Batman Hasankeyf

Hasankeyf, Batman ilimize bağlı 6 ilçesinden biridir. İlçe Batman ilimize yaklaşık 37 km uzaklıktadır. İlçe merkezine gitmek için şehir merkezinde kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir. Ya da şahsi aracınızla tabelalar yardımıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Hasankeyf Gezilecek Yerler

Batman’ın İlçeleri

Hasankeyf denilince herkesin aklına şüphesiz tarih gelmektedir. Hasankeyf ismini tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırılmayı başarmış bir ilçedir. İlçe Dicle nehrin kenarında olması burada ticaretin yoğunlaşması ile ilçe büyük bir boyut kazanmıştır.

Göz at ;

  1. Hasankeyf Gezilecek Yerler
  2. Hasankeyf Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Hasankeyf Yolgeçen Hanı
  4. Hasankeyf Kalesi
  5. Hasankeyf Ören Yeri
  6. Hasankeyf Mağaraları
  7. Batman Gezilecek Yerler
  8. Batman’da Gezilecek 10 Yer
  9. Batman Gece Hayatı
  10. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  11. Batman’ın İlçeleri
  12. Batman Otelleri ve Batman Otel Fiyatları
  13. Batman Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  14. Hasankeyf Gezilecek Yerler
  15. Malabadi Köprüsü

İlçemizi Fırat nehri ikiye bölmüştür. İlçemiz tarihi kokan bir şehir olması ilçeyi kalkındırmasını da vesile olmuştur. ilçemiz yakın tarihte barajların çoğalması ile ilçemizde bulunan tarihi yapıların çoğu tarihin karanlık sayfalarında yok olmaya adaydır. önlem alınmasa bu yapılar hepsi yok olacaktır.

Hasankeyf

İlçemizin 10 bin yıl öncesine dayanmaktadır. ilçemizde bulunan höyükte yapılan araştırmalar sonucunda milattan öncesine ait birçok tarihi yapı bulunmuştur. Batman ilimizde bulunan en güzel yapılar ve kesinlikle görülmesi gereken yapılar bu ilçemizde bulunur. İlçemizde bulunan bu yapıları size tanıtmak istiyorum

Hasankeyfin karşıdan Görüntüsü

Hasankeyf Gezi Rehberi

İlçemizde gezilecek yerlerin ismini kısaca verip daha sonra bazılarını tanıtmaya çalışacağız.

Hasankeyf Hangi Şehirde

Hasankeyf Mağaraları, Hasankeyf kalesi, Hasankeyf Köprüsü, İmam Abdullah Türbesi, Hasankeyf Dicle Köprüsü, Zeynel Bey Türbesi, Ulu Cami, Küçük Saray, Büyük Saray, Mescid-i Ali Cami, Rızık Cami, Süleyman Cami, Koç Cami, Kızlar Cami, Küçük Cami, Kale Kapısı,Yolgeçen Hanı, Ilısu Barajı

Hasankeyf Tarihi Yapılar

Hasankeyf Mağaraları: Bu mağara ilçemizde bulunan kalkerli arazileri ile sayısı çok olan bu mağaraları görmeye değer yerlerden olduğunu düşünüyorum. Bu mağaraların bazıları doğa tarafında bazıları da insanlar tarafında yapılmıştır. Yani anlayacağınız yapay ve doğal mağaralar bulunur. Bu mağaralardan eskiden ev olarak kullanmışlardır.

Hasankeyf Mağaraları

Hasankeyf Kalesi: İlçemizde bulunan bu kale Fırat nehri kıyısında inşa edilmiştir. kale nehirden yaklaşık 200 metre yüksekliktedir.  Roma dönemine ait olunduğu söylenilir. Romalılar bu kaleyi Sasanilerden korunmak amacı ile yapılmıştır. Bu kale Romalılardan sonra birçok medeniyete hizmet etmiştir. Bu kale birçok başarı kazılmasına vesile olmuştur.

Hasankeyf Kalesi

İmam Abdullah Türbesi: Bu türbe Hasankeyf Köprüsüne girişte soldaki tepe üzerinde bulunur. Hasankeyf kuşatması sırasında kahramanca savaşıp şehit olan İmam Abdullah’a ait bir türbedir. İmam Abdullah Hz. Muhammed’in amcasının oğlu Caferi Tayyarın oğludur.  İmam Abdullah bölgede büyük bir saygı görmekte Bu türbeye yöre halkı tarafında ziyaret edilip dua ederler.

İmam Abdullah Türbesi

Hasankeyf Dicle Köprüsü: Bu köprü ilçemizde bulunan tarihi bir köprüdür. Dicle nehri üzerinde kurulan bu köprü Urartular zamanında yapıldığı söylenmektedir. Orta Çağ döneminde en büyük  ve en gösterişli köprü özeliğini taşımaktadır. Köprü günümüze sadece ayakları ulaşılmıştır. Köprü aynı zamanda Taş köprü ve Hasankeyf Köprüsü olarak da bilinmektedir.

Dicle Köprüsü
Hasankeyf Köprüsü

Zeynel Bey Türbesi: Bu türbe Akkoyunluların hükümdarı olan Uzun Hasan’ın oğlunun türbesidir. Zeynel Bey 1243 yıllında yapılan Otlukbeli savaşında hayatını kaybetmiştir. Savaştan sonra uzun Hasan oğlu için bir türbe yaptırır. Bu türbenin diğer türbelerden farkı taş üstünde tuğla şekilde örülmesidir.

Zeynelbey Türbesi Nerede
Zeynel Bey Türbesi

Hasankeyf Ulu Cami: ilçemizde bulunan bu cami Akkoyunlular tarafında inşa edilmiştir. Akkoyunlulardan sonra bölgeye hakim olan Eyyübiler tarafında restore edilip eklemeler yapmıştır.

Ulu Cami

Küçük Saray: Bu saray 1328 yıllında Eyyubiler tarafında inşa edilmiştir. Bu saray kaya kütlesinin yontulması ile yapılmış. Günümüzde  Penceresinde bulunan gücü simgeleyen iki aslan kabartması dışında tamamen tahrip olmuş.

Küçük Saray

Büyük Saray: Bu saray Roma döneminde kalma bir eser olduğu söylenmektedir. Eseri  Artuklu ve  Eyyubiler tarafında inşa edilip Saraya dönüştürdüğü söylenmektedir.  Daha sonra deprem ve yangınlar sonucunda yıkılmıştır. Sonra depo olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise  harabe şeklinde ulaşmıştır.

Büyük Saray

Er Rızık Cami: Bu cami 15 yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir. Cami Eyyubi hükümdarı Sultan Süleyman tarafında inşa edilmiştir. caminin kapısında Arapça olarak yazılı Allah’ın 99 ismi bulunur. Cami günümüzde sadece Minaresi sağlam kalmıştır. minaresinin en önemli özeliği çift merdivene sahip olmasıdır.

Er Rızık Cami

Eyyubiler zamanında yapılan Süleyman Cami, Koç Cami, Kızlar Cami, Küçük Cami diğer tarihi yapılardır. Aynı zamanda Eyyubiler tarafında kalan Kale kapısı da bir diğer önemli eserdir.

Sultan Süleyman Camisi

Sonuç olarak tarihi kokan bu ilçemize yaklaşır yaklaşmaz Dicle’nin sana kollarını açtığı hissediyorsun. Dicle suyuna bakıp tarihi yapıları ziyaret etmenin keyfini yaşıyorsun.

Batman Hasankeyf

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz