Sivas'da gezilecek yerler

Sivas Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 40 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Sivas 621.224 toplam nüfusu ile Ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehirdir. Sivas ilimize bağlı 17 ilçe bulunur.

Sivas Gezilecek Yerler

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı İç Anadolu’nun doğusu doğu Anadolu’nun ise batısı olarak tabir edilen her köşesi tarih kokan güzide şehirlerimizden biridir.

Göz at ;

  1. Sivas Gezilecek Yerler
  2. Sivas Gece Hayatı
  3. Sivas’da Gezilecek 10 Yer
  4. İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  5. Sivas Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  6. Sivas Ulu Camii
  7. Sivas Otelleri ve Sivas Otel Fiyatları
  8. Sivasın Hobbit Evleri
  9. Sivas Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Bu ilimizle ilgili uzun bir yazı yazdık.İsteyen olursa buradan OKUYABİLİR. Şimdi ilimizin seçmelerden oluşan 10 güzel yeri sizinle paylaşacağız. Umarım beğenirsiniz. Sorularınız olursa yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar…

Sivas Ulu Camii

Sivas şehir merkezine yakın Uluanak mahallesinde bulunur. Danişmendliler tarafından 1196-1197 yılları arasında Kul Ahi’ye yaptırılmış olup camilerin yapılmasında örnek teşkil etmiştir.

Üç girişi olan cami avlusunda bir çok önemli zata ait mezar bulunmaktadır.Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bu yapıt Sivas’da gezilmesi gereken şahane bir yapıt.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi

Sivas merkezde bulunan Orduevi karşısında yer alır. Bu bina Milli Mücadele döneminde kongrelere ev sahipliği yapmıştır. Kongre binası 5 Ekim 1892 tarihinde Sivas Valisi tarafından yaptırılmıştır.

Bu uzun dönemde yıpranan ve bu yüzden tadilata alınan kongre binası uzun bir süre tadilatta kaldıktan sonra 2016 yılında ziyaretlere açılmıştır. Kongre binası içerisinde kurtuluş Savaşı  dönemine ait eserler ile kitabe ve yazıtları içerisinde barındıran bir müze de mevcut.

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu tarih kokan yapıt ve kurtuluş savaşına şahit olan eserleri görmenizi tavsiye ederiz.

Paşabahçe  Piknik ve Mesire Alanı

Sivas merkeze bağlı  Dörteylül Köyü’nde bulunur. Buraya şahsi arabanızla, Taksilerle ve belediyenin tahsis ettiği saatte bir kalkan otobüslerle gitmeniz mümkün.

Önceleri fabrikaların dumanlarının kapladığı vadi şimdilerde masmavi gökyüzü ile her kesime seslenen insanların huzur bulduğu ve hafta sonlarını geçirdiği mükemmel bir yer.

Sivas’ın tarihi ve doğal güzelliklerini gezdikten sonra yorgunluğunuzu atmak için semaveriniz ve mangalınızı yanınıza almanız yeterli.

Çifte Minareli Medrese

Sivas kent merkezinde bulunur. İlhanlıların veziri  Şemseddin Cüveyni tarafından 1271-1272 yıllarında  inşa edilen bu yapıt uzun bir süre ibadet merkezi olarak hizmet vererek bir çok ilim ve bilim insanı yetiştirmiştir.

Büyük yıkımlara sahne olan bu medrese  bir çok tadilattan geçmesine rağmen şu an az bir kısmı ayakta kalabilmiştir. zamanla okul hastahane olarak hizmet vermiştir.

Günümüzde ise insanların gelip konaklaması için çay bahçelerini içinde barındırmasının yanı sıra eski tarihi dokuyu yaşatan Ebru Sanatı, hattatlık, baskı, oymacılık, cam sanatı vb bir sürü sanat dalını icra eden dükkanları da içinde barındırıyor.

Buraya gidip hediyelik eşyalar aldıktan sonra yorgunluğunuzu tarihi yapıyı seyre dalarak kahvenizi yudumlamanızı tavsiye ederiz.

Sivas Kalesi

Sivas kent merkezinde bulunan Topraktepe üzerinde yer alır. Kitabesi günümüze ulaşılmadığı için kim tarafından ve ne zaman yapıldığı hakkında net bir bilgiye ulaşamıyoruz.

Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular, Eretnalılar, İlhanlılar ve Osmanlılar zamanında kale çeşitli onarımlardan geçmesine rağmen 1400 lü yıllarda Timur Devleti tarafından yıkılmıştır. Günümüze çok az sayıda sur harabesi kalmıştır.

Yakın tarihte Sivas Valisi Necmettin Ergin tarafından burada 4 Eylül Parkı yaptırılmıştır. Parkı gezebilir ve şarkılara konu olan bu kalede Sivas’ın güzelliklerini seyredebilirsiniz.

Kangal Balıklı Kaplıca

Sivas il merkezine 90 km, Kangal ilçe merkezine ise 13 km mesafede bulunmaktadır. Balıklı Kaplıcası; Hamam Deresi Vadisinde kırsal bir alan içindedir.

Halk arasında Yılanlı Çermik olarak da bilinir. 5 ayrı yerden kaynak alan kaplıcanın rakımı 1425 metredir. Bu kaplıca içinde 2-10 cm büyüklüğünde Cyprinide (sazangiller) familyasından beni balığı ve yağlı balık türleri yaşamaktadır. Kaplıca suyunun önemi bu balıklardan gelmektedir.

Bu balıklar kaplıcanın 37 derece sıcaklığına sahip suyu içinde yaşıyor. Bu balıklar egzama, sedef gibi cilt ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu balıkların dişleri yoktur. Suya giren insanın etrafında toplanır ve sıcak suyun yumuşatmış olduğu yara ve kabuklarını acıtmadan, kanatmadan kopararak cildi pürüzsüz hale getirirler.

Tedaviden tam olarak olumlu bir sonuç almak istiyorsanız 3 hafta boyunca günde 2 seans şeklinde 4 saat havuza girmeniz gerekiyor. Balıklı Kaplıcası bu şifa veren özelliğinden dolayı 2003 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlık Tesisi olarak tescillenmiştir.

Balıklı Kaplıcası bu özelliği bakımından diğer kaplıcalardan farklıdır. Kaplıca çevresinde 4 otel, 16 özel banyo, 2 açık havuz, 2 kapalı havuz, lokanta, çay bahçesi ve market bulunmaktadır.

Kadı Burhaneddin Türbesi

Sivas il merkezinde, Kale Mahallesi’nde bulunur.  Sivas’da kurulan ve tarihe iz bırakan Kadı Burhaneddin Devletinin kurucusu Kadı Burhaneddin 1399 yılında Sivas’da vefat etmiştir.

Buraya gömülen bu büyük zat uzun yıllar yıkık ve harabe şeklinde ki bir mezarda yatmıştır. 1966 yılında Kadı Burhaneddin mezarı onarılıp türbe haline getirilmiştir.

Her yıl çok sayıda turist ziyaret ediyor. Sizinde yolunuz düşerse ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Divriği Ulu Camii

Sivas’ın en önemli tarihi yapısıdır. Muazzam bir taş işçiliğine sahiptir. İslam Mimarisinin başyapıtı konumundadır. Mengüçoğullarından Turan Melek Şah tarafından yapılmıştır. Yapılı tarihi; 1128-1229 yıllarıdır.

Igımbat Dağının eteklerinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlıdır. Caminin en dikkat çeken yönü kapılarda ve sütunlarda işlenen motiflerdir. Caminin güneyinde ve bitişiğinde Darüşşifa bulunmaktadır.

Darüşşifanın taç kapısı işlemeleri ile dikkat çekmektedir. Divriği Ulu Camii ve bitişiğinde bulunan Darüşşifa görkemli yapısı ile görülmesi gereken önemli tarihi yapılarımızdandır.

Aksu Parkı

Sivas Merkeze bağlı Pulur Mahallesinde bulunur. Yakın tarihte belediye tarafından yapılan bu park içerisinde bulundurduğu kanal, işletmeler, eğlence merkezleri, yürüyüş alanları, yeşil alanlar, konser alanları ile adeta şehrin simasını değiştirmiştir.

Özellikle yaz aylarında ve üniversite zamanında şehir halkı ve öğrencilerin hizmetinde olan bu park  çeşitli sosyal etkinlik ve eğlencelerle herkesi kendisine çekmeyi başarıyor.

Buraya mutlaka gelmenizi tavsiye etmekle beraber karşısında yer alan kardeş park olan BİR-SU’ya da gitmeyi ihmal etmeyin.

Hafik Gölü

 Hafik ilçesinin 2 km kuzeyinde yer almaktadır. Gölün evresi genel olarak sazlık alanlar ile kaplıdır. Tatlı suya sahiptir.

Hafik Gölü tabanında kaynayan su, yağmur ve kar suları ile beslenmektedir. Göl içinde birçok balık türü bulunmaktadır. Aynı zamanda önemli bir kuş cennetidir.

Gölün ortasında bulunan bir adada Pılır Höyüğü bulunmaktadır. Pılır Höyüğü 1. Dereceden arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Gölün çevresi ise mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Gökpınar Gölü

Sivas ilinin Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü; berrak ve Billur sulara sahip doğal bir göldür. Gökpınar Gölünde tatlı alabalık yetişmektedir. Gölün çevresinde Alabalık Tesisleri bulunmaktadır. doğal güzelliğe sahip Gökpınar Gölü’nün yeşil olan çevresi mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Çeşitli su sporları için elverişli olan Gökpınar Gölü görülmeye değer yerlerdendir.

Buruciye Medresesi

Sivas Kent merkezinde bulunan Buruciye Medresesi veya diğer adıyla Hacı Mes’ud Medresesi, 1271 yıllında Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Muzafferüddin Burucirdi tarafında inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Burası uzun yıllar ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Günümüzde kültürel anlamada birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Yapının içerisinde Çay Bahçesi ve hediyelik eşya alınabilecek yerel/kültürel ürünler satılan dükkanlar bulunur. Buraya mutlaka uğrayın.

Gök Medresesi

Sivas kent merkezinde bulunan Gök Medresesi, 1271 yıllında Sahip Ata Fahrettin Ali tarafında inşa edilmiştir. İki katlı olan yapı günümüze kadar çok kez onarımdan geçilmiştir. Buraya yolunuz düşerse Anadolu Selçuklu mimarisi ile inşa edilen bu yapıyı mutlaka ziyaret edin.

Şifaiye Medresesi

Sivas Kent merkezinde bulunan Şifaiye Medresesi, 1217 yıllında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı 1. İzzeddin Keykavus tarafından inşa edilmiştir. Sivas kent meydanında bulunan yapı harika bir mimari tarzda inşa edilmiştir. Sivas aşığı 1. İzzeddin Keykavus burayı inşa ederken şunu amaçlamıştır. Şehre yeni bir eser kazandırmak ve Sağlık hizmetlerini almasını hedeflemiştir. Bu nedenle bu yapı Anadolu’nun en eski Hastanesi olarak bilinir. Uzun yıllar hastane ve medrese olarak hizmet gören yapı, 1. İzzeddin Keykavus ölünce buraya gömülmüştür. Yapı bir de türbe oldu. Günümüze kadar birçok kez onarımdan geçen yapının içresinde çay bahçesi ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Sızır Şelalesi

Sivas’ın Gemerek ilçesinde bulunan Sızır Şelalesi yeşillikler ile kaplı doğal güzelliğe sahip bir alan içinde yer almaktadır. Gürül gürül akan Sızır Şelalesi kendine hayran bırakan bir manzara oluşturmaktadır. Sivas ilinin en önemli mesire yeridir. Çevresinde alabalık restoranları bulunmaktadır. Muhteşem manzaraya sahip Sızır Şelalesinde sevdikleriniz ile keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Sivas Kale Cami

Sivas Kent merkezinde bulunan cami, 1580 yıllında Osmanlı Padişahı III. Murad zamanı vezirlerinden Sivas Beylerbeyi Murad Paşa tarafından inşa edilmiştir. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Günümüze kadar birçok kez onarımdan geçilmiştir.

Şuğul Vadisi

İç Anadolu Bölgesinde Sivas ili, Gürün ilçe sınırında bulunan Şuğul Vadisi gezilip görülmeye değer bir yerdir. Kanyon girişinde bir yürüyüş yolu bulunmaktadır. Vadi içresinde yürüyüş yapabilir ve doğa manzarası harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca vadi girişinde bir balık lokantası ve kır kahvesi bulunur.

İzzettin Keykavus Türbesi

Sivas kent merkezinde bulunan Şifaiye medresesi içerisinde bulunan İzzettin Keykavus Türbesi birçok ziyaretçi tarafında ziyaret edilmektedir. Sivas aşığı İzzettin Keykavus genç yaşta vefat edilince buraya defnedilmiştir.

Ahi Emir Ahmed Kümbeti

İç Anadolu Bölgesinde Sivas kent merkezi sınırları içerisinde bulunan Ahi Emir Ahmed Kümbeti, 1332-33 yıllarında inşa edilmiştir. İnce bir işçilikle yapılan tarihi kümbet görülmeye değerdir. Çok kez onarımdan geçen yapı günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır.

Eğriçimen Yaylası

İç Anadolu Bölgesinde Sivas ili, Koyulhisar ilçe sınırında bulunan Eğriçimen Yaylası gezilip görülmeye değer bir doğal güzelliktir. Ormanlar içinde yer alan Eğriçimen Yaylası güney batından kuzeybatıya doğru uzanan bir vadi içerisindedir. Çam ormanları ile kaplıdır. Çok sayıda su kaynağına sahiptir. Şaşalağan Boğazı ile Yedigözlerden çıkan su kaynakları birleşerek bir dere oluşturmaktadır. Bu dere yayla içinde akmaktadır. Yaylaya doğa harikası bir güzellik katmaktadır. Yeşilin tüm tonlarını içinde barındıran Eğriçimen Yaylası her mevsim farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Eğriçimen Yaylasının güzel tabiatında keyif dolu anlar yaşayabilirsiniz. Burada belediyeye ait 10 odalı bir otel bulunur.

Abdulvahabi Gazi Cami

İç Anadolu Bölgesinde Sivas kent merkezi sınırları içerisinde bulunan Abdulvahabi Gazi Camii, 1901 yıllında Sultan Beyazıt’ın saltanatları zamanında Ahmet Paşanın emri ile inşa edilmiştir. 1972 yıllına kadar küçük bir mahalle camisi iken bu tarihte yıkılıp yerine iki katlı muhteşem bir cami yapılır. Cami mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Burada Abdulvahabi Gazi Türbesi’de Bulunur. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Susamışlar Konağı

İç Anadolu Bölgesinde Sivas kent merkezi sınırında bulunan Susamışlar Konağı 1815 yıllında Benderli Ali Ağa tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra zarar gören konak yakın tarihte belediye tarafında restore edilerek hizmete açmıştır. Buraya yolunuz düşerse ziyaret edin.

Mustafa Kemal Atatürk Anıtı

İç Anadolu Bölgesinde Sivas kent merkezi sınırında bulunan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı görülmeye değer bir yapıdır. Ülkemizin kuruluş reçetesini Sivas ilimizde yazdırılmıştır. Bu nedenle Sivas ilimiz Kurtuluş Savaşında büyük bir başarıya imza atmıştır. Mustafa Kemalin birçok kez gelip ziyaret ettiği şehirde birçok hatırası bulunur. Bunlardan biri de Onun adına yapılan anıttır.

İnönü Konağı

Sivas il merkezinde bulunan İnönü Konağı, Milli Şef İsmet İnönü’nün 1891-1897 yılları arasında Orta öğrenimini tamamladığı sıralarda ailesi birlikte yaşadığı bir konaktır. 2 katlı olan bu konak 1945 yıllında Sivas Belediyesi tarafında satın alındı. 2000 yıllında devir teslim işlemleri ardında müzeye dönüştürüldü. Günümüzde İsmet İnönü’ye ait eşyaları sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka gidip görün.

Yıldız Köprüsü

Sivas Ankara karayolu üzerinde bulunan Yıldız Irmağı üzerindeki Yıldız Köprüsü tarihi bir yapı olup görülmeye değerdir. Yıldızeli ilçesinde geçen Yıldız Irmağı üzerinde bulunmaktadır. Yıldız köprüsü Roma Döneminde yapılan köprünün kalıntıları üzerine Selçuklu Döneminde inşa edilmiştir. Yani Yıldız Köprü Selçuklu Dönemine ait bir yapıdır. Yıldız Köprüsü; 70 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğindedir. Köprünün ayak ve sivri kemerlerinin oluşturduğu 13 göz bulunmaktadır. Yıldız Köprüsünün orta göz kemerinin iç kısmında üç insan figürü bulunmaktadır. Köprünün en dikkat çeken yanı bu insan figürlerdir. Köprü oldukça iyi durumdadır.

Boğaz Köprüsü

Sivas’a 10 kilometre uzaklıkta Kızılkavraz grup yolunda yer alan Boğaz Köprüsü görülmeye değerdir. Bu köprü 103.30 metre uzunluğunda, 4.95 metre genişliğindedir. 1525 yıllında inşa edildiği söylenen bu köprü kesme taştan inşa edilmiştir. Yolunuz düşerse tarihi köprüyü ziyaret edin.

Eğri Köprü

Sivas kent merkezinde bulunan Eğri Köprü, Selçuklu yapısı olup biri 6 diğeri 12 metre olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Köprü batı yönünde düz devam ederken orta kısmında Kuzeye doğru eğik olarak kesme taştan inşa edilmiştir. İsmi de burada gelmektedir. Bir zamanlar hatta yakın zamana kadar Sivas-Malatya yolu ve Güneydoğu Anadolu’nun ulaşımı bu köprü üzerinde sağlanmaktaydı. Kesinlikle görülmesi gereken bir yapıdır.

Ayan Ağa Konağı

İç Anadolu Bölgesinde Sivas ili, Divriği ilçe sınırında bulunan Ayan Ağa Konağı 1838 yıllında Karamahmud oğlu Mehmed Ağa tarafında inşa edilmiştir. Konak Divriği’nin en eski evlerindendir. Konak; selamlık, arkada avlu tarafına bakan mabeyin ve arkada ara sokak boyunca uzanan haremlikten oluşur. Günümüzde haremlik ve mabeyin orijinal halini koruyamadığı için sadece selamlık bölümü restore edilerek ziyarete açılmıştır.

Aşık Veysel Müzesi

Şarkışla ilçesine bağlı ve ilçeye 34 km uzaklıkta olan Sivrialan Köyünde yer almaktadır. Sivrialan Köyü; Ozan Âşık Veysel’in doğduğu köydür. Günümüzde müze olarak kullanılan bu ev Âşık Veysel’in doğduğu evdir. 1982 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Müze içinde Âşık Veysel’in fotoğrafları, kişisel eşyaları ve şiirleri sergilenmektedir. Sivrialan Köyünde her yıl Âşık Veysel’in ölüm yıl dönümü olan 9-11 Temmuz’da Âşık Veysel’i anma törenleri yapılmaktadır. Ayrıca ilçenin girişinde Aşık Veysel parkı bulunmaktadır. Bu park içinde Âşık Veysel heykeli vardır.

Şeyh Erzurumi Türbesi

Şeyh Erzurumi Türbesi, Sivas kent meydanın güneyinde bulunan Kızılırmak mahallesinde bulunur. Şeyh Erzurumi Büyük bir alim olduğu söylenilir. Aynı zamanda birçok savaşta büyük kahramanlıklar göstermiştir. Günümüzde çok sayıda kişi ziyaret etmektedir. Fakat defineciler yüzünde maalesef Sandukası baya harap durumda görünüyor.

Pir Sultan Abdal’ın Evi

Pir Sultan Abdal’ın Evi, Sivas ili, Yıldızeli ilçe sınırında bulunur. Pir Sultan uzun yıllar bu evde yaşamıştır. Ev günümüzde hala sağlam bir şekilde durmaktadır. Evin önünde bir söğüt ağacı ve Pir Sultan’ın asasının ucuna takarak Horasan’dan getirdiği bir değirmen taşı bulunur. Burada bulunan ağaç kutsal olarak kabul edilmektedir. Köylüler gelip bu ağacı ziyaret ederler. Her sene Temmuz ayının ilk haftasında Pir Sultan Abdal’ın köyünde anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Yolunuz düşerse mutlaka bu köye gelip Pir Sultan’ın anısı taşıyan bu evi ziyaret edin.

Çeltek Baba Türbesi

Çeltek Baba Türbesi, Sivas kent merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Çeltek köyünde bulunur. Çeltek Baba, Anadolu Selçuklular zamanında yaşamış ve sonra da savaş da şehit olmuş bir zattır. Caminin içresinde bulunan Türbeye her yıl çok sayıda kişi gelip ziyaret eder. Şifa bulmak için buraya gelip dua eden birçok insana şahit olabilirsiniz.

Sivas Şehitler Anıtı

Sivas kent merkezinde bulunan Sivas Şehitler Anıtı görülmeye değerdir. Burada yapılan anıt, Bütün şehitler anısına yapılmıştır. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin. Sivas Şehitler Anıttı, Sivas kent merkezine bağlı Mehmetpaşa Mahallesi, Atatürk Bulvarında bulunur. Şehir merkezin kalbi sayılan Kent meydanına çok yakın. Jandarma binasının arkasındaki parkın içinde bulunur.

Akaylar Konağı

Sivas kent merkezinde bulunan Akaylar Konağı, 19. Yüzyılda inşa edilmiş olup günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Yapının içresinde olup fakat günümüze ulaşamayan fırın evi, ahır, çeşme ve hela gibi birimler bulunuyordu. Günümüzde restore edilerek kullanılan bu yapı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.

Yukarı Tekke Şehitlik Mezarlığı

Sivas kent merkezinde bulunan Yukarı Tekke Şehitlik Mezarlığı (Şehitler Müzesi) çok eski bir mezarlık olup mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Mezarlığın içinde Şehitler için bir müze dizayn edilmiştir. Müze de başta şehit askerlerimizin anıları bulunur. Bunun dışında 17 eylül 1967 tarihinde Kayserispor ile oynadığı maçta çıkan olaylarda hayatını kaybeden insanların kişisel eşyaları da bulunur. Müzeye gittiğinizde kesinlikle duygusal anlar yaşayacaksınız. Buraya mutlaka gidip ziyaret edin.

Alacahan Kervansarayı

İç Anadolu Bölgesinde Sivas İli, Kangal ilçe sınırında bulunan Alacahan Kervansarayı, Selçuklu Hükümdarı Alaeddin Keykubat tarafından 1150-1180 yılları arasında inşa edilmiştir. Uzun yıllar kervanların konaklandığı bu yapı yakın tarihte Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarıldıktan sonra Belediye’ye verip burayı çok amaçlı kültür merkezine dönüştürülmüştür. Burada bulunan yapılar ve kültürel ögeler sergilenmektedir. Adeta bir müze andıran bu yapıyı ziyaret etmelisiniz.

Behram Paşa Hanı

Sivas kent merkezinde bulunan Behram Paşa Hanı, 1576 yıllında Osmanlı paşalarından Behram Paşa tarafından inşa edilmiştir. Uzun süre han olarak kullanılan bu yapı Günümüzde restore edilip Butik otel yapılmayı düşünülüyor. Behram Paşa Hanı, Sivas kent merkezine bağlı Uluanak Mahallesi Ahi Emir Caddesi üzerinde bulunur. Tarihi Kurşunlu Hamamın hemen yanında yer alır.

Tarihi Subaşı Hanı

Sivas kent merkezinde bulunan Tarihi Subaşı Hanı, 16. yüzyılın ilk yarısında Eski Sivas valisi Sinan Paşa tarafında inşa edilmiştir. Uzun zaman han olarak kullanılan yapı Günümüzde Şıracılar Çarşısı olarak kullanılmaktadır. İki katlı olan han alt katı hep dükkanlar oluşturur. Üst katları ise bürolardan oluşur. Buraya yolunuz düşerse hem tarihi yapıyı ziyaret edin. Hem de çarşıya gelip alışveriş imkanına sahip olursunuz.

Zara Tödürge Gölü

İç Anadolu Bölgesinde Sivas ili, Zara İlçesi sınırında bulunan Zara Tödürge Gölü gezilip görülmesi gereken harika bir doğal güzelliktir. Zara ilçe sınırlarında bulunan Tödürge Gölü ilçenin en büyük gölüdür. Tödürge Gölü Demiryurt Gölü olarak da bilinir. Tödürge Gölü; 3.3 km yüz ölçümüne sahiptir. Tödürge (Demiryurt) Köyünde bulunmaktadır. Tatlı suya sahip göl içinde 17 çeşit balık bulunmaktadır. Göl üzerinde çok sayıda kuş türünü gözlemlemek mümkün. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından her yıl Tödürge Gölünde çeşitli su spor yarışmaları düzenlenmektedir. Birçok su sporu için elverişli olan Tödürge Gölünde güzel zamanlar geçirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz