Alanya; Antalya’ya bağlı bir ilçedir. Antalya’nın en önemli tatil beldesi olan Alanya ilçesi Antalya’ya 133 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Alanya Gezilecek Yerler
Alanya içinde bulunan Alanya Gazipaşa Hava limanından dolayı ulaşımı gayet kolay bir ilçedir. Alanya ilçesi doğa ve tarihi çok sayıda güzelliğe sahiptir.
Alanya Kalesi: Alanya ilçesine bağlı Hisariçi Mahallesinde bulunmaktadır. Selçuklu Döneminde Sultan Alâeddin Keykubat tarafından 1200 yılında inşa edilmiştir. Selçuklu Döneminden günümüze kadar ulaşan tek kaledir.
Denize karşı kurulan kale tarihi güzelliği kadar deniz manzarası ile de ön plana çıkmaktadır. Surlar ile çevrili kalenin içinde zindanlar, saraylar, camiler ve lahitler bulunmaktadır.
83 kule ve 140 burçtan oluşan tarihi kale ihtişamlı görüntüsü ile büyüleyici bir güzellik oluşturuyor. Kale içinde çok sayıda tarihi kalıntı göreceksiniz. Ayrıca kaleden deniz manzarasını izlemenizi tavsiye ederim.



Kızıl Kule: Alanya ilçesinin merkezinde yer alan Alanya Limanında bulunmaktadır. Kızıl Kule Selçuklu Döneminde Sultan Alâeddin Keykubat tarafından Mimar Ebu Ali Reha’ya inşa ettirilmiştir.
Adını içinde bulunan kırmızı tuğlalardan alan Kızıl Kule sekizgen kule şeklinde beş katlı olarak yapılmıştır. Zamana meydan okuyarak günümüze kadar sağlam olarak ulaşmıştır.
Kızıl Kulenin en üstüne çıkıp tüm Alanya’yı izleyebilirsiniz. Tarihin derinliklerinden gelen Kızıl Kule görülmesi gereken tarihi güzelliklerdendir.
Göz at ;
- Alanya Gezilecek Yerler
- Alanya Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Alanya Gece Hayatı
- Alanya Bahçeleri
- Alanya Lunapark
- Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Avsallar Nerede, Nasıl Gidilir?
- İncekum Nerede, Nasıl Gidilir?
- Alanya Tersanesi
- Alanya Damlataş Mağarası
- Alanya Dim Mağarası
- Alanyum Avm
- Alanyum Novamall Avm Manavgat
- Alanya Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
- Alanya Kızıl Kule
- Alanya Otelleri ve Alanya Otel Fiyatları
- Alanya Balayı Otelleri ve Alanya Balayı Otel Fiyatları
- Alanya Arkeoloji Müzesi
- Sealanya Dolphinpark Seapark
- Antalya Gezilecek Yerler
- Antalya’da Gezilecek 10 Yer
- Antalya Gece Hayatı
- Akdeniz Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
- Antalya Otelleri ve Antalya Otel Fiyatları
- Manavgat Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir
- Antalya Hayvanat Bahçesi
- Antalya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
- Antalya Balayı Otelleri ve Antalya Balayı Otel Fiyatları
- Antalya Merkezden Hava alanına nasıl gidilir, ulaşım
- Patara Plajı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
- Konyaaltı Plajı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
- Antalya Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Kaleiçi Otelleri ve Kaleiçi Otel Fiyatları



Süleymaniye Camii: 16. Yüzyılda Osmanlı Devleti Padişahı Kanuni sultan Süleyman tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu Döneminde Alâeddin Keykubat tarafından inşa edilen daha sonraları yıkılan caminin üzerine inşa edilmiştir.
Bundan dolayı Süleymaniye Camisi Alâeddin ya da Kanuni Cami olarak da anılmıştır. Süleymaniye Camisinin kapı ve penceresinde bulunan Osmanlı mimarisine özgü ahşap oymaları harika bir güzellik oluşturuyor.

Alara Kalesi ve Alara Kervansarayı: Alara Kalesi Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından inşa edilmiştir. Antalya ile Alanya arası karayolu üzerinde yapılan Alara Kalesi ticaret yolunun hakimiyetini ele almak için kullanılıştır. Günümüzde mevcut olan tarihi kaleyi ziyaret edebilirsiniz.
Alara kalesine 800 metre uzaklıkta Alara Kervansarayı bulunmaktadır. Kale ile aynı dönemde yapılan kervansaray yoldan geçen kervanların dinlenmesi ve konaklaması amacıyla yapılmıştır. İçinde mescit, hamam ve çeşme bulunan Alara Kervansarayı günümüze kadar ulaşmıştır.
Restore edilen kervansaray günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılmaktır. Bu tarihi kervansarayda hem alışveriş yapabilir hem de kafede dinlenip kahve ya da çay içebilirsiniz.

Damlataş Mağarası: Alanya ilçesinde bulunan Damlataş Mağarası; Damlataş Plajına 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. 1948 yılında liman çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Damlataş Mağarası görülmesi gereken yerlerdendir.
Mağara içerisinde bulunan sarkıtlar ve dikitler büyüleyici bir güzellik oluşturuyor. Damlataş Mağarasının doğal güzelliği dışında astım hastalığına iyi gelen havası ile ünlüdür. Karbondioksit ve yüksek nemli havasından dolayı astıma iyi geldiği söylenmektedir.


Dim Mağarası: Gavurini Mağarası olarak da bilinen Dim Mağarası Kuzkaya Köyünde bulunmaktadır. Türkiye’nin en güzel mağarası olan Dim Mağarası yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş durumda.
300 metre uzunluğa sahip Dim Mağarası içinde bulunan sütun, sarkıt ve dikitler ile ürpertici bir manzara oluştursa da mağaranın sonunda muhteşem bir manzaraya bürünmektedir. Mağaranın yemyeşil çam ağaçları ve çınar ağaçları ile kaplı çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

Alanya Plajları: Mavi bayraklı olan Alanya Plajları tatilcilerin gözde yeridir. Masmavi deniz suları, güneşi ve kumu ile harika bir tatil plajıdır. Alanya’da bulunan Damlataş, Portakal, Keykubat ve Kleopatra Plajlarını tatil için tercih edebilirsiniz.
Ayrıca Alanya ilçesinde bulunan Selçuklu Tersanesi, Leartes Antik Kenti, Atatürk Evi Müzesi ve Çimeniçi Mağarası gibi tarihi ve doğal güzelliğe sahip bu yerleri de ziyaret edebilirsiniz.





İlçemizi harika anlatmışsınız Teşekkürler. Tabi birde Alanya’ya gelen çok fazla doğulular var. Onları da yazmak lazım. Bazen Alanya’nın ruhuna aykırı davranıp garip davranışlar içine girebiliyorlar. Bu tarz insanları hemen uyarmak lazım. Yoksa oranın güneşi ve plajları hepimize yeter.
Sadece son cümlenize katılıyoruz 🙂 Doğulular harika insanlar. Bize göre ilçeye renk getirdiler .):
Alanya ülkemizin en güzel ilçesi. Özellikle plajlarını çok beğeniyorum. Yüzebileceğin gibi çok sayıda aktivitesi olan bir ilçe. Tek olumsuz tarafı hayli kalabalık olması.
Kalabalık olma durumu Akdeniz’in genelinde var hocam. Plajlar ise gerçekten de sizin belirttiğiniz gibi harika.
Keşke biraz da alanya gece hayatından bahsetseydiniz. Bende gece hayatını merak ediyorum.
Alanya kalesi ilk olarak Bizans devleti tarafından yapılmıştır. Dikkat edin dezenformasyon yasası onaylandı yanlış bilgi sıkıntılı 😃
🙂
Bu güzel anlatım için teşekkürler.ben 17 yıldır alanya’da tatil yapıyorum. Buranın bende ayrı bir anlamı vardı. Geçen seneki olaylarda hiçbir günahı olmayan Doğulu esnaf linç edildikten dükkanları yakılldıktan sonra alanyadan soğudum. Yıllardır tanıdığımız bildiğimiz esnafın yaşadıklarını, alanya’nın bu renksiz soluksuz halini hala içime sindiremiyorum. Herhangi bir yeri, başka hiçbir şey, her sorunda doğuluları işaret eden ırkçı zihniyet kadar kötüleştirmiyor
Damlataş’ mı Kleopatra’ mı anlayamadım plajın gerçek adını ama Damlataş Mağarası o plaja 3 km değil olsa olsa 30 metre uzaklıkta diyebiliriz. Caddelerde halkın yürüyeceği yerlerde restoranlar ve en çok ziyaret edilen Damlataş Mağarasına en çok gidilecek zaman aralığında sadece 1 saatte bir ayakta zor gidilen Belediye denetimli özel halk otobüsleri var. Bu duyarsızlık sadece Alanya Belediyesinde değil sanırım.