Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
Marmara Bölgesi Ülkemizin 7 Coğrafi Bölgeden biridir. Bu bölge ülkemizin Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü görevini üstlenmektedir. Bölgemizde toplam 11 il bulunur. Bunlar:
Marmara Bölgesi Gezilecek Yerler
- Edirne
- Kırklareli
- Tekirdağ
- İstanbul
- Kocaeli (İzmit)
- Sakarya (Adapazarı)
- Bilecik
- Bursa
- Balıkesir
- Çanakkale
- Yalova
Ülkemizin en önemli illeri bu bölgede bulunur. Bu illerde gezilip görülecek sayısız eser vardır. Bunları hepsini uzun uzun yazdık. İsteyen olursa illerin üzerine gidip linke tıklayıp bu iller hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
1-Sultanahmet Camii-İstanbul
Fatih’te Sultan Ahmet meydanında bulunmaktadır. I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın üslubu dikkate alınarak yapılan Sultan Ahmet Camii Ayasofya’nın tam karşısında bulunmaktadır.
Ayasofya’nın karşısında bulunmasından dolayı onu görkemine uygun olarak yapılmıştır. Geniş bir avluya yapılan Sultan Ahmet Camisi 6 minareli olarak yapılmıştır. Caminin dört köşesinde bulunan 4 minare üç şerefeli, avlusunda bulunan 2 minare ise iki şerefeli olarak yapılmıştır.
Sultan Ahmet Camisi; mavi, yeşil ve beyaz İznik çinileri ile bezendiğinden dolayı Avrupalılar tarafından Mavi Cami olarak adlandırılmıştır. İç ve dış mimarisi, çini ve kalem işlemeleri ile ihtişamlı güzelliğe sahip Sultan Ahmet Camii görülmesi gereken tarihi güzelliklerdendir.
2-Miniatürk-İstanbul
Minik Türkiye yada diğer ismi ile Minyatür Türkiye parkı diyeceğimiz bu muhteşem yapı İstanbul ilimizin Haliç kıyısında bulunur. Bu park dünyada ender görülen ülkemizde ise tek olarak hizmet vermektedir.
Miniatürk 2001 tarihinde temeli atılmış iki yıl çalışma sonucunda 2003 yıllında hizmete girmiştir. Peki, bu parkta ne var. Niye bu kadar önemli diyorsanız işte size cevabı. Siz ülkemizin değişik illerini gezip en güzel yapılarını görmek ister misiniz? Sanırım herkes ister. Peki, ben size desem ki 2 saatte ülkemizde bulunan en güzel yapılarını gezme şansınız var desem şaşırır mısınız? Sanırım şaşırırsınız.
İşte şaşıracağınız mekân burasıdır. Bu park yukarıdan da belirttiğim gibi minik Türkiye’dir. Ülkemizde bulunan 122 eseri orjinalerinden 1/25 oranında küçülterek burada sergilenmektedir. Bu eserler 9 ayrı dilde bilgi vermektedir.
Yani hiç Urfa’ya gitmeden burada Balıklı gölü ziyaret edebilirsiniz. Yada Ankara’ya gitmeden Anıtkabir’i ziyaret edebilirsiniz. Bunun gibi 122 eser bulunuyor.
3-Dolmabahçe Sarayı-İstanbul
İki büyük devlete hizmet etmiş bu saray İstanbul ilimizin Beşiktaş ilçesinde bulunur. Osmanlı devletinin son dönemleri ve Cumhuriyet Döneminin en önemli saraylarından olan Dolmabahçe Sarayı; Osmanlı Padişahı Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk bir müddet bu sarayda yaşamış ve burada vefat etmiştir. Deniz manzarası, iç ve dış mimarisi ile ihtişamlı bir görünüme sahip Dolmabahçe Sarayı görülmesi gereken yerlerdendir. Dolmabahçe Sarayı pazartesi ve Perşembe dışında her gün ziyarete açıktır.
4-Selimiye Camii-Edirne
Selimiye Cami Ülkemizin Edirne ilinde bulunur. Osmanlı Padişahı olan 2. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Mimar Sinan’ın 90 yaşında yaptığı bu eser ustalık eseri olarak bilinir. 1568-1575 yılları arasında inşa edilmiştir.
5-Yeşil Külliyesi-Bursa
Yıldırım ilçesinin Yeşil Semtinde bulunmaktadır. İsmini yeşil çinilerden alan Yeşil Külliyesi; camii, türbe, medrese, imaret ve hamamdan oluşmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Yeşil Külliyeden günümüze Yeşil Camii, Yeşil Türbe ve Sultaniye Medresesi sağlam olarak ulaşmıştır.
Yeşil Camii: Çelebi Sultan Mehmet tarafından Mimar Hacı İvaz’a inşa ettirilmiştir. İki katlı iki kubbeli olarak inşa edilen Yeşil Camii adını süslemelerde kullanılan yeşil çinilerden almıştır. Erken Osmanlı mimarisini yansıtan Yeşil Camii kusursuz mimari tekniği ve görkemli yapısı ile dikkat çekmektedir.
Çeşitli motifler ve çiniler ile kaplı Yeşil Camii iç ve dış mimarisi ile büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Yeşil Camiinin karşısında bulunan ve külliyeyi oluşturan Yeşil Türbe ve günümüzde Türk İslam Eserleri müzesi olarak kullanılan Sultaniye Medresesi görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.
6-Cunda Adası-Balıkesir
Ayvalık’ın en gözde yerlerinden olan Cunda Adası; Ayvalık’ın yerleşim yeri olan tek adadır. Alibey ismi ile de anılan adaya Ayvalık’tan tekne ile ya da araç ile gidebilirsiniz.
Cunda Adası özel mimarisi ve tarihi güzellikleri ile adeta açık hava müzesini andırıyor. Harika bir tatil yapacağınız bu adaya mutlaka gitmelisiniz.
7-Truva Antik Kenti-Çanakkale
Tarihte önemli olaylara şahitlik eden Çanakkale ilimizde bulunur. 1998 yıllında UNESCO Dünya miras listesine alınmıştır. Truva bölgesi bugün ziyaretçilerin sıkça uğradığı bir yer olup tam olarak Hisarcık’da bulunur. il merkezine yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim.
8-Sapanca Gölü-Sakarya
Sapanca ilçesinin en önemli yeri hiç şüphesiz 16 km uzunluğa sahip Sapanca Gölüdür. Ormanlar ile çevrili Sapanca Gölü doğa harikası güzelliği ile dikkat çekmektedir.
Sapanca ilçe merkezinde yer alan sahilde yürüyüş yapabilir ve Sapanca Gölünün muhteşem manzarasına sahip kafe ve lokantalarda oturup bir şeyler yiyip, içebilirsiniz. Ayrıca tekne kiralayıp gölde gezinti yapabilirsiniz.
9-Termal Kaplıcaları-Yalova
Yalova ilimizin Termal İlçesinde bulunan bu kaplıca ilimizi ve ilçemiz aynı zamanda ülkemiz için önemli bir yere sahiptir. Bu kaplıca şifa kaynağıdır.
Bu şifa kaynağında şifa bulmak isteyen yerli ve yabancıların uğrak yeridir. İlçemize gelen yabancıların çoğu bu kaplıcalar için gelmektedir. Kaplıcaları çok önemli olan ilçemizin turizm kenti olmasına da vesile olmuştur.
Bu kaplıca suları cumhuriyet döneminde bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmişti. Buraya ziyaret düzenleyen Atatürk bu kaplıca sularına el atmıştır. O günden sonra kaplıca suları ülkemiz ve ilimiz için bir şifa kaynağı olmuştur.
10-Derince Harikalar Sahili-Kocaeli
Kocaeli ilimizin Derince ilçesinde bulunan Derince Harikalar Sahili hakkında size gözlemlerimizi sunacağız.
İlimizde bulunan bu yapı gerçekten masalar kitabında okuduğumuz harikalar diyarını anımsatacağı bir yerdir. Buraya gittiğinizde çok şaşıracaksınız. Sanki bir film izliyorsunuz yada bir rüya görüyormuş gibi gelecek size. Hele çocuklar için gerçekten muazzam bir yer.
Burada daha önce bir fabrika varmış. Bu fabrika yıkılınca bir süre bu arsa boş kalmış. Daha sonra Kocaeli Belediyesi böyle güzel bir çalışma yapmış. Alanda masal kahramanların gerçek boyutlarında heykelleri bulunmaktadır. Burada birçok masal kahramanı bulmanız mümkündür.
Resimlerde de görüldüğü gibi büyük boyutlarda yapılmıştır. Her ileri gittiğiniz de bu eğlence dünyası sizi daha çok şaşırtmaktadır. Gerçekten her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür. Yel değirmeni, Nuh’un gemisi ve dinozor şeklinde 3 cafe bulunmaktadır.
Mantar ve korsan gemisi tarzında 2 lokanta ve küçük mantarlar tarzında büfeler bulunur. Ayrıca havuzun içinde çarpışan botlar uzaktan kumanda ile kontrol edilen yatlar sizi adeta büyülüyor. Bu eğlence merkezi İstanbul’a yakın olduğu için çok tercih edilen bir yer olmuştur. Ankara’da bulunan harikalar diyarına da benzerlik gösterilmektedir.
Sonuç olarak bu eğlence dünyası sadece çocuklar için değil her yaşta insanların gittiği ve eğlendiği bir yerdir. Bu merkeze sizin de yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı istiyoruz.
Özelikle buraya giderken fotoğraf makineniz de yanınızda bulunsun eminim her kareyi ölümsüzleştirmek isteyeceksiniz.
- İstanbul Gezilecek Yerler
- İstanbul Gece Hayatı
- İstanbul’da Gezilecek 30 Yer
- İstanbul’un En İyi 10 Turistik Gezi Noktası
- İstanbul’un Buram Buram Sanat Kokan 5 Güzide Müzesi
- İstiklal Caddesi Gezilecek Yerler
- Sultanahmet Meydanı Gezilecek Yerler
- Ayasofya Gezilecek Yerler
- İstanbul Kapalı Çarşı
- Taksim Meydanı Nerede, Nasıl Gidilir
- İstanbul’un Anadolu ve Avrupa Yakasındaki İlçeleri Hangileridir?
- Dolmabahçe Sarayı Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- İstanbul Hangi Bölgede, Hangi Kıtada ve Nüfusu
- İstanbul Nerede?
- Çamlıca Tepesi
- İstanbul Otelleri ve İstanbul Otel Fiyatları
- Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
- Büyükada Gezilecek Yerler
- MiniaTürk Nerede, Nasıl Gidilir
- Kadıköy Gece Hayatı
- İstanbul Tophane Parkı
- Polonezköy Hayvanat Bahçesi
- Şişli Atatürk Müzesi
- Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı)
- Pierre Loti Tepesi
- Galata Kulesi
- Belgrad Ormanı Nerede
- Polonezköy Tabiat Parkı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
- İstanbul’da Hayvanat Bahçeleri (Boğaziçi, Şile, Polonezköy) Nerede, Nasıl Gidilir
- Çilingöz Tabiat Parkı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
- Atatürk Havalimanı
- Karaköy İskelesi
- İstanbul Ortaköy
- Fransız Sokağı
- Sarıyer Sahil Yolu
- Yedikule Zindanları(Yedikule Hisarı)
- Metrobüsle Sabiha Gökçen Havalananına Nasıl Gidilir?
- Kısıklı Cumhurbaşkanlığı Konutu Nerede, Nasıl Gidilir?
- İstanbul’da Hava alanına Nasıl Gidilir?
- İstanbul Yeni Havalimanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Kadıköy’den Üsküdar’a Nasıl Gidilir?
- Çağlayan Adliyesi Nerede, Nasıl Gidilir?
- Eminönü’nden Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir?
- Bakırköy Pazarı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Beyoğlu Otelleri ve Beyoğlu Otel Fiyatları
- Polonezköy Otelleri ve Polonezköy Otel Fiyatları
- İstanbul’un 7 tepesi nerede, İstanbul hangi tepeler üzerine kuruldu?
- Galatasaray Stadyum Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir, Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
- Laleli Otelleri ve Laleli Otel Fiyatları
- Taksim Otelleri ve Taksim Otel Fiyatları
- Cevahir AVM
- İstinye Park Alışveriş Merkezi