayıda şair, filozof ve din adamı bulunur. Bu nedenle aşk ve şiir şehri olarak bilinmektedir. Buraya yolunuz düşerse Persepolis Antik Kenti, Eram Bahçesi, Nasr-Al Mülk Camii, Şah Çerağ Türbesi, Kerim Han Kalesi, Hafız’ın mezarı ve Kapalı çarşıyı ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

4-Sari

Sari, İran’ın kuzeyinde bulunan Mazenderan Eyaleti’nin merkezi olup yaklaşık 500 bin nüfusa sahiptir. İsmi fazla duyulmayan bu kent daha çok doğal güzellikleriyle bilinir. Buraya yolunuz düşerse ziyaret etmeniz gereken yerler şunlardır. Portakal koruları, Sari Saat Kulesi, Badab Surt Doğal Şelalesi, Babol ve Amol…

5-Yezd

İran’ın orta kısmında yer alan Yezd, antik ve çöl şehridir. Aynı zamanda Zerdüşt dininin merkezidir. Kum kulelerin yükseldiği bu şehre yolunuz düşerse Ateşgede-Zerdüşt tapınağı, Dakhme- Sessizlik kulesi, Emir Çakmak Camii ve Kompleksi, Su Müzesi ve 12 İmam Türbesi gibi turistik yapıları gezmeden geri dönmeyiniz.

6-Tebriz

Tebriz, İran’ın deyim yerindeyse en eski ve güzel şehirlerinden birisidir. Özellikle Van’dan yola çıkan Türk gezginlerin ilk giriş şehridir. Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan Mevlana’nın Şemsi diye bir kavram vardır bilirsiniz. Hani Mevlana Şemsin adını duyunca bile çok heyecanlanır ya.

Şems, Mevlana’nın öğrencisidir ve Tebrizlidir. Ayrıca yine Dünya genelinde çok iyi bilinen ünlü şair Şehriyar yine Tebrizlidir. Zaten edebiyat literatüründe Tebriz için şairler kenti denilmektedir. Şairler mezarlığı bile bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse Tebriz Kapalı Çarşısı, Arg-e Tebriz, Tebriz Kalesi, Mavi Camii, Azerbaycan Müzesi, Afzaladdin Bedel Khagani, Amir Nezam Evi, Makberetüş Şuara, Şairler Anıtı Tebriz Belediyesi ve Saat Kulesi gibi turistik yapıları gezmeden geri dönmeyiniz.

7-Kandovan

Tebriz’in 50 km güneyinde kalan Kandovan, Doğu Azerbaycan Eyaleti’nde yer alan turistik bir köydür. Bu köy daha çok taş yapımlarıyla ün kazanmıştır. Köyde yapılan evlerin mimarisi harikadır. Köyde yaklaşık 700 yıllık evler bulunuyor. Buraya yolunuz düşerse bu yapıları ziyaret edin.

8-Kirman

Kirman, İran’ın güney doğusunda yer alan bir çöl şehridir. Lut Çölü’nün güney batısında kalan bu şehir, geçimini ticaretle sağlıyor. Şehir, çamurdan yapma evler ve antik bir pazardan oluşmaktadır. Bu kent yıl boyunca çok sayıda turist de çekmektedir. Özellikle Arg-e-Bam, Ganjali Han Hamamı, Şah Nematollah Vali’nin türbesi ve Şazdeh Bahçesi gibi turistik yapıları yıl boyunca çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

9-Kum

Kum veya Qum olarak bilinen bu şehir, Şii İslam dünyasının tarihi merkezidir. Şii inancına göre burası hac mekanıdır. Bu nedenle yıl boyunca çok sayıda hac adayını ağırlamaktadır. Şehirde çok sayıda türbe ve dini mekan bulunur. Ayrıca din eğitimi almak isteyen öğrencilerin de gittiği bir şehirdir. Aynı zamanda İmam Ali Rıza’nın kız kardeşinin de defnedildiği yerdir. Sünni Müslümanlar için Mekke ve Medine ne ise Şii Müslümanlar içinde Qum şehri odur. Burayı ziyaret eden bayanlar örtülü olması gerekir. Yoksa şehre giremez.

10-Meşhed

Meşhed, İran’ın Razavi Horasan Eyaleti’nin yönetim merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir. İmam Rıza’nın türbesi burada bulunmaktadır. Bu nedenle Sünni Müslümanlar için kutsal kabul edilen bir şehirdir. Her yıl yaklaşık 1,5 milyon turist bu şehri ziyaret etmektedir. Şehirde çok sayıda dini yapı bulunur. Yolunuz düşerse bu şehri de ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

İran Gezi Rehberi
İran Gezi Rehberi


Bunlar dışında İran ile ilgili diğer bilgileri de liste haline getirdik. Şöyle ki;
İran

Nüfus: 80.043.146

Başkent: Tahran

Resmi Dili: Farsça

Para Birimi: İran Riyali

Bulunduğu Kıta: Asya

Kuruluş Tarihi: 1 Nisan 1979

Önemli Şehirleri: Tahran, İsfahan, Şiraz, Sari, Yezd, Tebriz, Kandovan, Kirman, Kum, Meşhed

Dini: İslam

Saat Farkı: Türkiye ile İran arasında 30 dakikalık zaman farkı vardır. Türkiye saat 12:00 iken İran’da 12:30 olmaktadır.

Vize Durumu: Vizeye gerek yok. Pasaportunuzu alıp gidebilirsiniz. TC vatandaşları 90 güne kadar İran’da vizesiz bir şekilde kalabilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz