Altındağ Ankara’ya bağlı bir ilçedir. Altındağ ilçesi Ankara il merkezine 21 km uzaklıkta yer almaktadır. Altındağ ilçesi adını içinde bulunan Ankara’nın en eski yerleşim yeri olan Altındağ Tepesinden almıştır. Altındağ ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Altındağ Gezilecek Yerler
Çengel Han: Altındağ ilçe merkezinde Atpazarı Meydanında hanlar bölgesinde yer almaktadır. Çengel Han yolda geçen kervanların konaklaması amacı ile 1522-1523 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.
Göz at ;
- Altındağ Gezilecek Yerler
- Altındağ Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
- Ulus Otelleri ve Ulus Otel Fiyatları
- Ulus Nerede, Nasıl Gidilir?
- CerModern Müzesi
- Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Tacettin Sultan Dergahı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Atatürk Spor Salonu Nerede, Nasıl Gidilir?
- Ankara Gezilecek Yerler
- Ankara’da Gezilecek 10 Yer
- Ankara Gece Hayatı
- Ankara Nerede, Hangi Bölgede?
- Ankara Otelleri ve Ankara Otel Fiyatları
- Ankara Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
- Ankara Atatürk Evi Ve Müzesi
- Ankara 75.Yıl Hipodromu
- Ankara Etnografya Müzesi
- Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi
- Ankara Türk Hava Kurumu Müzesi
- Ankara Devlet Mezarlığı Müzesi
- Ankara Çubuk Karagöl Tabiat Parkı
- Ankara Abidinpaşa Merkez Camii
- Ankara Cumhuriyet Müzesi
- Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
- Ankara Devlet Demir yolları Müzesi
- Ankara Pirinç Han
- Ankara Maltepe Camii
- Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
- Ankara Gençlik Parkı
- Ankara Kalesi
- Ankara Harikalar Diyarı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti
- Ankara Piknik Alanları Nerede, Nasıl Gidilir
- Kalecik Ankara
- Gölbaşı Ankara
- Ankara Ayaş Evleri
- Sincan Otelleri ve Sincan Otel Fiyatları
- Maltepe, Ankara Otelleri ve Maltepe, Ankara Otel Fiyatları
Dikdörtgen planlı, alçak avlulu ve iki katlı bir yapı olan Çengel Han Anadolu’da uzun yıllar boyunca kervansaray olarak kullanılmıştır. 20. Yüzyıla kadar han olarak kullanılan Çengel Han döneminin en büyük ve en pahalı hanı olarak hizmet vermiştir.
Vehbi Koç’un ticaret hayatına başladığı Çengel han Vehbi Koç tarafından restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır. Müzede ulaşım, sanayi ve iletişim tarihine ait eserler sergilenmektedir. Pazartesi günü dışında haftanın her günü ziyarete açık olan Çengel Han Müzesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Pirinç Han: Altındağ ilçesine bağlı Kale Mahallesinde Antikacılar Çarşısında yer almaktadır. Ahşap olarak yapılan Pirinç Han Ankara’nın en eski hanlarından ve Türkiye’nin ise en güzel ahşap hanlarındandır. Ahşap yapısı ile dikkat çeken han günümüzde hala faal olarak kullanılmaktadır.
Han içinde kafeterya, otantik dükkanlar, antikacılar, gümüşçüler, bakırcılar ve resim atölyesi bulunmaktadır. Kültür ve sanat merkezi olarak hizmet veren Pirinç Han otantik havası ile dikkat çekmektedir.
Fotoğraf meraklıların çok şey bulacağı Pirinç Hanı ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca tarihi bir han olan ve günümüzde takı dükkanları ve kafeterya yer alan Sulu Hanı da ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Cenabi Ahmet Paşa Camisi: Altındağ ilçe merkezinde Ulucanlar Caddesinde yer almaktadır. 1565 yılında inşa edilen bu caminin en önemli özelliği Mimar Sinan ya da kalfası tarafından Cenabi Ahmet Paşa adına yapılmış olmasıdır.
Cenabi Ahmet Paşa Camisi Ankara ilinin en güzel camisidir. Yapıldığı zamanlarda camii, türbe, hazire ve mevlevihaneden oluşmaktadır. Fakat günümüze sadece camii ve türbesi ulaşmıştır. Türbe caminin kuzeyinde yer alır.
Ayrıca caminin avlusunda bir çeşme yer almaktadır. Tarihi bir güzelliğe sahip Cenabi Ahmet Paşa Camisini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Zincirli Camii: Altındağ merkezinde Ulus Anafartalar Caddesinde yer almaktadır. Zincirli Camii Ankaralı Şeyhülislam Mehmet Emin tarafından 1685 yılında inşa edilmiştir.
Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen caminin alt kısmında kırmızı Ankara taşı, üst kısmında ise tuğla kullanılmıştır. İç ve dış mimarisi ile dikkat çeken ve günümüze sağlam olarak ulaşan Zincirli Camii görülmesi gereken tarihi yapılardandır.
Ayrıca Ulus Anafartalar Caddesinde Altındağ Belediye Sarayının hemen yanında yer alan 16. Yüzyılda kare planlı ve tek kubbeli olarak inşa edilen Kurşunlu Camisini de görmenizi tavsiye ederim.
Ahi Şerafettin Külliyesi: Altındağ ilçesine bağlı Aslanhane mahallesinde yer almaktadır. Aslanhane mahallesinde yer almasından dolayı Ahi Şerafettin Külliyesi Aslanhane olarak da anılmaktadır.
13. Yüzyılda inşa edilen Ahi Şerafettin Külliyesi dikdörtgen planlı ve yarı ahşaptır. Caminin kuzey doğusunda yer alan Aslanhane Zaviyesi harap lmuş durumda olsa da zaviyenin yanında yer alan Ahi Şerafettin Külliyesi sağlam olarak ulaşmıştır.
Hacı Bayram Camisi: Anadolu’da bilinen manevi kişiliği ön plana çıkan Hacı Bayram Veli adına 1427 yılında inşa edilmiştir. Ankara ilinin sembolü olan Hacı Bayram Camisinin bitişiğinde türbe hemen arkasında ise Osmanlı Devleti zamanında kullanılan Ak Medrese yer almaktadır.
Altındağ ilçesinde yer alan Ahi Elvan Camii ve Ağaçayak Camisini de görmenizi tavsiye ederim.










